MartinikPixabay
StoryEditor

Šéfka hotela a reštaurácie na Martiniku pre HN: Uzavretie prevádzok má pre nás zničujúce dôsledky

27.04.2020, 14:45
Väčšina podnikov je tu závislá od turistov, súčasná kríza je pre ne likvidačná, tvrdí pre HN Déodate Barre, majiteľka podniku Villa Goût & Saveurs vo Fort-de-France, hlavnom meste karibského ostrova Martinik.

Podobne ako všetky ostatné hotely, reštaurácie a bary na francúzskych územiach v Karibiku, aj vy ste museli na základe rozhodnutia prezidenta Emmanuela Macrona svoju prevádzku v polovici marca zatvoriť. Aké ekonomické dosahy to pre vás má?
Samozrejme, toto nútené uzavretie má absolútne zničujúce dôsledky. Nielen pre mňa, ale pre každého, kto na Martiniku alebo Guadeloupe podniká v oblasti reštauračného a hotelového priemyslu. Náš sektor je totiž úplne závislý od turistov. Teraz je turistický ruch zastavený a je veľmi otázne, kedy sa vôbec obnoví.

Máte predstavu, kedy by k návratu turistov mohlo dôjsť?
Prirodzene, všetci by sme boli najradšej, keby sa to podarilo čím skôr. Hlavná sezóna sa začína v novembri a končí v apríli, takže veľa bude závisieť aj od toho, ako sa situácia okolo pandémie koronavírusu bude vyvíjať koncom leta. Ja však mám vážne pochybnosti, že k úplnému obnoveniu príde ešte tento rok. Dokonca je celkom možné, že sa na úrovne ako pred krízou nedokážeme vrátiť ani na budúci rok. Osobne si myslím, že sa tak stane až v roku 2021, hoci by som sa v tejto veci rada mýlila.

To znie dosť pesimisticky...
Áno, ale treba vziať do úvahy fakt, že turistický priemysel na Martiniku i ostatných karibských ostrovoch je závislý predovšetkým od veľkých výletných lodí. Za normálnych okolností ich tu v prístave máme zakotvené tri. Pozrite sa, dnes tu nie je ani jedna. Od polovice marca tu žiadna nebola. A ak tu aj nejaké kotvia, tak v niekoľkokilometrovej vzdialenosti od prístavu. Na palube je iba posádka s prísnym zákazom vyjsť na pevninu. Sú v karanténe v dôsledku nákazy COVID-19. Ja sa obávam, že ľudia na veľmi dlhé obdobie stratili dôveru voči výletným lodiam. A kde nie je dôvera, tam nie sú ani klienti.

Pomáha vám v tejto situácii nejakým spôsobom francúzska vláda?
Dostávame od štátu mesačne 1 500 eur, čo nám však príliš nepomôže. Ja mám to šťastie, že momentálne nikoho nezamestnávam. Tí, čo majú päť alebo šesť zamestnancov, sú však v koncoch. Museli ľudí poprepúšťať a už teraz v našom biznise kolujú správy, že mnohé hotely a reštaurácie túto krízu neprežijú. Ja pevne verím, že mňa tento osud nečaká a nejako to zvládnem.

Čo očakávate od prezidenta Macrona?
V prvom rade to, aby jasne povedal, dokedy táto karanténa bude trvať. Pre ľudí aj firmy je totiž najhoršia neistota. Nemôžu sa na nič pripraviť, keďže nevedia, kedy sa to celé skončí. Termín, po ktorom by sa život mal začať vracať do normálnych koľají, bol niekoľkokrát posunutý. Aktuálne by to malo byť 11. mája, takže všetci dúfame, že to tak aj skutočne bude. Počula som však aj to, že hotely a reštaurácie sa začnú otvárať až v polovici júna.

Pomohlo by vám aspoň odloženie splatnosti daní?

Pozrite sa, ja za tento priestor, kde prevádzkujem hotel a reštauráciu, platím ročne daň z nehnuteľností vo výške 10 500 eur. Teraz budem niekoľko mesiacov bez akýchkoľvek príjmov. To isté platí aj o ostatných hoteloch. Takže nám by pomohlo nie odloženie, ale úplné odpustenie daní aspoň na obdobie, počas ktorého bude táto kríza trvať.

Čo na tento stav hovoria bežní ľudia?
Samozrejme, všetci sú z toho nervózni. Mnoho ľudí je tu závislých práve od turistického odvetvia. Niektorí sú v hoteloch či reštauráciách zamestnaní na trvalý pracovný pomer, iní vypomáhajú v rámci drobných brigád. Je tu veľa prisťahovalcov z Haiti, zo Svätej Lucie či z Dominiky. Väčšina sem prišla práve kvôli turistickému segmentu. Teraz nemá prácu nikto. Ľudia sú zúfalí, zostali bez peňazí a dokonca sa objavili prípady vlámania do prázdnych podnikov.

Sama máte bohaté skúsenosti v gastronomickej oblasti nielen z Martiniku, ale aj z kontinentálneho Francúzska. Ako vyzerá situácia tam?
Ani tam to rozhodne nie je jednoduché. Pracovala som ako kuchárka v reštaurácii Au Comte de Gascogne v parížskej štvrti Boulogne-Billancourt. Táto reštaurácia mala michelinskú hviezdičku a napriek tomu sme museli každý deň tvrdo bojovať o priazeň zákazníka. Dnes už tento podnik neexistuje. Pripomínam, že ho majiteľ zatvoril ešte pred súčasnou krízou. Paríž je jedno z turisticky najnavštevovanejších miest na svete. Konkurencia medzi reštauráciami a hotelmi je tam obrovská. Keďže tento biznis je od polovice marca zatvorený aj v Paríži, predpokladám, že to bude mať výrazný dosah na celý segment. Bohužiaľ, myslím si, že mnoho podnikov skončí aj v Paríži, keďže sú závislé najmä od turistov.

01 - Modified: 2021-07-30 11:23:18 - Feat.: - Title: Európska ekonomika otočila krivku, prekonala očakávania a vzrástla o takmer dve percentá 02 - Modified: 2021-05-19 10:33:35 - Feat.: - Title: Vláda posunula splatnosť už odložených odvodov. Poistenci získajú dva roky čas 03 - Modified: 2021-05-03 10:07:29 - Feat.: - Title: Rast aktivity vo výrobnom sektore eurozóny dosiahol v apríli nový rekord 04 - Modified: 2021-04-19 12:26:53 - Feat.: - Title: Pripravení míňať. Úspory domácností cez koronu vzrástli na viac ako päť biliónov dolárov 05 - Modified: 2021-02-20 21:58:29 - Feat.: - Title: Obor, ktorý stále rastie. Účet za koronakrízu naberá nevídané rozmery
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
29. apríl 2024 07:17