HN/Adam Záhorský
StoryEditor

Ako si užiť pandemické leto? Skúste výstup na Gerlach

14.07.2021, 06:00
Vyššie ako na Gerlach to už nejde. Prísny Gerlachovský štít strážia skúsení horskí vodcovia, ktorí vám s jeho zdolaním pomôžu. Títo chlapi sa v horách len tak ľahko nestratia.

S horským vodcom Antonom Suchým sme vyrazili zo Sliezskeho domu ešte pred svitaním. Na červenej značke Tatranskej magistrály sme boli v to ráno asi prví. Včasný nástup na túru je dôležitý pre rýchle premeny letného počasia. Po deviatej hodine sa totiž často začínajú tvoriť mraky a okolo poludnia môžu prísť prvé búrky. Počas nich nechcete byť na vrchole.

Vo výške 2 654,4 metra nad morom je do skaly vrazený legendárny mosadzný kríž s modrým kameňom uprostred. Skala je najvyššie položenou skalou nielen našich Tatier a Slovenska, ale zároveň aj celého karpatského oblúka. Karpaty sa rozprestierajú na území ôsmich krajín a sú druhým plošne najrozsiahlejším pohorím Európy.

Na najvyšší bod vedie niekoľko ciest. Žiadna z nich nie je značená ani zaistená tak, aby ich mohli zdolávať bežní turisti. Na Gerlachu treba počítať s pohybom v strmom a neprehľadnom skalnatom teréne, padajúcimi balvanmi a klzkými snehovými poliami. Základnou výbavou v každom ročnom období preto musí byť prilba, lano, sedák, mačky a cepín – toto všetko pre návštevníkov zabezpečí ich horský vodca.

V dnešnej reportáži vám priblížime, ako sme na Gerlachovský štít vystúpili s jedným z nich.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 10:53