StoryEditor

Smer: namiesto balíka reforiem balíček záchrany

07.08.2014, 00:00
Diskusia v hn

Každý z nás rád dostáva darčeky. Majú byť prejavom vďaky, lásky alebo starostlivosti a záujmu o niekoho druhého a darujeme ich často svojim najbližším, na ktorých nám záleží. Koncom júna Robert Fico predstavil takýto „darček“ pre nás všetkých v podobe balíčka, ktorý by mal byť vyjadrením jeho záujmu o občanov tejto krajiny. Alebo minimálne o ich voličské hlasy, keďže preferencie Smeru začali dlhodobo klesať.

Stagnácia ubíja

Samozrejme, do veľkej miery za to môže súčasná dlhodobá ekonomická stagnácia Slovenska z hľadiska miery nezamestnanosti a podnikateľského prostredia, ktoré majú priamy dosah na súčasnú kvalitu života ľudí na Slovensku. Aj preto sa Robert Fico rozhodol, že voličom treba pripomenúť, že vláda na ich hlasy nezabúda, najmä vzhľadom na nedávne neúspechy strany Smer a najmä prehru Roberta Fica v prezidentských voľbách.

Robert Fico preto predstavil balíček, ktorý má uistiť jeho najvernejších a tiež mnohé nízkopríjmové skupiny, že na ne nezabudol a že jeho vláda, aj napriek súčasnému zameraniu na konsolidáciu verejných financií a sťažovaniu podmienok pre podnikateľov a zamestnávateľov, nezabudla ani na druhú časť pravidelnej agendy ľavicovo populistických vlád, ktorou je rozdávanie všimného skupinám, ktoré sú tradičnými alebo potenciálnymi voličmi týchto zoskupení. Balíček, ktorý predstavil premiér, je totiž veľmi silne zameraný na dôchodcov, študentov a nízkopríjmové domácnosti, ktoré majú pocítiť vyššiu mieru finančnej podpory. Na druhej strane treba vyzdvihnúť, že premiér sa pri tvorbe balíčka zameral aj na rozšírenie odvodových úľav pre študentov pracujúcich na dohodu, daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja alebo možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru.

Kupovanie hlasov

Hlavným problémom takéhoto darčeka od pána premiéra je, že je to darček, ktorým chce pán Fico darovať sebe vyššiu podporu prostredníctvom konkrétneho kupovania podpory u jednotlivých skupín obyvateľstva. Balíčku ako takému totiž chýba koncepčnosť, ktorá by dokázala priniesť pozitívne zmeny, ktoré Slovensko teraz potrebuje, a ktoré by v dlhodobom meradle skutočne priniesli prospech v podobe ekonomického rozvoja a zvyšovania príležitostí práve pre tie skupiny, ktorých hlasy si týmito opatreniami chce Robert Fico získať. Slovensko totiž podľa viacerých medzinárodných hodnotení momentálne trpí z hľadiska konkurencieschopnosti a atraktivity pre zahraničných, ale aj domácich podnikateľov, ktorí by mali tvoriť kostru toho, čo hýbe túto krajinu dopredu. Z tohto hľadiska je veľmi jasné, že Robert Fico a jeho vláda sa v momente, ktorý je pre Slovensko z viacerých hľadísk kľúčový pre naštartovanie aspoň niektorých reforiem, ktoré by krajine dali nový impulz smerom k ekonomickému rastu, rozhodli pre jednoduchšiu cestu, ktorá by mu mala priniesť udržanie sa pri moci s ohľadom na parlamentné voľby, ktoré nás čakajú približne o rok a pol.

Rozhýbme ekonomiku

Pán premiér však zabúda na jednu drobnosť, ktorá môže byť pre jeho budúcnosť veľmi podstatná. Súčasná situácia na Slovensku je vo veľkej miere dedičstvom jeho prvej a terajšej druhej vlády. A to preto, že obidve tieto vlády mali, na rozdiel od vlády Ivety Radičovej, významnú charakteristickú črtu v tom, že veľmi negatívne vplývali na ekonomickú slobodu a na postavenie krajiny vo vzťahu k iným krajinám strednej a východnej Európy, čím na jednej strane oslabili domácich podnikateľov a na druhej strane znížili atraktivitu v porovnaní napríklad s pobaltskými krajinami alebo Českou republikou.

Výsledok tohto procesu sa prejavil aj v zadlžovaní a vo zvyšovaní nezamestnanosti, ktorých dosahy práve teraz začína v plnej miere žať práve Robert Fico. Pokiaľ si chce teda dopriať dlhodobejší úspech a získať si priazeň voličov, mal by sa radšej zamerať na to, čo funguje a čo by mu mohlo priniesť úspech z hľadiska dlhodobého oživenia ekonomiky tejto krajiny. To by bol pre nás všetkých najkrajší darček.

01 - Modified: 2006-09-07 08:16:00 - Feat.: 0 - Title: Kampaň za 159 miliónov? Strany nepriznali všetko
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. máj 2024 05:24