Politológ Grigorij Mesežnikov. FOTO: HN/Pavel Neubauer
StoryEditor

Politológ Mesežnikov: Korčok zdramatizoval prezidentské voľby, dokázal presvedčiť váhajúcich voličov

24.03.2024, 13:39
Autor:
ČTKČTK

Mesežnikov očakáva, že kritici Korčoka sa budú snažiť motivovať voličov proruskými a mierne protizápadnými posolstvami a tiež budú označovať exministra zahraničia za pôvodcu konfliktov a za "amerického agenta".

Víťazstvom v prvom kole prezidentských volieb na Slovensku exminister zahraničia Ivan Korčok zdramatizoval nadchádzajúci rozhodujúci duel, v ktorom bude o hlasy voličov súperiť s doterajším favoritom a predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim.

Nečakaný náskok Korčoka

O výsledku druhého kola priamej voľby hlavy štátu 6. apríla rozhodne schopnosť mobilizovať voličov a to, či priaznivci v poradí tretieho najsilnejšieho kandidáta zo sobotňajšej voľby Štefana Harabina prídu hlasovať za Pellegriniho. ČTK to dnes povedal prezident mimovládneho Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

"Korčok dokázal v tomto podstate plebiscite presvedčiť váhajúcich voličov, že keď majú problém s vývojom v krajine po prevzatí moci terajším premiérom Robertom Ficom, tak on je ten najlepší kandidát, ktorý sa dokáže postaviť proti. Stále to neznamená, že nakoniec vyhrá," uviedol Mesežnikov.

image

Hlas chystá tvrdú kampaň. Budeme ľuďom hovoriť, kto je Korčok, avizuje Šutaj Eštok

Za nečakaný označil náskok Ivana Korčoka, ktorý vyhral prvé kolo so ziskom 42,51 percenta hlasov pred šéfom vládnej strany Hlas-sociálnej demokracie Pellegrinim. Toho podporilo 37,02 percenta voličov. Korčokovi, ktorého v prezidentských voľbách podporujú aj niektoré opozičné strany, podľa neho pomohli predchádzajúce protivládne protesty konané na znamenie nesúhlasu s krokmi a plánmi vlády v oblasti trestného práva či posilnenie vplyvu štátu na verejnoprávny rozhlas a televíziu.

Diplomat Korčok je zástancom liberálnej demokracie, podpory Ukrajiny brániacej sa ruskej vojenskej invázii a kritikom niektorých rozhodnutí terajšej vlády, ktorá napríklad zastavila zo štátnych zásob vojenskú pomoc Kyjevu. Pellegrini presadzuje zastavenie paľby na Ukrajine a mierové rokovania.

Radikálne názory Harabina

Harabin, ktorého v sobotu podporilo 11,73 percenta voličov, má v zahraničnej politike radikálnejšie názory ako súčasná vládna koalícia. Vyslovil sa napríklad za vystúpenie Slovenska z NATO, ďalej za zastavenie akejkoľvek finančnej pomoci a dodávok zbraní aj od súkromných firiem Kyjevu. Tvrdil tiež, že Rusko nie je v konflikte na Ukrajine agresorom.

"V druhom kole prezidentských volieb bude dôležitým faktorom, v akom počte prídu hlasovať Harabinovi voliči. V drvivej väčšine podporia Pellegriniho," povedal Mesežnikov.

image

Korčok uspel aj v konzervatívnych baštách. Čo chýbalo Pellegrinimu k lepšiemu výsledku?

Harabin po prvom kole prezidentských volieb Pellegriniho priamo zatiaľ nepodporil. Povedal, že jeho voliči sú národne orientovaní, a že je pre nich prioritou zachovanie národnej suverenity a mieru.

Mesežnikov očakáva, že kritici Korčoka sa budú snažiť motivovať voličov proruskými a mierne protizápadnými posolstvami a tiež budú označovať exministra zahraničia za pôvodcu konfliktov a za "amerického agenta".

Rozhodujúce druhé kolo prezidentských volieb podľa Mesežnikova ovplyvnia aj voliči početnej maďarskej menšiny. Ich prezidentský kandidát Krisztián Forró, ktorý sa predtým vymedzil voči Korčokovi, získal v sobotu len 2,9 percenta hlasov. To znamená slabší výsledok, ako je zastúpenie príslušníkov maďarskej menšiny v slovenskej populácii.

image

Kto má väčší potenciál? Ak Fico vyšle signál, veľká časť voličov Harabina dá hlas Pellegrinimu, tvrdí expert

Mesežinkov uviedol, že Pellegrini sa v ďalšom priebehu kampane už nebude môcť vyhýbať Korčokovi, pretože by to bolo považované za prejav slabosti.

Pred prvým kolom prezidentských volieb bol Pellegrini v dvoch debatách s Korčokom, z toho iba v jednej diskutovali len obaja títo kandidáti. Pellegrini tiež nemal vlastné predvolebné mítingy, ako predseda parlamentu viac cestoval do zahraničia alebo vystupoval na tlačových konferenciách ministrov svojej strany v slovenských regiónoch.

01 - Modified: 2024-03-24 11:39:36 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok: Voľba prezidenta nie je arabský trh a kupčenie, s Forróm nemáme žiadnu dohodu 02 - Modified: 2024-03-24 11:05:13 - Feat.: 1 - Title: Koalícia v Česku verí, že Korčok udrží náskok. Člen vedenia STAN nechce „rohožku Fica“ 03 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: 1 - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 04 - Modified: 2024-03-24 10:55:57 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok pre HN: Sme ľavičiari a národne orientovaní. Našu rétoriku nebudeme meniť 05 - Modified: 2024-03-24 10:46:34 - Feat.: 1 - Title: Šimečka verí, že aj v druhom kole príde voliť čo najviac ľudí 06 - Modified: 2024-03-24 10:21:17 - Feat.: 1 - Title: SNS ocenila výsledok Štefana Harabina v prvom kole prezidentských volieb
01 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 05 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú
menuLevel = 1, menuRoute = prezidentske-volby2024, menuAlias = prezidentske-volby2024, menuRouteLevel0 = prezidentske-volby2024, homepage = false
22. apríl 2024 15:58