StoryEditor

Zákony v NR SR

06.12.2005, 23:00

O mene a priezvisku
Podľa novely zákona o mene a priezvisku bude môcť štátny občan SR, ktorý má aj ďalšie štátne občianstvo, od budúceho roka používať svoje priezvisko v podobe, ktorá je v súlade s právom alebo tradíciou inej krajiny, ktorej je štátnym občanom. Novela zavádza pre každého, kto dovŕšil 18 rokov, možnosť určiť si druhé a tretie meno, pokiaľ mu ho neurčili rodičia. Maloletá osoba staršia ako 15 rokov musí s ďalším menom vyjadriť písomný súhlas s úradne osvedčeným podpisom. Novela tiež ruší pravidlo, podľa ktorého sa meno dieťaťa do času, kým nie je určené otcovstvo, určuje vyhlásením matky, čo umožňuje určiť dieťaťu iné meno po určení otcovstva.
Zmeny v matrike
Zápis v matrike bude musieť byť od budúceho roka vykonaný bezodkladne, najneskôr však do dvoch mesiacov od oznámenia o narodení, uzavretí manželstva či oznámenia o úmrtí. Zápis v osobitnej matrike, ktorá eviduje narodenia, uzavreté manželstvá a úmrtia štátnych občanov mimo územia Slovenska, sa bude musieť uskutočniť do troch mesiacov. Cudzinci bez trvalého pobytu, ktorí na Slovensku obchodujú, študujú alebo dovolenkujú, budú môcť uzavrieť manželstvo na ktoromkoľvek matričnom úrade. Podľa doterajšej úpravy nemali možnosť uzavrieť manželstvo na území Slovenska cudzinci bez trvalého pobytu na Slovensku. Novela tiež ustanovuje spôsob určenia dátumu úmrtia v matrike v prípade nájdenia mŕtvoly, keď lekár neurčil presný dátum úmrtia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 04:38