StoryEditor

Kampaň za 159 miliónov? Strany nepriznali všetko

07.09.2006, 00:00
Parlamentné politické strany priznali, že vo volebnej kampani minuli 159 miliónov korún. "Skutočné náklady na predvolebnú kampaň boli vyššie," vyhlásila šéfka Aliancie Fair-Play Zuzana Wienk, ktorá urobila podrobný monitoring predvolebných výdavkov.
Parlamentné politické strany priznali, že vo volebnej kampani minuli 159 miliónov korún. "Skutočné náklady na predvolebnú kampaň boli vyššie," vyhlásila šéfka Aliancie Fair-Play Zuzana Wienk, ktorá urobila podrobný monitoring predvolebných výdavkov. Podľa analýzy agentúry TNS strany len do politickej reklamy investovali 65 miliónov. "Vo finančných správach chýbajú mnohé druhy výdavkov ako napríklad grafické návrhy, provízie pre reklamné agentúry či dizajn manuály."
V záverečnej správe SDKÚ-DS chýba podľa Wienk napríklad inzercia v celoštátnej tlači v trhovej hodnote 2,3 milióna korún. "Inzerciu sme objednávali priamo alebo prostredníctvom agentúry. Logicky náklady na inzerciu, ktoré sme objednávali priamo, sú pod položkou inzercia," zdôraznil hovorca strany Martin Maťko. Neúplná môže byť podľa Aliancie aj správa kresťanských demokratov. "Chýbali údaje o spolupracujúcej reklamnej agentúre, grafické návrhy, manuály na používanie maskota bociana Kristiána aj loga," spresnila Wienk. Podľa šéfa kampane KDH Pavla Abrhana sú však v správe zahrnuté všetky potrebné náklady.
Člen Prezídia Klubu reklamných agentúr Michal Ruttkay upozornil, že len dve parlamentné strany (Smer a SNS) priznali náklady na prieskumy verejnej mienky. "Myslíme si, že všetky väčšie politické strany s týmito údajmi pracovali." Abrhan pripúšťa, že KDH si dávalo robiť prieskumy. "Robili sme ich pred obdobím, na ktoré sa vzťahovala správa, preto tam nie sú uvedené." Najchudobnejšie na relevantné informácie sú podľa Aliancie správy HZDS a SMK.
Wienk pripomína, že neexistuje žiadny kontrolný mechanizmus, ktorý by umožnil preskúmať, odhaliť a pokutovať porušenie zákona pri informovaní o výdavkoch na politickú kampaň. Aliancia preto odporúča zriadenie kontrolného orgánu, ktorý by mal na starosti hospodárenie politických strán a prípadne aj majetkové priznania politikov a konflikt záujmov. "Je to možné zapracovať buď do vládneho návrhu zákona, alebo poslaneckého," hovorí poslanec vládneho Smeru Robert Madej. "Tento spôsob považujem za najčistejšiu formu," súhlasí aj poslanec opozičnej SDKÚ Tomáš Galbavý.

Volebné výdavky strán (v mil. Sk)
strana

2006

2002

SDKÚ-DS 51,9 67,2
Smer-SD 42,9 42,8
KDH 26,3 32,3
ĽS-HZDS 23,1 53,2
SMK 15 31
SNS 12,5

*

poznámka: SNS nebola v roku 2002 do prieskumu zahrnutá – pre spory vtedy kandidovala SNS a Pravá SNS
zdroj:Aliancia Fair-play
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 04:21