StoryEditor

Ako žijú ženy maklérov? Vizáž modeliek, drogy a peniaze za deti

07.06.2015, 11:00
Autor:
stlstl

Myslíte si, že dni manželiek najbohatších maklérov z Wall Street sú plné leňošenia? Z omylu vás vyvedie nová kniha Primates of Park Avenue, v ktorej americká novinárka popisuje, aké ťažké je uspieť vo svete profesionálnych matiek obklopených luxusom. A o úspech tu ide predovšetkým, pre idnes.cz píše  Magdalena Havlíková.

Wednesday Martin je sociologička a novinárka, ktorá sa s manželom presťahovala na Upper East Side, kde bývajú najbohatší Newyorčania. A podľa jej skúseností sa obyvatelia tejto časti mesta nepodobajú nikomu inému, s kým sa doteraz stretla. Aj materská úloha sa tu prežíva oveľa intenzívnejšie, než v iných prostrediach. "Je to najviac fascinujúci, odcudzený a oddelený svet, s akým som sa kedy stretla," povedala Martin denníku New York Post. Na pochopenie tohto sveta sa snažila aplikovať svoje vedomosti zo štúdia antropológie. Najviac prekvapenia jej asi nachystala oddelenosť mužských a ženských svetov, prehnaná súťaživosť, obrovský tlak, užívanie alkoholu a iných drog rovnako ako neustála sústredenosť na deti.


 

Profesionálne manželky
Vo svete manželiek veľkých hráčov je veľa inteligentných a vysokoškolsky vzdelaných žien, máloktoré však chodia do práce - je to otázka sociálnej prestíže. Všetky dni manželkám z Upper East Side zaberá prehnaná starostlivosť o deti a seba samú, pretože aj od nich očakávajú ich manželia len tie najlepšie výsledky.

Deti sú stredobodom vesmíru žien, pretože manželia sa doma vyskytujú len sporadicky. Podľa Wednesday Martin sa od matiek vyžaduje, aby potomkov rozvíjali vo všetkých možných smeroch a aby mysleli doslova a do písmena na všetko. Na Upper East Side sa vraj dokonca aj tehotenstvo plánuje podľa toho, keď je to najvhodnejšie pre budúci školský prospech. Nie je preto výnimkou stretávať ženy v rovnakých stupňoch tehotenstva, všetky totiž chcú poskytnúť dieťaťu "náskok" do školy vďaka narodeninám v októbri alebo novembri (hovorí sa tomu redshirting).

A to je ešte len začiatok. Od matiek sa očakáva, že s dieťaťom budú od narodenia chodiť na najrôznejšie cvičenia, hudobné krúžky a vzdelávacie programy. Tie zvýšia šancu, že dieťa bude prijaté do tej "správnej" škôlky, ktorá mu dá najväčšiu šancu na budúce prijatie na tú správnu univerzitu. Školné sa v takých súkromných škôlkach pohybovalo v roku 2004 od 22-tisíc do 31-tisíc eur ročne. Napriek týmto neuveriteľným sumám je o škôlky obrovský záujem a riaditeľky preto musia z detí vyberať. Robia to tak, že ich pozorujú pri hre s ostatnými deťmi.

Učiteľ na hranie
Aby matky zabezpečili svojim deťom prijatie, najímajú pre ne súkromných lektorov, ktorí si za približne 146 eur za hodinu s dieťaťom hrajú. Väčšina detí sa málokedy dostane k voľnému hraniu doma alebo s kamarátmi, matky ich v mene rozvoja po všetkých stránkach vozia z jedného krúžku na druhý, alebo im rovno najímajú súkromných ​​učiteľov. Wednesday Martin nazvala správanie miestnych žien intenzívnym materstvom. "Intenzívne materstvo káže, že ak má žena veľké množstvo peňazí a ďalších prostriedkov, jednoducho nemôže dieťa poslať, aby sa hralo v záhrade. Musí mu najať terapeuta chorôb, aj keď nemá žiadne vývojové problémy," opisuje život v newyorskom luxuse.

Okrem toho si matky najímajú špeciálneho učiteľa napríklad na nácvik jazdy na bicykli alebo na zlepšenie stravovania náročných jedákov. Ženy sa zapisujú napríklad aj na kurzy zamerané na to, ako konkrétne a najlepšie pomôcť s domácimi úlohami - v podstate zároveň so svojimi deťmi preberajú tú istú látku. Tlak a súťaživosť medzi ženami je podľa Wednesday Martin podobná, ako medzi ich manželmi. Manželky dokonca môžu podľa vzoru korporátnych zamestnancov dostať ročne vyplatenú finančnú odmenu v závislosti od toho, ako sa darí deťom v škole a mimoškolských aktivitách.


Snímka: Facebook Wednesday Martin
 

Ako zapadnúť
Pre ňu samotnú bolo spočiatku takmer nemožné sa skamarátiť s nejakou susedkou. Jej návrhy, aby sa deti hrali spoločne, ženy okato ignorovali. Bližšie k nim sa dostala, až keď začala fungovať rovnako ako ony: obliekať si oblečenie od návrhárov v konzervatívnych strihoch, chodiť na hodiny pilates do trendy fitka, zosvetlila si vlasy a stmavila odtieň make-upu a nakoniec prehovorila manžela na nákup originálnej luxusnej kabelky. "Tie arogantné ženy, ktoré ma odstrkovali a ignorovali, sa zapálili túžbou po mne po kúpe nádhernej a drahej kabelky. Dúfala som, že by ma pred nimi ako amulet dokázala ochrániť," opisuje v terminológii antropológie svoje stretnutie s kmeňom newyorských matiek (cena originálnej birkinky od Hermès sa pohybuje od 9- do 137-tisíc eur).

Dosiahnuť ich úroveň perfektného vzhľadu však nesúvisí len so šatníkom a luxusnou kabelkou. Mnohé matky si najímajú stylistu a vizážistu na bežné školské dni, u kaderníka a manikérky sú ako doma a každé tri mesiace chodia na "preventívne" injekcie botoxu. O hodinách strávených vo fitku ani nehovoriac, tu si žiadna matka nemôže dovoliť nechať si tehotenské kilá navyše.

Alkohol, drogy a úzkosti
Nakoniec sa Martin predsa len podarilo aspoň trochu zapadnúť a spolu s jej synom ju pozvali na hranie. Podobné schôdzky podľa nej rodiny používajú na zlepšenie svojho štatútu. Nestačila sa potom čudovať, že sa niekedy aj o jedenástej hodine predpoludním rozlievalo víno. Ženy z Upper East Side totiž čelia obrovskému tlaku na úspech a v dôsledku toho mnohé z nich trpia úzkosťami, ktoré zaháňajú alkoholom a drogami. "Ženy, ktoré som spoznala, ich brali uprostred noci, keď ich zobudil intenzívny buchot srdca kvôli starostiam o školu, peniaze alebo kvôli manželovej nevere," opisuje Martin. Ako jedno z najnavštevovanejších miest opísala schôdzky anonymných alkoholikov, ktoré sa odohrávajú v kostole vtesnanom medzi obchody Prada a Ralph Lauren. Bolo to jedny z mála chvíľ, keď ženy otvorene hovorili o svojich problémoch. Na Upper East Side je totiž zachovanie obrazu perfektnej rodiny alfou a omegou života žien. Slabosť sa rovnako ako na burze neodpúšťa.

Nakoniec sa Wednesday Martin s rodinou odsťahovala do inej časti mesta, keďže tam jej syna prijali na základnú školu. A aj napriek niektorým negatívnym zážitkom popísaným v knihe Primates of Park Avenue pripúšťa, že jej krásne a luxusné prostredie Upper East Side a jeho perfektne vyzerajúce obyvateľky chýbajú.

01 - Modified: 2007-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záchrancovia nemeckého rocku
01 - Modified: 2024-04-23 06:00:03 - Feat.: - Title: Mŕtvy miliardár, ktorý možno nezomrel. Herr OBI vedie tajný život s Ruskou 02 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 03 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 04 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma 05 - Modified: 2023-12-16 11:54:39 - Feat.: - Title: Abramovič sa praje s britskou vládou o použitie peňazí z predaja Chelsea
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 00:09