Predstavitelia českej koalície by radšej videli na pozícii slovenského prezidenta Ivana Korčoka ako Petra Pellegriniho. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Koalícia v Česku verí, že Korčok udrží náskok. Člen vedenia STAN nechce „rohožku Fica“

24.03.2024, 11:05
Autor:
redred

Ako hodnotia českí politici výsledky prvého kola prezidentských volieb na Slovensku.

Vo výhru diplomata Ivana Korčoka veria po výsledku prvého kola voľby hlavy štátu na Slovensku politici českej vládnej koalície.

„Viac ako 5,5 percenta je slušný náskok. Pred druhým kolom nás však skoro určite čaká drsná antikampaň plná dezinformácií. Ja rovnako ako KDH podporujem Ivana Korčoka a demokratické, prozápadné Slovensko,“ napísal podpredseda českej snemovne a ľudovcov Ján Bartošek.

image

Výsledky prezidentských volieb online: Korčok porazil Pellegriniho, spolu sa stretnú v druhom kole

"Vyhrá, verím tomu,“ napísal ľudovec František Tanier, kandidát koalície SPOLU vo voľbách do Európskeho parlamentu.

"Peter Pellegrini je jedna veľká pohroma," napísal o Korčokovom súperovi člen predsedníctva STAN Matěj Hlavatý. Pri kritike súčasného šéfa Národnej rady, ktorý má podporu slovenskej vládnej koalície, sa oprel aj do súčasného premiéra Roberta Fica, tak aj do lídra najsilnejšej českej opozičnej strany ANO Andreja Babiša.

image

Fico reaguje na výsledok volieb: Zatiaľ ide všetko podľa plánu

„Jeho kňučanie mi veľmi pripomína Babiša. Hovorí neustále o tom, ako naňho niekto útočí a pritom o protikandidátovi ide jednu narážku za druhou,“ charakterizoval na sociálnej sieti X Pellegriniho.

„Dúfam, že Slovensko potvrdí dnešný výsledok o dva týždne. A bude mať znovu demokratického prezidenta, ktorý nebude obyčajnou rohožkou Fica. A hanbím sa za rétoriku Pellegriniho, ktorý nedokáže ani priznať svoju orientáciu a nechá sa voliť od nenávistných ľudí, ktorí by ho najradšej ukameňovali,“ napísal Hlavatý.

image

Korčok pre HN: Ako prezident by som spolupracoval aj s touto vládou

Pellegrini totiž po prvom kole hlavy štátu na Slovensku varoval, že Korčok by Slovensko zavliekol do vojny na Ukrajine a povedal, že bude hovoriť s kandidátmi, ktorí v prvom kole neuspeli. Jeho slová mierili na voličov otvorene proruského Štefana Harabina, ktorý skončil v prvom kole tretí a vypadol.

V prvom kole zvíťazil Korčok, ktorý získal 42,5 percenta hlasov, Pellegrini 37 percent a Harabin 11,7 percenta. Zvyšných šesť kandidátov už len paberkovalo.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:33