StoryEditor

Vesmír sa otvára bohatým turistom

25.07.2006, 00:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Americká spoločnosť Space Adventures, ktorá ponúka miliardárom lety a pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), prichádza so zaujímavou novinkou. Budúcim vesmírnym turistom ponúka výstup do voľného vesmíru.

Americká spoločnosť Space Adventures, ktorá ponúka miliardárom lety a pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), prichádza so zaujímavou novinkou. Budúcim vesmírnym turistom ponúka výstup do voľného vesmíru. Za približne 90-minútovú prechádzku si však musia priplatiť 15 miliónov dolárov. Samotná cesta na ISS stojí o päť miliónov dolárov viac. Doteraz si výlet do kozmu zaplatili traja multimiliardári. Prvým vesmírnym turistom bol Američan Dennis Tito, nasledoval ho Juhoafričan Mark Shuttleworth a zatiaľ posledným bol opäť Američan Gregory Olsen.

Náročná príprava
Cesty do vesmíru pripravuje agentúra Space Adventures v spolupráci s Ruskou vesmírnou agentúrou. Prvý voľný výstup do otvoreného kozmu pre astroturistu plánujú už približne o rok. Záujemcu dopraví na ISS raketa Sojuz. Pôvodne desaťdňový výlet sa predĺži na 16 až 18 dní. Počas prechádzky bude mať oblečený ruský skafander a bude, samozrejme, pripevnený lanom. Aj keď ešte nikto neurčil presné pravidlá, uchádzači si zrejme budú môcť zobrať so sebou kameru alebo fotoaparát. "Za jeden a pol hodiny obletia raz zemeguľu, takže budú môcť vidieť celú planétu. Uvidia jej dennú aj nočnú polovicu. Jednoducho si ju vychutnajú v celej kráse," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Space Adventures Eric Anderson. Výcvikový kurz v Hviezdnom mestečku pri Moskve, ktorý má pripraviť turistu na cestu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, trvá pol roka. Ak si zaplatí aj prechádzku do otvoreného kozmu, príprava sa predĺži o jeden mesiac. Uchádzač musí podstúpiť sériu špeciálnych testov, ktoré preveria, či dokáže zvládnuť bezváhový stav, či pohyb v skafandri. Psychologické testy zase odhalia, či zvládne riešiť kritické situácie. Plán na výstupy do voľného vesmíru pre astroturistov musí ešte schváliť Americký úrad pre vesmír a letectvo a ďalší partneri, ktorí s Ruskom na výstavbe ISS spolupracujú. Moskva a Space Adventures sú však presvedčení, že potrebné povolenie dostanú bez väčších problémov.

Ďalší adepti
Už v septembri by mal na ISS letieť prvý japonský vesmírny turista Daisuke Enomoto. Tridsaťštyri ročný Japonec pracuje v internetovej brandži a už dlho sníval o ceste do vesmíru. Budúci rok do kozmu vyšle astronauta-amatéra aj Čína. Na rozdiel od Tita, Shuttlewortha a Olsena, ktorí museli za cestu na ISS zaplatiť 20 miliónov dolárov, Číňana Ťiang Fanga to bude stáť iba 100-tisíc dolárov. Vo vesmíre však nebude niekoľko dní, ale len 90 minút. Medzi adeptov na turistické lety do kozmu sa dostala aj prvá žena. Je ňou Američanka iránskeho pôvodu Anuše Ansariová. Tridsaťosemročná riaditeľka americkej telekomunikačnej spoločnosti sa chystá na obežnú dráhu okolo Zeme na jar budúceho roka.

01 - Modified: 2003-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ratifikácia vstupu nových členov do NATO 02 - Modified: 2003-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Požiarnici už jeden vrt uhasili, Iračania útočia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 21:30