V areáli bývalej vojenskej nemocnice v Bratislave na Patrónke chce slovenská spoločnosť Eset postaviť komplex budov, ktorý bude tvoriť ich vlastné výskumné a vývojové centrum. Architektonicky stavba pripomína známu centrálu Apple v Silicon Valley v Kalifornii, ktorú tvorí komplex oválnych budov. začiatok výstavby: nejasný koniec výstavby: nejasný kancelárie: s kapacitou 1 400 zamestnancov výška investícia: 100 miliónov eurEset
StoryEditor

Prečo je Steve Wozniak dieťaťom Silicon Valley?

23.08.2020, 00:00
Ak by sme brali do úvahy už len miesto či čas narodenia a dospievania, Steve Wozniak bol osudom predurčený na to, aby prepisoval technologické dejiny ľudstva.

Na svet prišiel 11. augusta 1950 v kalifornskom San Jose. Teda v období, keď americkú ekonomiku čakal raketový rast spojený s prudkým technologickým rozvojom.
Steve vyrastal v kalifornskom Cupertine, v oblasti, ktorá bola v prvých desaťročiach po druhej svetovej vojne zameraná prevažne poľnohospodársky. Neskôr vstúpila do histórie ako Silicon Valley, dnes známe ako mekka technológií. A práve Wozniak bol jedným z tých, ktorí sa o tento titul pre Silicon Valley zaslúžili najvýraznejšou mierou.
Ak vám priezvisko Wozniak pripadá slovanské, nemýlite sa. Jeho otcovi Francisovi Jacobovi „Jerrymu“ Wozniakovi, ktorý bol inžinierom v spoločnosti Lockheed Corporation, predchodcovi dnešného producenta slávnych amerických bojových stíhačiek F-16, kolovala v žilách poľská a ukrajinská krv. A svojím slovanským pôvodom sa netají ani samotný Woz.
Steva odmalička priťahovalo všetko spojené s vedou a novými technológiami. Už ako dieťa chodieval na rôzne vedecké výstavy, prednášky a iné podujatia. V televízii či v časopisoch doslova hltal informácie spojené s technologickými výdobytkami. Zúčastňoval sa na školských vedeckých súťažiach, kde pravidelne dominoval a víťazil. Mal len 13 rokov, keď zostrojil svoj prvý „počítač“, jednoduchý prístroj, ktorý dokázal vykonávať základné funkcie ako sčítavanie či odčítavanie.

Wozniak mal ešte jednu typickú vlastnosť, ktorá ho neskôr spojila so Stevom Jobsom – nekonvenčné zmýšľanie, snahu rúcať zaužívané stereotypy a vyšliapané cestičky a k tomu istú dávku drzosti. Ako študent sa nesmierne zabával na rôznych kanadských žartíkoch, ktorými vytáčal spolužiakov, susedov či náhodných ľudí do nepríčetnosti. Vďaka svojmu technickému nadaniu zostrojil napríklad diaľkové ovládanie, ktorým prepínal programy nič netušiacich ľudí sledujúcich televíziu. Potom ich presviedčal, že program sa správe prepne, ak buchnú po televízore, podržia anténu, prípadne budú stáť na jednej nohe.
Po skončení strednej školy doma v Cupertine odišiel na univerzitu do coloradského mestečka Boulder. Ani tu ho neprešli chúťky baviť sa na účet druhých. Ako zdatný hacker sa nabúral do školského počítačového systému a odtiaľ v mene univerzity posielal študentom aj vyučujúcim rôzne nezmyselné odkazy. Rozbehlo sa vyšetrovanie, vďaka ktorému sa Wozniaka čoskoro podarilo odhaliť. Z univerzity ho následne už v priebehu prvého ročníka nemilosrdne vyhodili.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 05 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 07:43