StoryEditor

Prezidentský kandidát Kiska má už vyše 60-tisíc podpisov od občanov

03.01.2014, 11:03
Autor:
tasr, stltasr, stl

Prezidentský kandidát Andrej Kiska, ktorý sa o Prezidentský palác uchádza ako občiansky kandidát, vyzbieral 61.017 podpisov od občanov. Dnes ich odovzdá v Národnej rade SR, kde overia ich platnosť. Na to, aby mohol kandidovať, potrebuje aspoň 15.000 platných podpisov od občanov alebo 15 podpisov poslancov Národnej rady SR. Petičné hárky s podpismi musia kandidáti na post hlavy štátu odovzdať do 9. januára. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 15. marca.

Vyzbieraných viac ako 61.000 podpisov chápe Kiska ako vyjadrenie jasnej podpory ľudí pre nestraníckeho prezidenta. "Prezidenta, ktorý dokáže postaviť protiváhu každej vláde, ktorý dokáže vrátiť dôveru v prezidentský úrad, zobrať prezidentský úrad politickým stranám a vrátiť mu autoritu. Prezidenta, ktorý bude stáť za občanmi, bude za nich bojovať a bude naliehať na vládu a parlament, keď si nebudú plniť povinnosti voči občanom," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Kiska očakáva, že v prezidentskom súboji sa zíde ponuka na nestraníckeho prezidenta a strašenie nestabilitou, ak zvíťazí nestranícky kandidát. "Celé toto strašenie je len prejavom toho, že si tradiční politici nechcú nechať vypustiť rybník, v ktorom sa im dnes tak dobre pláva," poznamenal. Odmieta predstavu o politike, že jedna strana ovládne všetko. Zdôraznil, že na rozdiel od premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý v rámci svojej kandidatúry ponúka ovládnutie všetkých úradov v štáte jednou stranou, on vo svojej osobe ponúka nezávislého a nestraníckeho prezidenta.

Svoju nezávislosť si chce uchovať aj tým, že si kampaň bude financovať len z vlastných zdrojov, aby nemusel byť zaviazaní ani politickým stranám, ani sponzorom. "Keď chce byť prezident skutočne nezávislý, nesmie byť predĺženou rukou politikov či sponzorov," uviedol Kiska. Verí vo férový boj o Prezidentský palác. Volá po ňom aj šéf jeho petičného výboru a bývalý hokejový reprezentačný tréner Ján Filc. "Prichádzam zo športu, ktorý má svoje pravidlá a nesie v sebe ducha fair-play. Dúfam, že aj kampaň pobeží v jej duchu a že kandidáti a ich podporovatelia budú používať také nástroje, ktoré prislúchajú rozvinutej a serióznej spoločnosti, akú Slovensko dnes má," povedal.

Ak by Kiska uspel v prezidentských voľbách, ako prvý by si pripravil inauguračný prejav, stretol by sa s premiérom a predsedom parlamentu, aby si vyjasnili formu spolupráce a okamžite by vymenil členov Súdnej rady SR. Pokiaľ ide o samotné hlasovanie, Kiska očakáva tvrdý boj, v ktorom pôjde o každý jeden hlas v prvom aj v druhom kole. Je odhodlaný vyhrať.

Kandidatúru na post prezidenta SR už okrem Kisku oznámili Robert Fico (Smer-SD), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos, Pavol Hrušovský (nominant KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS) a Peter Osuský zo SaS. Záujem kandidovať prejavili aj Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, Milan Melník, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer, poslankyňa NR SR za OĽaNO Helena Mezenská.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca 2014. Súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný jeho nástupca. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.

 

01 - Modified: 2005-11-18 09:03:00 - Feat.: 0 - Title: Dzurinda chce zachovať politickú kontinuitu i po voľbách v roku 2006
01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 13:06