Pendlerka na slovenských hraniciach.TASR
StoryEditor

Viac ako 120-tisíc Slovákov žije od polovice marca v neistote. Práca v zahraničí sa zmenila na nočnú moru

20.05.2020, 14:01
Autor:
Slovensko je krajinou s najväčším počtom ľudí pracujúcich mimo republiky, opatrenia na hraniciach aj tak patrili k najprísnejším v Európe.

Slovensko je krajinou s najväčším počtom pendlerov v rámci Európskej únie a pandémia koronavírusu tak desiatkam tisíc Slovákov poriadne skomplikovala život. Prvotné opatrenia, ktoré obmedzili medzištátny pohyb, totiž nebrali do úvahy ľudí, ktorých život sa odvíja na oboch stranách hranice.

Postupne sa pravidlá menili, nikto však poriadne nevedel ako, čo často vytváralo chaotické situácie. Príkladom je skúsenosť Gábora Szabóa, ktorý každý deň dochádza za prácou z Komárna do maďarského Győru.

„Jedno ráno som si vyčkal pol hodiny na hraniciach v Komárne, kde ma slovenskí policajti pustili ďalej. Po ďalších desiatich minútach som prišiel k maďarským mužom zákona, s tým, že kto pracuje v Győri, musí chodiť cez hraničný priechod Medveďov. Keď som sa vracal, slovenskí policajti si len škrabkali hlavy a po tom, čo som im dal informácie z maďarskej strany, mi zabudli skontrolovať doklady a zmerať teplotu,“ rozpráva svoj príbeh Gábor.

V Medveďove mu zasa tvrdili, že hranice sú uzatvorené úplne, a až na maďarskej strane mu vysvetlili, že 30 kilometrov sa počíta od hraničného priechodu, nie od samotných hraníc. Iní ľudia však nemali toľko šťastia ako Szabó a buď sa nedostali domov, alebo do práce. V iných krajinách pritom síce hranice zatvorili, zároveň však garantovali pendlerom voľný priechod.

Prečo je na Slovensku taký problém a ako by sa dala situácia riešiť?

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, s podporu Európskej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
29. apríl 2024 02:13