Reuters
StoryEditor

Aké sú argumenty za to, že spustenie článku nenastane?

21.12.2017, 23:00
Zasiahlo by to celú Európu.

Síce je zlý chlapec Európy zosobnený iba v podobe Poľska, konflikt medzi členským štátom a nadradeným spoločenstvom štátov by mohol mať dopad omnoho väčší, minimálne na stredoeurópsky región, a teda aj na nás. „Sankcie, druhé hlasovanie, s najvyššou pravdepodobnosťou neprejdú. Ale už aj konštatovanie porušenia článku by bolo veľmi silným signálom,“ ozrejmuje Geist.

Každopádne by to značne zasiahlo Európsku úniu a strata aj iba jedného hlasovacieho práva u členskej krajiny by zasiahla celý projekt európskeho partnerstva. „Riziko škody pre základné hodnoty už neexistuje, škoda už nastala,“ dodáva zase Butler a pokračuje: „Až v treťom stupni sa môže skutočne niečo stať, prvé dva stupne sú iba deklaratívne. Sankcie nemusia jednoznačne znamenať odobratie hlasovacích práv, aj keď sa o tom hlavne hovorí. Môže to byť tiež nepozývanie diplomatov na neformálne stretnutia Rady alebo nepodpora postupu zástupcov krajiny na posty v medzinárodných organizáciách. Niektorí spomínajú aj prerušenie financovania z Európskej únie.“

Konanie rozprúdilo debatu nad podobou dlhodobejšieho rozpočtu pre Európsku úniu. Po odchode Británie je Únia pripravená na dieru vo financiách, ktorú bude musieť vyplniť rôznymi škrtmi. Čo sa týka brexitu, uvažuje sa o tom, ako túto situáciu ovplyvní. Veľká Británia by mohla ponúknuť ochranu Poľska diplomaticky výmenou za poľskú podporu pri rokovaniach o brexite. To by mohlo priniesť čas na oboch stranách alebo ešte viac všetkých nahnevať.

Komisár pre rozpočet Günther Oettinger už avizoval, že by prijal nový systém, ktorý by zavádzal prísnejšie plnenie pre krajiny ako je Poľsko, ktoré patrí k čistým príjemcom európskych štrukturálnych fondov.

Podľa toho, krajiny, ktoré zohľadnia odporúčania pre štrukturálne reformy budú benefitovať z väčšieho množstva peňazí. Poľsko tak v tomto prípade môže stratiť veľa.

„Negatívne dôsledky budú členské štáty určite zvažovať, keď budú hlasovať. Rovnako relevantnou a legitímnou otázkou je, aké dôsledky môže mať nekonanie v prípade, ak niektorá členská krajina bude porušovať základné princípy fungovania Európskej únie. Mohol by to byť nebezpečný precedens a otvorenie dverí všetkým možným nasledovníkom Kaczynského,“ dodáva Geist.

01 - Modified: 2024-04-28 19:02:39 - Feat.: - Title: Novú kuchyňu charitatívnej organizácie v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-28 10:25:56 - Feat.: - Title: Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť 04 - Modified: 2024-04-28 06:32:59 - Feat.: - Title: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v Únii dôležité, inak do procesu nezasiahnu, tvrdí bývalý europoslanec 05 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
29. apríl 2024 09:58