Pixabay
StoryEditor

Malí podnikatelia dlho bez príjmov nevydržia. Ako bojujú o prežitie?

28.04.2020, 18:00
Pre mnohých je práve jar časom silných tržieb, teraz však bojujú o prežitie. Viac ako tri mesiace prežije iba tretina z nich.

Kubista je menšia reštaurácia v centre hlavného mesta. Nie je v najvychytenejších uličkách Starého Mesta, ale skôr na jeho okraji v obytnej zóne, kde však má svoju stálu klientelu. Vo februári prešla rekonštrukciou a v marci mala opäť naplno rozbehnúť biznis. Prišiel však koronavírus a aj keď na pár dní otvorili, hneď na to museli kvôli vládnym opatreniam zatvoriť.

Ako vysvetľuje majiteľka podniku Bianka Serra, postupne rozbehli aspoň donášku, museli však úplne prepracovať menu, a aj tak ich tržby klesli o 60 percent. Sami si totiž roznos jedla nedokážu zabezpečiť a „politika najväčších donáškových služieb je taká, že tretina z tržby ide im“, objasňuje Serra. Museli tak prepustiť viacerých ľudí. O štátnu pomoc síce požiadali, no peniaze stále nechodia. „Musím priznať, že celkovo sme z opatrení sklamaní. Nie je to dostatočné a aj to, čo je prijaté, je formulované veľmi nejasne,“ uviedla.

Príbeh Bianky Serra je pritom príbehom množstva malých podnikateľov a živnostníkov na Slovensku. Aj vo facebookovej skupine, ktorá združuje malých podnikateľov, sa v posledných dňoch vynárajú stále tie isté otázky. „Požiadali ste o pomoc?“ „Povedali vám, kedy prídu peniaze?“ „Už vám prišli peniaze na účet?“

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 04:53