Prelet cez kukučie hniezdoProfimedia
StoryEditor

Výstraha! Duševné choroby budú narastať

10.12.2020, 23:00
 Tridsať rokov vlády prehliadali zdravie Slovákov. To duševné sa historicky po prvý raz dostalo do programového vyhlásenia nového kabinetu.

Psychiatrické ambulancie navštevuje až 400-tisíc Slovákov. Za posledné štvrťstoročie ich počet stúpol zhruba dvaapolnásobne. Neberúc do úvahy tých, ktorí odmietajú, alebo majú strach prekročiť prah pracoviska „cvokára“. Duševné ochorenie zostáva naďalej hlúpou stigmou, hoci jej vrstvy sa postupne olupujú.

Zdravý sedliacky rozum napovedá, že pandémia nie je strojcom pohody, takže sa dá logicky očakávať nárast duševných ochorení. Svoje by o tom vedeli rozprávať ľudia z telefónnych liniek pomoci, ktorí zachytávajú priam dramaticky zvýšený počet zúfalých volajúcich.

Preto možno za historický krok označiť, že téma duševného zdravia  sa vôbec po prvý raz dostala do programového vyhlásenia novej vlády. Ruka v ruke s ňou by s ňou mala kráčať reforma. Napriek turbulentným časom pomerne rýchlo. Minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval, že by mohla byť hotová do dvoch rokov.

„Téma duševného zdravia  je mimoriadne dôležitá, a preto jej reforma nemá byť urobená do dvoch rokov, ale do niekoľkých mesiacov. Takto to vyznieva ako lacné politické píár ministra.“ Wow! Netrpezlivým autorom tohto výroku nie je nik iný ako Richard Raši, člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Zastával funkciu šéfa rezortu i vysoké posty v Smere-SD. V tej vládnucej strane, ktorá tucet rokov zvysoka kašľala nielen na zdravie občanov.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 18:10