TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Čo sa odohráva teraz?

15.03.2018, 10:00
Koalícia má za sebou viaceré krízy.

Bugár sa v minulosti pre médiá vyjadril, že Most nikdy nezapríčinil pád vlády a sú stabilizujúcim prvkom tej každej.

Zo strany Most-Híd odišiel ešte začiatkom marca, krátko po prevalení vraždy, Igor Janckulík. Podpredseda strany a minister životného prostredia László Sólymos ešte pred odchodom premiéra povedal, že rekonštrukcia vlády neprichádza do úvahy a v hre sú iba predčasné voľby.

Odchod z vlády vtedy avizoval aj František Šebej, pre ktorého nie je zaujímavá ani výmena premiéra: „Naše uznesenie Republikovej rady s tým nepočíta. To počíta s tým, že budú predčasné voľby alebo odchádzame z vlády.“

Ešte pred oznámením odchodu Fica či Žitňanskej Baboš priznával, že u Mosta je možné všetko: „Ak sa vedenie Mostu-Híd rozhodne, že rekonštrukcia vlády je pre nich prijateľnejšia ako trvanie na predčasných voľbách, a nájde spôsob, ako to obháji pred voličmi a zvyškom strany, tak prečo nie,“ priznával.

Lenč sa k situácii vyjadril už po oznámení Ficovej rezignácii a ocenil politické zručnosti Bugára, ktorý si uvedomoval, že predčasné voľby či pokračovanie vlády by mali pre stranu rovnako devastačný dopad: „Bugár si zrejme uvedomil, že stranu môže zachrániť iba tak, ak vláda bude pokračovať, ak sa strana skonsoliduje, pripraví na voľby a dokáže verejnosť presvedčiť, že tie ďalšie dva roky neboli premárnenou šancou,“ uzatvára.

Pred súčasným politickým zemetrasením sa naposledy o páde vlády hovorilo na konci novembra s otázkou zmrazovania platov poslancov, keď ich poslanci najprv odmietli zmrazovať v zrýchlenom režime.

Bugár už vtedy pád vlády nevylučoval. Koalícia sa nakoniec dohodla, že platy sa zmrazovať nebudú a poslanci si symbolicky prilepšili iba o jedno euro.

Členovia koalície sa tiež v septembri dohodli na dodatku ku koaličnej zmluve po tom, čo líder SNS Andrej Danko vypovedal v auguste koaličnú zmluvu.

01 - Modified: 2023-05-15 09:34:42 - Feat.: - Title: Ľudovít Ódor: Na premiéra má o jednu kvalifikáciu viac ako Mikuláš Dzurinda (profil) 02 - Modified: 2023-02-16 23:22:10 - Feat.: - Title: Pred autoritárskym režimom máme kurióznu ochranu 03 - Modified: 2023-02-21 14:56:44 - Feat.: - Title: Igor Matovič zisťuje, či má ešte moc. Smer aj OĽaNO chcú presadiť nedeľný zákaz predaja (Brífing HN) 04 - Modified: 2023-02-03 08:13:19 - Feat.: - Title: Matovič sľubuje ďalšiu novinku. Navrhne, aby nezaradení poslanci dostávali nižší plat 05 - Modified: 2023-02-03 08:18:29 - Feat.: - Title: V Sme rodina otočili. Podpora pre Matovičovu atómovku už nie je istá
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
28. apríl 2024 14:55