Demonštranti sa stretli s francúzskou políciou počas demonštrácie neďaleko Rue d‘Enghien po výstreloch, ktoré zabili a zranili niekoľko ľudí v centrálnej štvrti Paríža. FOTO: Reuters
StoryEditor

Traja ľudia zahynuli a ďalší utrpeli zranenia pri streľbe Paríži. Podozrivého len nedávno prepustili

23.12.2022, 16:50
23.12.2022, 19:23
Autor:
TASRTASR

Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina útočník cielil na cudzincov, prezident Emmanuel Macron píše o "hroznom útoku na Kurdov vo Francúzsku".

Jedna žena a dvaja muži zahynuli a traja ďalší ľudia boli zranení, z toho jedna osoba vážne, pri dnešnej streľbe blízko kurdského komunitného centra v srdci Paríža. Polícia zadržala podozrivého muža vo veku 69 rokov, ktorý má násilnú minulosť a bol nedávno prepustený z väzby. Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina útočník cielil na cudzincov, prezident Emmanuel Macron píše o "hroznom útoku na Kurdov vo Francúzsku". Neďaleko miesta streľby kurdskí demonštranti napadli políciu, tá použila slzotvorný plyn; niekoľko strážcov zákona bolo zranených, informovali médiá.

Muž bol len 12. decembra prepustený z väzby, mal zákaz držania zbraní, uviedla prokuratúra. Tá bude tiež vyšetrovať, či najnovší útok nebol motivovaný rasisticky. Miesto v podvečer navštívil minister vnútra Gérald Darmanin. Po jeho tlačovej konferencii na mieste prepukli potýčky medzi demonštrantmi a políciou, najmenej 11 strážcov zákona bolo zranených, píše Le Monde.

Možný rasistický motív

Dnešná streľba sa odohrala v miestnom kurdskom komunitnom centre v ulici d‘Enghien a tiež v neďalekej reštaurácii a kaderníctve, povedala novinárom starostka desiateho obvodu Alexandra Cordebardová. Centrum Ahmeta Kayi, pomenované po rovnomennom spevákovi, je združenie, ktorého cieľom je "podporovať postupnú integráciu" kurdského obyvateľstva žijúceho v centrálnom regióne Île-de-France.

image

Zistenie HN: Pri Mochovciach prídeme o dva cenné mesiace. Spustia sa až v úvode jari

Strelec bol zatknutý a prevezený na urgentný príjem do nemocnice, uviedla starostka. Podozrivý bol podľa BFM TV už pred rokom zadržaný kvôli útoku na utečenecký tábor v 12. obvode hlavného mesta. Motív dnešnej streľby nebol bezprostredne jasný. Parížska prokurátorka Laure Beccuauová uviedla, že prípad vyšetruje ako vraždu, a že bude zisťovať, či za útokom nebol rasistický motív. "Sú tam traja mŕtvi, jedna osoba je v stave ohrozenia života, dve osoby sú zranené relatívne vážne a obvinený, ktorý by mohol byť vypočutý, je tiež zranený, najmä v tvári," dodala.

Podľa stanice BFM TV nie sú strelcove zranenia nezlučiteľné s väzbou a muž bol prevezený na výsluch. Klásť otázky mu budú aj členovia protiteroristickej jednotky, aby vylúčili teroristický motív. V minulosti muž, ktorý pracoval ako železničiar, zaútočil na stany migrantov, ktorí prebývajú na okraji Paríža. Za tento čin strávil takmer rok vo väzení. Po svojom nedávnom prepustení dostal zákaz opustiť Francúzsko a vlastniť zbraň.

image

Rukojemnícka dráma v Nemecku: Polícia zdržala páchateľa, pri zásahu utrpel zranenia

Podľa informácií denníka Le Monde boli všetky tri obete kurdskí aktivisti. "Francúzske úrady (kurdskú komunitu) opäť nedokázali ochrániť. Polícia Kurdov kontroluje, namiesto toho, aby sa postarala o ich bezpečnosť," uviedol Agit Polat, hovorca kurdského centra, v ktorom došlo k útoku "Útok považujeme za teroristický čin. Je to súčasť napätia, ktoré zámerne udržiava Turecko," povedal denníku Le Monde Polat.

Kurdi sa búria

Kurdská demokratická rada vo Francúzsku v reakcii na útok zvolala na sobotňajšie poludnie demonštráciu, ktorá vyrazí z parížskeho Námestia republiky. CDKF vo vyhlásení "dôrazne odsúdila dnešné teroristické útoky," zodpovednosť za ne pripisuje Turecku.

"Zadržaný sa pri útoku zameral na cudzincov, ale nemáme zatiaľ indície, či konkrétne na Kurdov," uviedol Darmanin. Páchateľ podľa ministra nebol vedený v žiadnom zozname ľudí podozrivých z radikalizácie a konal sám. Muž bol členom streleckého klubu a legálne vlastnil niekoľko zbraní, povedal Darmanin.

"Na ulici padlo sedem až osem výstrelov, bola to úplná panika, boli sme zatvorení vo vnútri," povedal agentúre AFP majiteľ obchodu v neďalekom dome, ktorý si želal zostať anonymný. Parížska polícia na twitteri požiadala verejnosť, aby sa oblasti vyhla. Neskôr úrady oznámili koniec policajnej akcie. Pôvodné informácie médií hovorili najprv iba o zranených, neskôr len o jednej obeti.

"Videli sme starého belocha, ako prišiel a strieľal v kurdskom kultúrnom centre, potom išiel do vedľajšieho kaderníctva. So zamestnancami sme sa uchýlili do reštaurácie," povedal AFP ďalší svedok, ktorý sa predstavil ako Romain, zástupca vedúceho reštaurácie Pouliche Paris v ulici d ‘Enghien.

Premiérka Élisabeth Borneová poďakovala policajtom za rýchly zásah proti "pravdepodobnému páchateľovi tohto hrozného činu". Zároveň vyjadrila podporu rodinám obetí.

Protiteroristickí prokurátori sú v kontakte s vyšetrovateľmi, ale v tejto fáze nenaznačili, že by útok mal teroristický motív. Francúzsko bolo v rokoch 2015 až 2016 zasiahnuté sériou smrtiacich útokov islamských teroristov a zostáva v pohotovosti kvôli možnosti násilia spojeného s terorizmom.

01 - Modified: 2022-12-23 18:23:29 - Feat.: 1 - Title: Traja ľudia zahynuli a ďalší utrpeli zranenia pri streľbe Paríži. Podozrivého len nedávno prepustili 02 - Modified: 2022-12-23 13:57:31 - Feat.: 1 - Title: Medzi obeťami ani zranenými po streľbe v Paríži neevidujú slovenského občana 03 - Modified: 2022-12-23 13:36:06 - Feat.: 1 - Title: V Paríži zahynuli traja ľudia a traja ďalší utrpeli zranenia. Polícia zadržala podozrivého
01 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 02 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 03 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 04 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany 05 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 14:46