StoryEditor

Radičová chce zjednodušiť systém odvodov

21.12.2005, 23:00
Systém odvodov by sa mal výrazne zjednodušiť a zefektívniť. Niektoré z navrhovaných zmien, ktoré to majú zabezpečiť, by sa mohli zapracovať už v novele zákona o sociálnom poistení, ktorú predloží ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová v marci budúceho roka.

Systém odvodov by sa mal výrazne zjednodušiť a zefektívniť. Zároveň by sa mali zrovnoprávniť odvody zamestnancov a živnostníkov. Niektoré z navrhovaných zmien, ktoré to majú zabezpečiť, by sa mohli zapracovať už v novele zákona o sociálnom poistení, ktorú predloží ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová v marci budúceho roka. Podľa jej poradcu Richarda Sulíka má najväčšie šance návrh, aby sa zrušila odvodová povinnosť pre firmy a zároveň zvýšila hrubá mzda o dnešné odvody zamestnávateľa. Znamenalo by to, že poistné by sa strhávalo len zo zvýšených hrubých miezd zamestnancov. S tým súvisí aj zjednotenie stropu vymeriavacích základov pre všetky odvody.
Otvoria Zákonník práce?
"Dnešný strop je určený ako troj-, prípadne jedenapolnásobok priemernej hrubej mzdy za predposledný kalendárny rok," uviedol Sulík. Podľa neho by sa mal dočasne zvýšiť o 34,4 percenta alebo stanoviť nový ako 12-násobok životného minima, čo zodpovedá priemeru dnešných stropov zvýšených o odvody zamestnávateľa.
Podľa Sulíkovho návrhu by boli všetci zamestnávatelia povinní zvýšiť všetky hrubé mzdy do výšky 43 095 korún o 34,4 percenta a všetky, ktoré sú vyššie ako táto suma, o 14 825 korún. Takéto ustanovenie by muselo byť v Zákonníku práce. Jedine tak by bolo možné prinútiť zamestnávateľov, aby mzdy zvýšili.
Odvod zamestnanca by podľa návrhu naďalej odvádzal zamestnávateľ a prípadné pohľadávky by sa vymáhali od zamestnávateľa. A ako by sa táto zmena prejavila u zamestnancov a zamestnávateľov? Pre zamestnancov sa nezmení nič. "Akurát budú mať lepší prehľad o skutočnej výške odvodov a cene práce," povedal Sulík. To by v konečnom dôsledku mohlo vyvolať nevôľu a tlak verejnosti na zníženie odvodov. Zamestnávateľom síce odbudne povinnosť platiť, ale povinnosť odvádzať im zostane.
Dôležitý je konsenzus
Podľa Radičovej záleží "na širokej politickej, odbornej a verejnej diskusii", či tieto návrhy napokon prejdú. "Zjednodušenie odvodového zaťaženia a presun na daňové úrady sú však prijaté ako istý koncept uznesením vlády na prípravu analýzy a potrebných krokov." Radičová tvrdí - nechcem nič urýchliť, aby som neskôr nemusela naprávať prípadné chyby. Legislatívne zmeny chce predložiť, až keď si bude istá, že sa o nich dokážu politici dohodnúť.
Minister financií Ivan Mikloš potvrdil, že so spoločným vymeriavacím základom a prenesením odvodov do hrubej mzdy zamestnancov vo svojich materiáloch a analýzach počítali. Pre Sociálnu poisťovňu je prijateľným návrhom aj zmena sadzieb zamestnanca tak, aby v jednotlivých fondoch nevznikali príliš veľké prebytky. "Mohlo by sa zaviesť aj ročné zúčtovanie, ale najprv sa musí vyriešiť otázka presunu na daňové úrady," povedal predseda Rady riaditeľov Sociálnej poisťovne František Halmeš.
Úloha novej vlády
Časť návrhov je podľa Sulíka možné realizovať už v pripravovanej novele zákona o sociálnom poistení s platnosťou od júla 2006. Zvyšné návrhy, ako napríklad zlúčenie odvodov do jedného, zjednotenie základu dane a vymeriavacieho základu na výpočet odvodov, presmerovanie ich výberu zo Sociálnej poisťovne na daňové úrady a ročné zúčtovanie v sociálnom poistení, až po rozsiahlejšej príprave, najskôr od januára 2007. Spomínaný prechod na daňové úrady si však vyžiada zásadnú systémovú zmenu. Preto Sulík nepovažuje za pravdepodobné, že by k týmto zmenám pristúpila už táto vláda. "Skôr sa vypracuje len legislatívny zámer a budúca vláda rozhodne, čo s ním. Ak však zostane táto, bude v zmenách pokračovať."

Návrhy na zjednodušenie odvodov
- zvýšiť hrubú mzdu o odvody zamestnávateľa
- zmeniť sadzby zamestnanca tak, aby vo fondoch SP nevznikali prebytky
- upraviť odvody štátu v prípadoch, keď preň platia iné sadzby ako pre zamestnancov
- zrušiť minimálny vymeriavací základ pre živnostníkov na výpočet odvodov
- zjednotiť strop vymeriavacích základov pre všetky odvody
- zlúčiť odvody do jedného
- zjednotiť základ dane a vymeriavací základ na výpočet odvodov
- presmerovať výber odvodov na daňové úrady
- ročné zúčtovanie v SP
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Závod SNP rozbehol Projekt R 02 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová obchodná taktika cukrovarov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 08:28