StoryEditor

Biden vyzval Janukovyča, aby nevyhlasoval výnimočný stav

28.01.2014, 06:43
Autor:
tasr, stltasr, stl

Americký viceprezident Joe Biden vyzval v pondelok ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v telefonáte, aby s cieľom upokojiť napätú situáciu na Ukrajine nevyhlasoval výnimočný stav, ale spolupracoval s opozíciou na mierovom riešení konfliktu.

"Biden zdôraznil stanovisko USA o odmietnutí násilia na oboch stranách a zároveň varoval, že prijatím výnimočného stavu či iných prísnych bezpečnostných opatrení ešte viac vyvolá vášne a uzavrie cestu pre mierové vyriešenie sporu," uviedol podľa agentúry Reuters v stanovisku Biely dom.

S ohľadom na skutočnosť, že nie je možné strácať čas, viceprezident vyzval prezidenta Janukovyča, aby stiahol z ulíc poriadkovú políciu a spolupracoval s opozíciou na prijatí okamžitých opatrení na zmiernenie napätia medzi protestujúcimi a vládou," píše sa ďalej v komuniké.

Biden telefonoval s Janukovyčom už druhýkrát za ostatný týždeň, pripomína agentúra AP. Spojené štáty po zásahu vládnych jednotiek voči demonštrantom, ktoré sa minulý týždeň skončili tromi obeťami, pohrozili uvalením sankcií voči Ukrajine a jej najvyšším predstaviteľom.


Šéf OSN vyzval Janukovyča na dialóg s opozíciou

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval v pondelok ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v telefonickom rozhovore na dialóg so svojimi oponentmi s cieľom vyriešiť politickú krízu na Ukrajine.

Generálny tajomník informoval prezidenta Janukovyča o tom, že pozorne sleduje situáciu na Ukrajine a zároveň vyjadril vážne znepokojenie nad nedávnymi udalosťami v jeho krajine," uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Farhan Haq, ktorého citovala agentúra Sinchua.

Pan Ki-mun, ktorý sa v súčasnosti nachádza na oficiálnej návšteve Kuby, zopakoval svoju predošlú výzvu na zmysluplný, udržateľný a otvorený dialóg so všetkými stranami s cieľom nájsť východisko z krízy a zabrániť ďalšiemu krviprelievaniu. Šéf svetovej organizácie podľa svojho hovorcu nabádal ukrajinského prezidenta na riešenie krízy na Ukrajine pokojnou cestou a pomocou kompromisu.

Dva mesiace trvajúce protivládne protesty, ktoré do Kyjeva prilákali desaťtisíce odporcov súčasnej vlády, sa začali vlani 21. novembra, keď vláda Mykolu Azarova pozastavila prípravy na integráciu do EÚ a namiesto toho sa snaží o prehĺbenie ekonomickej spolupráce so susedným Ruskom.

Protesty, ktorých novým impulzom bola séria parlamentom prijatých zákonov obmedzujúcich prakticky akúkoľvek protestnú aktivitu občanov, prerástli minulý týždeň do zrážok s políciou, pričom zahynuli najmenej traja ľudia a stovky utrpeli zranenia.

 

01 - Modified: 2005-12-22 11:24:47 - Feat.: 0 - Title: Radičová chce zjednodušiť systém odvodov
01 - Modified: 2024-05-06 09:13:31 - Feat.: - Title: Maďarsko nevydá utečencov z Ukrajiny a ani neskúma, či majú brannú povinnosť 02 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 03 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 04 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 05 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 12:17