StoryEditor

Medailová nádej Kuzminová či kapitán Chára. Slovensko má tím do Soči

16.01.2014, 11:45
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vlajkonosičom slovenskej olympijskej výpravy v Soči bude hokejista Zdeno Chára a sľub do rúk prezidenta SR, ktorý sa bude konať 30. januára, zložia biatlonistka Anastasia Kuzminová a bežec na lyžiach Martin Bajčičák. Tieto mená odsúhlasili delegáti na štvrtkovom 46. valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru. Plénum SOV zároveň jednohlasne schválilo stredajší návrh Výkonného výboru komplexnej nominácie misie na XXII. zimných olympijských hrách aj s čakateľmi na splnenie nominačných kritérií a náhradníkmi.

Chára, ktorý bude zároveň kapitánom všetkých slovenských reprezentantov v Soči, dostal ako jediný hráč výnimku od vedenia zámorskej NHL. Na rozdiel od ostatných hráčov, ktorých kluby uvoľnia až 9. februára, príde kapitán Bostonu Bruins už na otvorenie hier. „Je pre nás veľká česť, že sa nám to podarilo. Takúto výnimku nedostal ani kapitán kanadskej hokejovej reprezentácie," uviedol prezident SOV František Chmelár.


Najväčšou nádejou Slovenska na medailu má byť biatlonistka Anastasia Kuzminová. Snímka: Reuters

Do Soči ide 57 športovcov. Zatiaľ
Ruské prímorské stredisko privíta na budúci mesiac (7.-23. februára) od 57 do 67 športovcov. Štvrtkové valné zhromaždenie SOV jednohlasne schválilo nomináciu za situácie, keď kvalifikačné kritériá medzinárodných športových federácií na Slovensku spĺňa (57) adeptov na štart v olympijských súťažiach. Janka Gantnerová ako členka VV SOV poverená vedením štábu a designovaná vedúca výpravy predložila návrh celkového zloženia plénu, ktoré postupovalo podľa novelizovaných stanov z 27. apríla minulého roka.

Celkový počet členov SOV sa po úprave znížil z 82 na 74. Nomináciu schvaľovali len zástupcovia olympijských športov, členovia komisie športovcov, členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danka Barteková a výkonný výbor SOV na čele s prezidentom Františkom Chmelárom.

Už teraz je zrejmé, že v Soči sa predstaví viac športovcov ako na prvých samostatných ZOH 1994 (43) a menej ako naposledy v roku 2010 (73). Treba však vziať do úvahy, že Lillehammer bol prechodom zo systému dvoch olympiád v jednom roku (naposledy v 1992 ZOH v Albertville a OH v Barcelone) na dvojročné striedané intervaly a v prípade Slovenska zúženú predolympijskú prípravu navyše nominačne ovplyvnili kvóty nového štátu. Na druhej strane slovenské Soči nemôže konkurovať Vancouveru ani so zmenenými a veľkorysejšími kvalifikačnými kritériami v lyžiarskych disciplínach, keďže pred štyrmi rokmi výpravu počtom riadne rozšírilo družstvo hokejistiek.

Za zlato 45-tisíc eur
Plénom prešli aj odmeny pre úspešných reprezentantov, ako ich exekutíva predložila vlani na aprílovom valnom zhromaždení, kde ich ale delegáti neschválili pre nesúhlas hokejovej sekcie. Zlatí medailisti v individuálnych športoch na ZOH v Soči a OH 2016 v Rio de Janeiro tak dostanú prémie vo výške 45-tisíc eur, za striebro zinkasujú 35-tisíc a za bronz ešte o desaťtisíc menej. 

V súťažiach štafiet, viacčlenných družstiev a posádok (do počtu 4 pretekárov) v individuálnych športoch sa za každého ďalšieho športovca pripočíta k stanovenej čiastke ďalších 75 percent. Členovia realizačných tímov si prilepšia maximálne do 33 percent z výšky odmien športovcov. U viacčlenných družstiev sa výška vypočíta zo základnej sumy, bez pripočítania za ďalšieho člena.

Pri kolektívnych športoch dostanú jednotliví členovia tímu za zlato po 15.000, striebro 13.000 a bronz 11.000 eur. Na ďalších miestach 4.-6. je kľúč udeľovania odmien 9000, 6000 a 4000 eur. Prémia pre členov realizačného tímu je navyše v celkovej výške maximálne 10 percent z odmeny družstva.

Z uvedených odmien hradí polovicu SOV z vlastných zdrojov a druhá polovica by mala byť hradená z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.


Nominácia Slovenska na olympijské hry v Soči:

alpské lyžovanie (8): Petra Vlhová, Jana Gantnerová, Barbora Lukáčová, Barbara Kantorová, Kristína Saalová, Adam Žampa, Matej Falat, Martin Bendík

akrobatické lyžovanie (2): Natália Šlepecká, Zuzana Stromková

beh na lyžiach (4): Alena Procházková, Martin Bajčičák, Peter Mlynár, Daniela Kotschová

biatlon (10): Tomáš Hasilla, Pavol Hurajt, Matej Kazár, Miroslav Matiaško, Martin Otčenáš, Paulína Fialková, Jana Gereková, Martina Chrapánová, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková

krasokorčuľovanie (1): Nicole Rajičová

šortrek (1): Tatiana Bodóvá

hokej (25): brankári - Peter Budaj, Jaroslav Halák, Ján Laco, obrancovia - Ivan Baranka, Dominik Graňák, Zdeno Chára, Martin Marinčin, Andrej Meszároš, Andrej Sekera, Michal Sersen, Ľubomír Višňovský, útočníci - Milan Bartovič, Marián Gáborík, Michal Handzuš, Marcel Hossa, Marián Hossa, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Marcinko, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Richard Pánik, Tomáš Surový, Tomáš Tatar, Tomáš Záborský

sánkovanie (6): Jozef Ninis, Viera Gbúrová, Marián Zemaník - Jozef Petrulák, Marek Solčanský - Karol Stuchlák

čakatelia na splnenie nominačných kritérií, uzávierku kvót:

boby: Milan Jagnešák, Lukáš Kožienka, Juraj Mokráš, Martin Tešovič, uzávierka plnenia kritérií: 19. januára

skoky na lyžiach: Tomáš Zmoray, uzávierka kritérií: 19. januára, uzávierka kvót: 24. januára

snoubording: Klaudia Medlová, uzávierka kritérií: 19. januára, uzávierka kvót: 24. januára

náhradníci:

alpské lyžovanie: Andreas Žampa, Vladimír Siráň - v prípade zvýšenia účastníckych kvót FIS

beh na lyžiach: Andrej Segeč

biatlon: Dušan Šimočko ml., Natália Prekopová

hokej: brankári - Rastislav Staňa, Jaroslav Janus, obrancovia - René Vydarený, Milan Jurčina, Tomáš Starosta, Marek Ďaloga, útočníci - Branko Radivojevič, Juraj Mikúš, Mário Bližňák, Andrej Šťastný - do príchodu hráčov z NHL, do Soči pôjdu 5

krasokorčuľovanie: Lukáš Csölley, Federica Testová - v prípade pozvania od ISU, Monika Simančíková

sánkovanie: Ján Harniš, Branislav Regec - v prípade zranenia

 

01 - Modified: 2005-12-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákony v NR SR
01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 05:34