StoryEditor

Dzurinda chce zachovať politickú kontinuitu i po voľbách v roku 2006

18.11.2005, 10:03
Autor:
TASRTASR

rozba vnášania boľševických a mafiánskych prístupov a praktík, ale aj populizmu a demagógie do politiky je pre SDKÚ veľkou výzvou k zachovaniu politickej kontinuity po voľbách v roku 2006. Na výročnej konferencii SDKÚ to dnes vyhlásil jej predseda Mikuláš Dzurinda.
"Fico je pre Slovensko hrozbou preto, lebo základnými črtami jeho charakteru je lož, neschopnosť prijať chybu a jeho tendencia k šíreniu zla a nenávisti," uviedol Dzurinda.
Predseda Smeru Robert Fico podľa neho nemá program a ani odborníkov, ktorí by vedeli nejaký program zostaviť a potom realizovať. "Fico nechápe a nerešpektuje demokratické princípy, ponúka len eróziu reforiem a návrat k prekonaným ťažkostiam," povedal. Druhým dôvodom, "aby sme vynaložili všetky svoje sily na dosiahnutie politickej kontinuity", je podľa Dzurindu "príležitosť, ktorú Slovensko ešte len začalo využívať".
Dzurinda si myslí, že od spolupráce jeho strany s KDH a SMK závisel osud Slovenska v roku 1998, v roku 2002 a závisí aj dnes. "Keď budeme kráčať spolu, budeme úspešní nielen my, ale aj celé Slovensko," zdôraznil pred delegátmi. Je presvedčený, že SDKÚ má zásadný podiel na súčasnom Slovensku. "Bezmála polovicu obdobia vývoj na Slovensku ovplyvňujeme my, ako súčasť SDK, od roku 2000 ako SDKÚ," poznamenal líder SDKÚ. Za reformy si podľa neho Slovensko vyslúžilo vo svete rešpekt. "Chcem sa poďakovať občanom za ich statočnosť, odvahu a trpezlivosť," poznamenal Dzurinda. SDKÚ je podľa neho najsilnejšou garanciou, že sa Slovensko nevráti späť.
Založenie strany práve 17. novembra nepovažuje Dzurinda za náhodu. "Ideály novembra sme zakotvili do našich stanov a programu. Je to rozvoj slobodnej a demokratickej spoločnosti, ľudských práv, liberálnej ekonomiky a aktívne vystupovanie v euroatlantických štruktúrach," pripomenul.
Šéf SDKÚ dodal, že aj vďaka principiálnej a hodnotovej politike Slovenska majú mnohé krajiny najmä z Balkánu, ale aj Ukrajina či Gruzínsko šancu na slobodný vývoj. "Tak ako sme pevne stáli na strane spojencov pri zásahu voči režimu Slobodana Miloševiča, takto pevne sme stáli a stojíme po boku spojencov aj pri a po zásahu voči režimu Saddáma Husajna," vyhlásil. Dzurinda zároveň vyjadril úplnú podporu Chorvátsku pri vstupe do Európskej únie.
Dzurinda hovoril vo svojom prejave o minulosti, o zlome v roku 1998, o voľbách v roku 2002. SDKÚ vznikla podľa neho v dôsledku istej nevyhnutnosti. "Po zamietnutí dvojitého členstva bolo evidentné, že vláda, ktorej premiér nemá politické krytie reálnej politickej strany, nemôže mať dlhé trvanie. Preto sme založili SDKÚ," skonštatoval.
Kľúčom k problémom dneška sú podľa Dzurindu reformy, ktoré má Slovensko už podľa neho "prakticky" za sebou, pričom nástrojom k ďalšiemu rozvoju je projekt Minerva. Tento projekt hovorí o rozvoji ekonomiky a celej spoločnosti na báze vzdelania, vedy, výskumu a vývoja, inovácií, informačných technológií a skvalitňovania podnikateľského prostredia.
Za výrazné osobnosti nielen slovenskej, ale aj európskej politiky označil Dzurinda svojich podpredsedov Ivana Mikloša a Eduarda Kukana. "Je neskutočne povzbudzujúce, keď sa človek môže o takéto dva silné kamene opierať," uzavrel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 02:37