StoryEditor

Povstalci mieria do Donecka. Ľudia v strachu opúšťajú domovy

06.07.2014, 00:05
Autor:
tasr, stltasr, stl
Pokoj zbraní sa nechystá. Prezident Porošenko chystá ďalší úder.

Do Donecka prichádzajú kolóny obrnených vozidiel a autobusy plné proruských separatistov. Rebeli sa do východoukrajinskom metropoly sťahujú zo svojich niekdajších bášt, ktoré v minulých dňoch dobyla ukrajinská armáda. Obyvatelia Donecku sa obávajú krvavej bitky a hromadne opúšťajú svoje domovy.

Ľudia cítia vojnu
„Donecká domobrana" sa podľa tlačového strediska proruských separatistov pripravuje na obranu mesta. Reportéri svetových spravodajských agentúr od sobotňajšieho popoludnia hlásia príchod ďalších vzbúrencov. Do Donecku mieri autobusy s ozbrojencami, obrnené transportéry, mobilné raketové odpaľovača aj tanky. Podľa britskej BBC zvolali rebeli do centra miliónového Donecka demonštráciu.

Do Donecka prichádzajú celé autobusy s rebelmi

Miestni obyvatelia Doneck kvôli obavám z civilných strát hromadne opúšťajú. Niektorí mieria na západ Ukrajiny, iní do Ruska.
Obyvatelia majú strach najmä z ostreľovania, vládne jednotky pri ňom počas bojov o Slovjansk zničili mnoho civilných budov vrátane panelových domov na sídliskách. V Kramatorsku jedna zo striel zasiahla základnú školu.

Ohrozenie pre civilistov však predstavujú aj proruskí separatisti, ktorí obyvateľov obsadených miest využívajú ako živé štíty.
Panujú aj obavy z leteckých útokov. Veliteľ ukrajinskej Národnej gardy Stepan Poltorak však pre agentúru RIA Novosti uviedol, že Kyjev žiadne nálety v Donecku nechystá.

Na oslavy je skoro, varuje Porošenko

Kyjev síce v uplynulých dňoch vyhlasoval, že sa usiluje o obnovenie pokoja zbraní, ale povzbudený sobotnými útoky prezident Petro Porošenko zároveň sľúbil pokračovanie ofenzívy proti povstalcom. Vláda v Kyjeve hovorí o jednom z najväčších víťazstiev od začatia "protiteroristickej" operácie v polovici apríla. Prezidentský úradrd však varuje, že na oslavy a ohňostroje je zatiaľ skoro.

"Som veľmi vzdialený eufórii. Situácia zostáva veľmi zložitá. Teroristi sa teraz zabarikádujú vo veľkých mestách, "varoval v sobotu Porošenko. Úspechy vládnych síl mu vraj ale dali za pravdu, keď nepredĺžil prímerie, ktoré vypršalo v pondelok. Separatisti pokoj zbraní nepodporili, a teraz za to podľa ukrajinského prezidenta "žnú zaslúžený trest".

 


Proruskí separatisti utiekli zo Sloviansku a stiahli sa do neďalekého Kramatorsku. Prezident Porošenko nechal nad Slovianskou radnicou vztýčiť ukrajinskú vlajku, v meste chce čoskoro obnoviť sociálne služby a občiansky život. Desiatky vzbúrencov sa z Kramatorsku vydali do oblastnej metropoly Donecku.

Naši spravodajcovia hlásia, že Girkin a veľká časť militantov zo Sloviansku utiekli, "napísal v sobotu ráno na Facebooku ukrajinský minister vnútra Arsenij Avakov. Zo stotisícového mesta sa tak podľa neho stiahol aj rebelský predák, ktorý je skôr než ako Girkin známy pod menom Igor Strelkov. Ako upozornila britská BBC, hovorca doneckých povstalcov špekulácie o ich úteku z mesta pôvodne poprel. Andrej Purgin však neskôr vyhlásil, že sa predstavitelia Doneckej ľudovej republiky zo Sloviansku "evakuovali s ohľadom na armádnu ofenzívu, ktorá zanechala mesto v troskách". 

Starosta Slovianska Vladimir Pavlenko, ktorý sa tešil podpore proruských separatistov, agentúre AFP potvrdil, že ozbrojenci z mesta skutočne odišli. Podľa agentúry Reuters hliadkuje v centre mesta asi 150 ukrajinských vojakov, z odľahlejších štvrtí Slovianska sa však stále občas ozýva streľba.

Vztýčte v Sloviansku ukrajinskú vlajku, prikázal prezident Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podľa agentúry Unian prikázal armáde a Národnej garde, aby nad budovou Slovianskej radnice zaviala ukrajinská vlajka. Symbolickým krokom chce Kyjev preukázať, že mesto skutočne padlo do vládnych rúk. Popoludní potom modrožltá vlajka nad niekdajším sídlom "ľudovej" samosprávy podľa agentúry Reuters skutočne zaviala. Kyjevské úrady sa teraz budú sústreďovať za obnovenie verejného poriadku, sociálnych služieb a občianskeho života, vyhlásil Kyjev na oficiálnom prezidentskom webe. 

Proruskí separatisti Sloviansk od apríla považovali za jednu zo svojich hlavných bášt. Porošenko sa podľa svojho hovorcu chystá svojim vojakom udeliť vyznamenanie. Doustanou ho všetci, ktorí sa podieľali na "oslobodení" Slovianska, ale aj mestečiek Semenivka alebo Mykolajivka. Z tej sa vojakom podarilo povstalcov vyhnať v sobotu. Ukrajinská štátna agentúra Ukrinform v noci na sobotu napísala, že "teroristi" zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky sa snažia zo Sloviansku utiecť do neďalekého Kramatorsku. Kramatorsk leží od Slovianska asi 15 kilometrov na juh, práve v koridore medzi oboma mestami sa v posledných dňoch strhli najtvrdšie boje. Kyjevskí výsadkári podľa agentúry Unian obsadili strategické miesta koridoru, na Sloviansk tiež dopadajú strely z mínometov. Podľa separatistov už Kyjev použil dokonca aj chemické zbrane.

Autobusy plné ozbrojencov mieria do Donecku

Ukrajinská armáda údajne v noci na sobotu rozohnala konvoj slovianských separatistov, ktorí sa snažili preraziť si cestu do Kramatorsku. Povstalci sa podľa ukrajinských zdrojov rozpŕchli po zásahu delostrelectva. Ukrajinský server Ostrov citoval niekoľko priaznivcov Kyjeva, ktorých slovjanskí separatisti údajne do piatku väznili v jednej z obsadených úradných budov. V noci však zajatci podľa svojich slov zistili, že sú v objekte sami. Po rebeloch zostali v kanceláriách zbrane a peniaze, cestou z budovy ani v uliciach Slovianska vraj zajatci nestretli jediného "teroristu". Povstalci podľa nich zrejme vyzliekli uniformy a pokúšajú sa z obkľúčeného mesta dostať v civile. V Kramatorsku však separatisti nezostali dlho. Reportér agentúry Reuters v sobotu popoludní informoval, že z mesta vycestovala kolóna približne dvadsiatich obrnených transportérov a autobusov, v ktorých sedeli ozbrojení povstalci. Ďalší novinári podľa agentúry AP zbadali stovky ozbrojencov v mikrobusoch, ktorí odišli z Kramatorsku smerom k Donecku. Kancelária doneckého starostu podľa ukrajinského servisu BBC v sobotu popoludní vyhlásila, že separatisti počas dňa skutočne dorazili práve do oblastnej metropoly.

Ukrajinci vraždia nevinných občanov, sťažujú sa kramatorskí Rusi

Zďaleka nie všetci obyvatelia Donbasu úspechy kyjevskej armády vítajú. Reportéri agentúry Reuters hovorili napríklad s Allou Belousovovou z Kramatorsku. Ruskému prezidentovi Vladimitu Putinovi nedokáže odpustiť, že nechal boje v okolí Slovianska dôjsť tak ďaleko. "Odkážte Vladimirovi Putinovi, že obyvatelia Donbasu neveria jeho slovám o tom, že nám pomôže. Ale ukrajinské vojská teraz vraždia pokojných občanov. Ak toto nie je genocída, tak už neviem, čo to slovo znamená. Naši bojovníci nemajú ani topánky a my nemáme čím sa brániť," odkázala po rusky hovoriaci žena z Kramatorsku do Kremľa prostredníctvom novinárov. Jedna z vodcovských osobností samozvanej Doneckej ľudovej republiky, jej "minister obrany" a niekdajší agent ruskej tajnej služby Igor Strelkov v piatok vyzval Moskvu, aby sa zasadila vyjednať prímerie medzi znepriatelenými tábormi alebo vojensky zasiahla v prospech "nás, ruského ľudu, ktorý tu žije ". V rozhovore pre televíznu server LifeNews Strelkov priznal, že ukrajinské vojská sú na východe krajiny v presile a separatisti sa im zrejme nevydržia brániť dlhšie ako dva týždne. Ukrajinské vojenské jednotky bojujú s povstalcami aj na ďalších miestach v Donbasu. Premiér "Doneckej ľudovej republiky" Alexander Borodaj v sobotu popoludní podľa agentúry Reuters priznal, že sa jeho muži museli kvôli presile kyjevskej armády stiahnuť z niektorých pozícií na svojom severnom fronte.

Vedenie štátu v Kyjeve označilo znovudobytie oboch miest, popri ďalších menších mestách, za "jedno z najväčších víťazstiev" od začiatku "protiteroristickej operácie". Tú v polovici apríla nariadila kyjevská vláda so zámerom znovu prevziať pod kontrolu oblasti v rukách povstalcov.

Starosta Slovjanska Vladimir Pavlenko uviedol, že dni masívneho ostreľovania ukrajinskou armádou a nálety donútili proruských bojovníkov opustiť strategicky dôležité mesto so 110.000 obyvateľmi. Napísala to ruská tlačová agentúra Interfax.

01 - Modified: 2006-07-24 20:42:29 - Feat.: 0 - Title: Vesmír sa otvára bohatým turistom
01 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 02 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 03 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 04 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 05 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 08:41