StoryEditor

Podľa Tricheta je svetová ekonomika v dobrej kondícii

19.11.2007, 15:00
Autor:
TASRTASR

Centrálne banky po celom svete sa obávajú rizík spomalenia globálnej ekonomiky spôsobených vysokými cenami ropy a komodít a turbulenciami na finančných trhoch. Dnes to povedal šéf skupiny guvernérov národných centrálnych bánk krajín G10 Jean-Claude Trichet.
V rámci rekapitulácie rokovaní centrálnych bankárov skupiny G10 Trichet uviedol, že svetovej ekonomike sa darí, aj keď miera jej rastu môže byť nižšia ako 5 %. "Globálny rast je naďalej povzbudzujúci, aj keď je možno o niečo pomalší ako päť percent," povedal po stretnutí predstaviteľov centrálnych bánk skupiny G10 v Kapskom meste.
"Tieto riziká sú riziká spomalenia a ich príčinou je samozrejme riziko ďalšieho rastu cien ropy a komodít rovnako ako cien potravín. Musíme byť ostražití a hlavne nesmieme podľahnúť sebauspokojeniu." Trichet, ktorý je aj prezidentom Európskej centrálnej banky (ECB), dodal, že trh pokračuje v rozsiahlej korekcii.
Podľa Tricheta sa centrálne banky musia sústrediť na ukotvenie inflačných očakávaní a zaručenie cenovej stability, čo je ich hlavnou úlohou.
Trichet tiež upozornil na to, že rozvíjajúce trhy prejavili počas nedávnych turbulencií na trhoch vysoký stupeň odolnosti, a preto budú motorom udržateľného rastu svetovej ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 10:17