StoryEditor

V Bratislave premietnu filmy z Cannes a Benátok

14.10.2013, 18:27
Autor:
TASRTASR
Počas Medzinárodného filmového festivalu Bratislava premietnu tiež filmy oscarových režisérov.

Program 15. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (6.-12.11.) prinesie aj novinky zo septembrového filmového festivalu v Benátkach a MFF v Toronte. Rovnako premietne filmy oscarových režisérov a hereckých laureátov z prestížneho festivalu v Cannes, diváci ich nájdu v sekcii Panoráma, informovala PR manažérka MFF Bratislava Silvia Turnerová.

V Panoráme nechýba nový film iránskeho režiséra Asghara Farhadiho Minulosť. Rozpráva príbeh kolabujúceho vzťahu francúzsko-iránskeho manželského páru a odhaľuje jeho z minulosti nevypovedané tajomstvá. "Francúzska herečka Bérénice Béjo (známa z filmu Artist) si za postavu Marie v tejto rodinnej dráme odniesla z Cannes cenu pre najlepšiu herečku," doplnila k snímke, ktorá je tohtoročným iránskym kandidátom na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Pre Farhadiho je to šanca získať už druhého Oscara, prvú sošku dostal za snímku Rozchod Nader a Simin.

Americký herec Bruce Dern získal tento rok v Cannes cenu pre najlepšieho herca za postavu starnúceho muža vo filme Nebraska. Príbeh otca a syna nakrútil oscarový režisér Alexander Payne (Bokovka, Deti moje) ako láskavú čierno-bielu road movie, ktorá tiež figuruje v programe bratislavského festivalu.

Súčasťou sekcie Panoráma je tiež nový film Philomena, ktorý nakrútil slávny britský režisér Stephen Frears (Nebezpečné známosti, Kráľovná) podľa skutočnej udalosti. Snímka očarila divákov na tohtoročnom festivale v Benátkach. "V dramatickom príbehu matky pátrajúcej celý svoj život po dieťati, ktoré musela dať na adopciu, exceluje prvá dáma britského filmu Judi Dench," spresnila Turnerová. Strhujúci herecký výkon podáva aj Robert Redford vo filme J. C. Chandora Všetko je stratené. Filmoví priaznivci si Redforda vychutnajú v úlohe osamoteného moreplavca, ktorý bojuje o holý život sám uprostred Indického oceánu.

Do sekcie Panoráma festivalová dramaturgia zaradila tiež modernú romantickú komédiu režisérky nezávislých filmov Nicole Holofcener Enough Said, ktorá mala premiéru na MFF v Toronte. Film ukazuje vzťahy rozvedených ľudí v strednom veku. "Vo svojej poslednej filmovej úlohe tu zažiaril James Gandolfini, známy z kultového seriálu Sopranovci," dodala Silvia Turnerová.

01 - Modified: 2005-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investujme do akcií, ale nie s nadmernými očakávaniami
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 03 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 04 - Modified: 2024-04-19 19:40:57 - Feat.: - Title: Do Canal Grande v Benátkach vyliali aktivisti zelenú a červenú farbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:00:49 - Feat.: - Title: Koniec bezplatného turizmu v Benátkach. Poplatok za návštevu platí od 25. apríla
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 11:37