StoryEditor

Nový film o Armstrongovi? Skôr len rekonštrukcia známeho prípadu

19.10.2015, 18:31



Pod názvom Program: Pád legendy vstúpil do našich kín film režiséra Stephena Frearsa, opisujúci žiarivú dráhu a dopingovú aféru Lanca Armstronga. Sedemnásobného víťaza Tour de France hrá Ben Foster. Recenzuje Mirka Spáčilová.

Pokiaľ sa hrdina skláňa nad riadidlami, najlepšie sám v krajine a v tempe, ktoré kameraman Danny Cohen dokáže snáď ešte znásobiť, má Program: Pád legendy pocitovú podmanivosť. Lenže väčší priestor než obrazový boj o každý meter zaberá konverzačná dráma založená na známych faktoch.
 


Prečítajte si aj:
Ten, čo oklamal svet cyklistiky. Pozrite si ukážky z filmu o Armstrongovi



A pretože film vznikol podľa knihy novinára Davida Walsha, ktorého na plátne predstavuje Chris O'Dowd, práve dotyčný žurnalista odhaľujúci dopingový škandál tú postupne preberá hlavnú úlohu podľa ustáleného modelu, ako jediný spravodlivý reportér statočne prelomil obrie zločinné sprisahanie. Zrodila sa skôr rekonštrukcia prípadu ako štúdia výnimočnej osobnosti, ktorou Armstrong bez ohľadu na sporné okolnosti kariéry nepochybne je.


Z úst cyklistovho typovo presného predstaviteľa Fostera zaznejú tri kľúčové vety. "Jednoducho len rád jazdím na bicykli" - v začiatkoch dráhy. "Robia to všetci, ja chcem tiež" - keď sa rozhodne svoje sily podporiť zakázanými prostriedkami. A konečne po víťazstve nad rakovinou: "Už nikdy nechcem byť outsider!"

Práve motív zhubnej choroby, ktorej výskum potom podporuje a zastrešuje sa ním v dopingovej afére ako svätožiarou s nezlomnou vôľou a súcitom pre choré deti, patrí k zaujímavejším momentom. Podobne ako úryvky profesijného zákulisia, počnúc riadením pretekárskych tímov za jazdy - Teraz nepridávaj, teraz áno, teraz pracuj pre Lanca - a končiac trikmi, ako si športovci riedia krv vodou, než im odoberú vzorky na testy. Poisťovacia právna kľučka exkurziu do veľkého biznisu so slávou zavŕši.

Avšak od športu sa čím ďalej častejšie utieka k vojne slovných téz, k svetu úhľadne rozdelenému na ušľachtilé dobro a nafúkané zlo, čo z opisu jedinečného osudu robí nečakane popisnú, laboratórne vypreparovanú, dokonca až nudnú snímku. Demytizácia idolu totiž ako hlavná téma nestačí, keďže sa o hrdinovi nedozvieme nič viac, než že víťazil a dopoval. Ale to vedel celý svet dávno pred filmom Program: Pád legendy.

01 - Modified: 2007-10-17 06:37:02 - Feat.: 0 - Title: Sarkozy ovládne znárodnený gigant
01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Množstvo zmien, ktoré ho robia výnimočným. Tento herný smartfón od ROG zaujme aj bežných používateľov 04 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 05 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 13:20