Slnečné pobrežie je najväčší bulharský rekreačný komplex. Leží v malebnom zálive neďaleko historického mesta Nessebar a má charakteristický tvar polmesiaca. Pobrežie dosahuje dĺžku osem kilometrov a je lemované hotelovými komplexmi všetkých úrovní. Letovisko sa okrem množstva ubytovacích zariadení, reštaurácii, barov, diskoték a zábavných parkov pýši aj prestížnym medzinárodným ocenením Modrá vlajka udeľovaným za čistotu prírodného prostredia. Nádherné pozvoľne klesajúce pláže Slnečného pobrežia s hladkým pieskom a malými dunami totiž vyzerajú aj pod návalom dovolenkárov ako civilizáciou nepobozkané a turistami nepoškvrnené. Napriek tomu, Bulharsko sa málokedy ocitá na vrchole hitparády slovenského dovolenkára. No aj tak tam rád zájde. Pred Nežnou revolúciou bolo pobrežie Čierneho mora jedným z mála prímorských letovísk, kde sa dalo relatívne ľahko dostať a chytať bronz priamo pri mori. Po tom, ako v eufórii z nových dovolenkových možností po roku 1989 na niekoľko rokov upadlo do zabudnutia, sa dnes teší oživenému záujmu. Predsa len, let netrvá dlho, ceny sú jedny z najprijateľnejších a keď je núdza, s Bulharmi sa dá dorozumieť aj v rodnej reči. To je mena, ktorá nepustí a ktorá na Slnečné pobrežie opäť doručuje tisícky slovenských turistov.Flickr
StoryEditor

Bulhari sa už nesústreďujú iba na turizmus. Aké sú ich ďalšie tromfy?

04.08.2019, 00:00
Redaktori HN vám ponúkajú reportážny pohľad na ekonomiky rôznych svetových krajín. Dnes sa zameriame na Bulharsko.

Slnečné pobrežie, Zlaté piesky, Varna či Burgas. Najmä generácie Slovákov, ktoré si pamätajú bývalý režim, si tieto miesta spájajú s prázdninovými výletmi za hranice Československa.

Práve bulharské dovolenkové letoviská totiž patrili medzi tých pár prímorských rezortov v spriatelených socialistických krajinách, kam nás boli úrady ovládané komunistickou stranou ochotné púšťať.

Dnes bulharské pobrežie Čierneho mora prežíva opätovný turistický boom. Vyše sedemmiliónová krajina sa však ani zďaleka nechce ekonomicky spoliehať len na prílev peňazí zahraničných dovolenkárov. Bulhari stavili aj na iné sektory.

Prečítajte si, akú úlohu v ich hospodárstve zohráva turizmus aj v ktorých ďalších odvetviach sa stávajú dominantnými hráčmi.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
28. apríl 2024 00:14