StoryEditor

Turkméni sa chvália ruskými padákmi. Bránili sme sa, odkazuje Erdogan

25.11.2015, 13:02
Autor:
ČTKČTK

Jedného z dvoch pilotov, ktorí sa katapultovali po utorkovom zostrelení svojho lietadla nad turecko-sýrskou hranicou, zachránili sýrski vojaci. Francúzskej rozhlasovej stanici Europe 1 to povedal ruský veľvyslanec v Paríži Alexander Orlov. Druhého pilota údajne zastrelili miestni povstalci.

"Jeden člen posádky bol zranený paľbou pri zoskoku padákom a na zemi ho islamisti brutálne zabili. Druhému sa podarilo uniknúť a podľa poslednej informácie ho našli sýrski vojaci a mal by byť na ceste na ruskú leteckú základňu," vyhlásil Orlov s tým, že Sýrčania nájdeného pilota vezú na ruskú základňu v Sýrii.

Ruský ambasádor okrem toho uviedol, že Rusko je pripravené vytvoriť s Francúzskom, Spojenými štátmi a dokonca aj s Tureckom spoločné velenie pre boj s organizáciou Islamský štát v Sýrii. "Sme pripravení spoločne plánovať útoky na pozície Daeš (arabská skratka pre IS) a vytvoriť spoločný generálny štáb s Francúzskom, Amerikou, so všetkými krajinami, ktoré sa chcú zúčastniť tejto koalície," uviedol Orlov. "Ak chcú aj Turci, potom sú vítaní," dodal.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že armáda vyšle na svoju základňu pri meste Latakia protilietadlový systém S-400. Ten dokáže ničiť lietadlá na vzdialenosť 3 až 240 kilometrov a balistické rakety na vzdialenosť 5 až 60 kilometrov. V súčasnosti ho má vo svojom arzenáli len ruská armáda.

Ruské ministerstvo zahraničia si v stredu povolalo tureckého veľvyslanca, aby mu tlmočilo ostrý protest. Premiér Dmitrij Medvedev varoval, že incident môže viesť k zastaveniu množstva významných spoločných projektov a k obmedzeniu tureckej produkcie na ruskom trhu. Medvedev upozornil, že vzťahy medzi Ruskom a NATO sa vyostrili, "čo nemožno ospravedlniť žiadnymi záujmami, ani ochranou štátnych hraníc".

Ruské lietadlo poslali v utorok ráno k zemi dve turecká lietadlá F-16 severne od sýrskeho prístavu Latakia. Turecká armáda tvrdí, že sa stroj pohyboval v tureckom vzdušnom priestore a jeho posádka bola pred zásahom desaťkrát varovaná. Moskva zase trvá na tom, že lietadlo neopustilo sýrsky vzdušný priestor.

Server The Aviationist zverejnil nahrávku, na ktorej zaznieva varovanie vo forme informácie o približovaní k tureckému vzdušnému priestoru a výzva k zmene kurzu. Server pripúšťa, že nemožno povedať, kedy bola nahrávka zhotovená. Ruské lietadlá totiž turecký vzdušný priestor v minulých týždňoch narušila viackrát.

K záchrane pilotov ruská armáda poslala vrtuľníky, z ktorých jeden bol zasiahnutý paľbou zo zeme a o život prišiel ďalší ruský vojak. Zvyšnú posádku zostreleného vrtuľníka sa podarilo dostať do bezpečia. Agentúra Reuters zverejnila fotografie, na ktorých sú turkménski bojovníci s tiahlami z padákov ruských pilotov. Snímky boli nadobudnuté pri dedine Jamadi na severozápade Sýrie.

Ohrozený je plynovod aj stavba jadrovej elektrárne

Podľa ruského denníka Kommersant sa prvou obeťou incidentu môže stať plynovod Turkish Stream, ktorým má prúdiť ruský zemný plyn do Turecka a ďalej do Európy. Podľa denníka je ohrozený aj projekt výstavby jadrovej elektrárne, ktorú má v Turecku vybudovať ruská spoločnosť Rosatom.

Ohrozená je vraj aj plavba ruských lodí úžinami z Čierneho mora, aj keď podľa medzinárodných dohôd môžu byť prielivy uzavreté len v prípade vojny, ktorej sa Turecko priamo zúčastňuje. Uzavretie prielivov Dardanely a Bospor by pre Moskvu bolo katastrofou, pretože tadiaľ prechádza značná časť ruského exportu z čiernomorských prístavov.

Turecko je podľa Kommersantu po Nemecku druhým najväčším odberateľom ruského plynu, na dodávkach z Ruska závisí zo 60 percent. Zdroje ruského denníku v Gazprome možnosť vypnutia dodávok do Turecka nepripúšťajú, pretože ruský monopol by poškodil svoju povesť spoľahlivého dodávateľa. "Embargo na dodávky do Turecka by v Európskej únii vyvolalo hysterickú reakciu," citoval Kommersant ruských expertov.

Erdogan: Len sme bránili bezpečnosť Turecka a našich bratov

Americký prezident Barack Obama v utorok kvôli incidentu telefonicky hovoril so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Obama Erdoganovi povedal, že USA aj Severoatlantická aliancia plne podporujú právo Turecka brániť svoju suverenitu, uviedol Biely dom. Prezidenti sa vraj tiež zhodli na nutnosti zabezpečiť to, aby sa podobné incidenty v budúcnosti neopakovali.

Erdogan v stredu ubezpečil, že Turecko si neželá žiadnu eskalácii situácie. Turecké lietadlá len bránili bezpečnosť krajiny a "práva našich bratov" v Sýrii, uviedol turecký prezident s odkazom na turkménsku menšinu žijúci na severe sýrskej provincie Latakia. Podľa Erdogana bolo lietadlo zostrelené nad Tureckom, ale dopadlo na územie Sýrie. Niektoré časti stroja ale podľa neho spadli do Turecka a zranili dvoch tureckých občanov.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z americkej administratívy uviedla, že sa Spojené štáty domnievajú, že ruské lietadlo bolo v utorok zostrelené v sýrskom vzdušnom priestore potom, čo krátko narušilo turecký vzdušný priestor.

Obama sa v utorok tiež zišiel s Národnou bezpečnostnou radou, aby sa poradil o ďalšom postupe v boji proti organizácii Islamský štát. Svojmu tímu podľa Bieleho domu nariadil, aby "pokračoval v posilňovaní" boja s islamistami v Sýrii a Iraku. Zástupcovia rady amerického prezidenta tiež informovali, že v súčasnosti neexistuje žiadne konkrétne nebezpečenstvo, ktoré by USA hrozilo zo strany Islamského štátu.

01 - Modified: 2007-11-19 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa Tricheta je svetová ekonomika v dobrej kondícii
01 - Modified: 2024-05-02 15:47:14 - Feat.: - Title: Turecko úplne zastavilo obchodovanie s Izraelom. Erdogan ostro Jeruzalem kritizuje 02 - Modified: 2024-05-01 21:48:01 - Feat.: - Title: Turecko sa pridáva k žalobe Juhoafrickej republiky na Izrael 03 - Modified: 2024-05-01 14:56:24 - Feat.: - Title: Polícia v Istanbule zadržala vyše dvesto ľudí, ktorí sa pokúšali dostať na Taksim 04 - Modified: 2024-04-30 14:45:43 - Feat.: - Title: Úrady v Turecku na 1. mája neumožnia zhromaždenia na námestí Taksim v Istanbule 05 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 23:56