Eduard KukanHNtelevízia
StoryEditor

Čím šokoval Slovákov – alebo skôr oni jeho?

11.02.2022, 12:09
Napokon, zástupcov médií o tom neraz presvedčil aj počas množstva služobných ciest, ktoré s ním absolvovali, keď v dvoch vládnych kabinetoch Mikuláša Dzurindu v rokoch 1998 až 2006 zastával dôležitý post šéfa slovenskej diplomacie.

Ten bol o to ostrejšie sledovaný, že naša krajina musela pred rokom 2004 západným partnerom jasne ukázať, že sme skutočne zmenili našu hodnotovú orientáciu a chceme ísť do euroatlantických štruktúr.

Vždy za novinármi prišiel zo salónika VIP vládneho špeciálu a off the record porozprával veci zo zákulisia. S nejedným z nich si vytvoril priam dôverný vzťah – vedel, že ho nezradia, oni si zase boli istí, že sa dozvedia niečo zaujímavé.
Eduard Kukan však Slovákom dokázal pripraviť aj šoky – alebo skôr oni jemu. Mnohí z kategórie dnešných tridsiatnikov a vyššie majú ešte v živej pamäti nedeľňajšie ráno štvrtého apríla 2004. Deň predtým sa u nás konali prezidentské voľby. V takmer všetkých predvolebných prieskumoch dlhodobo a suverénnym spôsobom viedol práve Eduard Kukan, kandidát prozápadnej koalície na čele s SDKÚ, ktorej hlavnou tvárou bol spoločne s premiérom Dzurindom a financmajstrom Ivanom Miklošom. Mnohým voličom tohto tábora – vrátane autora tohto článku – sa na prvé kolo jednoducho nechcelo ísť. „Na čo aj, keď Kukan je jasným favoritom. Pôjdeme ho podporiť v druhom kole,“ povedali si.

Studená sprcha prišla v oné spomínané ráno, keď všetky spravodajské stanice priniesli breaking news, že Kukan zostal za bránami finále a o kreslo hlavy štátu sa pobijú niekdajší najvyšší predstavitelia Mečiarovho režimu – samotný Mečiar a niekdajší predseda parlamentu Ivan Gašparovič. Práve voľba Gašparoviča sa potom stala pre väčšinu Slovákov tým menším zlom – Mečiara porazil v pomere 60 ku 40 percent.

Po tejto trpkej porážke sa Kukan vrátil k postu šéfa slovenskej diplomacie. Po víťazstve Smeru a nástupe prvej vlády pod vedením šéfa tejto strany Roberta Fica si na tri roky sadol do opozičných lavíc našej Národnej rady. A v roku 2009 sa na dve funkčné obdobia, teda na celú dekádu, stal poslancom Európskeho parlamentu. Aj tu tvrdo bojoval za demokratické a konzervatívne hodnoty. Zameriaval sa predovšetkým na región Balkánu, s ktorým mal počas svojej dlhoročnej profesionálnej kariéry bohaté skúsenosti. Bol tou nanajvýš povolanou osobou – veď od začiatku mája 1999 do konca júna 2001 pôsobil ako osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana pre Balkán.
Ani po skončení druhého funkčného obdobia v europarlamentných laviciach v máji 2019 však nezaháľal. Organizoval či spoluorganizoval rôzne podujatia, na ďalších aktívne vystupoval. Bol pravidelným hosťom medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC, ktorá sa každý rok koná v Bratislave. „Odkedy bol Eduard Kukan ministrom zahraničných vecí, GLOBSEC veľmi úzko s ministerstvom spolupracuje. Na začiatku GLOBSEC-u mal preto veľkú zásluhu aj on. Dal nám dôveru ministerstva, ktorá pokračuje dodnes,“ uviedol pre HN Róbert Vass, zakladateľ konferencie a prezident organizácie GLOBSEC.

V posledných rokoch boli podľa jeho slov s Kukanom v menšom kontakte, než na začiatku. „Spolupráca však, samozrejme, pokračovala na rôznych úrovniach, najmä čo sa týka západného Balkánu. On sám bol na mnohých našich podujatiach a aj vďaka jeho ťahu na bránu a integračným snahám Slovenska do vyspelého sveta sme mohli pozvať svetových lídrov priamo do Bratislavy,“ doplnil Vass.

Eduard Kukan zároveň aj naďalej poskytoval novinárom svoj pohľad na zahraničnopolitické udalosti. Napríklad na voľby amerického prezidenta v novembri 2020, po ktorých republikána Donalda Trumpa vystriedal v Bielom dome demokrat Joe Biden. Trump sa vtedy všemožne snažil spochybniť výsledky týchto volieb a mobilizoval svojich priaznivcov, čo vyvrcholilo ich útokom na washingtonský Capitol, ktorý je sídlom amerického Kongresu. „V Amerike sledujeme cirkus, ktorý jej rozhodne uškodí,“ komentoval vtedy v rozhovore pre HN.

Zas a znova tým potvrdil, že hoci bol diplomat, neskrýval sa do prázdnych fráz. A mal veľký zmysel pre humor a vtipnú nadsádzku, čím dokázal často pobaviť svoje okolie. „Na ľahkú nôtu by som chcel poznamenať, kedy mám problémy s eurami. Keď cestujem do Českej republiky, kde žijú moje deti a vnúčatá, vždy ma irituje, že si musím kupovať české koruny,“ uviedol presvedčený Európan začiatkom roka 2019 v špeciáli HN 10 rokov eura na Slovensku. V ňom sa osobnosti štyroch rôznych vekových kategórií - spolu s Kukanom aj publicistka Marta Svítková, hudobník a moderátor Štefan Chrappa i študentka žurnalistiky Dominika Brečková, ktorí v spomínanom roku oslavovali okrúhle životné jubileum - vyznali zo svojho vzťahu k euru.

01 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 04 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
29. apríl 2024 02:35