Reuters
StoryEditor

Stane sa Čierna Hora vazalom Číny?

30.06.2021, 06:00
Malá balkánska krajina sa nevýhodnou pôžičkou zadlžila až po uši. Teraz prosí Úniu, aby ju zachránila pred upadnutím do čínskeho vplyvu.

Len málokto si myslel, že je dobrý nápad, aby si Čierna Hora zobrala na stavbu diaľnice mamutiu pôžičku od Číny. Malý hornatý štát teraz spoznal skutočnú cenu miliardového úveru a žiada Európsku úniu o pomoc so splácaním dlhu. Odpoveď však doteraz znela nie. Táto 620-tisícová krajina je členom Severoatlantickej aliancie a v najbližších rokoch sa s ňou počíta ako s ďalším prírastkom do Únie. To z nej robí vzácny cieľ čínskej grandióznej iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta. Vďaka nej by tak Čína mohla v budúcnosti získať kontrolu nad časťou infraštruktúry priamo v EÚ.

Iniciatíva Číny sa zvykne prezývať aj Nová hodvábna cesta. Tá je jedným z najambicióznejších infraštruktúrnych projektov v histórii. Je navrhnutá, aby prepojila krajiny pozdĺž starovekej Hodvábnej cesty a ešte omnoho viac. Celkovo sú v tejto súvislosti po svete momentálne naplánované alebo rozostavané projekty v hodnote 800 miliárd eur.

Čínske investície na západnom Balkáne často nie sú v súlade s európskymi normami v oblasti dobrej správy vecí verejných, ochrany životného pro­stredia, právneho štátu a transparentnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
28. apríl 2024 21:35