StoryEditor

Fed nemá autoritu. Na reguláciu Bitcoinu

01.03.2014, 23:00

Olympijské hry v Soči sa skončili. Medaily sa rozdali. A vyzerá to tak, že aj prvé dejstvo politickej drámy na Ukrajine sa nateraz skončilo vyhnaním prezidenta Janukoviča. Európa si síce mohla vydýchnuť, avšak čaká ju ďalší problém. A tým je finančná záchrana Ukrajiny, ktorá bude potrebovať pomoc vo výške 35 miliárd dolárov v priebehu najbližších dvoch rokoch podľa slov dočasného ministra financií Ukrainy Jurija Kolobova. Ukrajina totiž potrebuje financie na splácanie dlhov, ale aj na pokrytie dôchodkov a platov štátnych zamestnancov.

Samozrejme, lídri EÚ si sú vedomí toho, že Európska únia nie je schopná v súčasnosti túto pomoc poskytnúť z vlastných zdrojov, čo naznačila aj Catherine Ashtonová, komisárka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ, keď vyzvala ukrajinskú vládu, aby neprerušila obchodné a kultúrne väzby na Ruskú federáciu. Toto odporúčanie je racionálne najmä z hľadiska toho, že prípadné ruské dovozné clá, zvýšené ceny ropy a plynu a spolupráce s ukrajinskými podnikmi môžu dostať ukrajinskú vládu do výrazných ekonomických problémov.

Tie súvisia aj s kolapsom hrivny, ktorá zažila 18% pokles a historické minimum proti doláru tento týždeň. Z tohto hľadiska vyzerá, že po politickom vydýchnutí bude Ukrajina pre Európu ešte pomerne drahým víťazstvom, za ktoré su bude musieť priplatiť, alebo ukecať iné krajiny vrátane Ruska, aby jej v tomto probléme pomohli.

Európska únia však mala aj svoje svetlejšie chvílky. Európska komisia si totiž zasa raz všimla, že ekonomické oživenie naberá na obrátkach. Ilustruje to tým, že poopravila smerom nahor odhad rastu ekonomiky Eurozóny na roky 2014 a 2015. V oboch prípadoch bol nárast o 0,1 percenta, v prípade roku 2014 na 1,2 percenta a v roku 2015 na 1,8 percenta. O rovnakú mieru sa zvýšil aj odhad rastu celej dvadsaťosmičky, na 1,5 percenta tento rok a 2,0 percenta v roku 2015.

Samozrejme Oli Rehn, komisár pre hospodárske a menové záležitosti, na základe týchto nových odhadov vyhlásil, že ekonomické oživenie naberá na rýchlosti a že, už po niekoľkýkrát, to najhoršie máme za sebou. Práve preto, že je podľa jeho slov toto oživenie stále mierne, musíme vytrvať na ceste ekonomických reforiem. Tomuto rozvoju však nenasvedčuje situácia vo Francúzsku, kde môžeme vidieť, že nezamestnanosť v tejto krajine stúpla na rekordnú úroveň.

Momentálne je v krajine galského kohúta nezamestnaných vyše 3,316 milióna ľudí v situácii, keď nezamestnanosť stúpala 30 z posledných 32 mesiacov. Vzhľadom na to, že za posledných päť mesiacov bol nárast nezamestnanosti 2,5 percenta, vyzerá to tak, že Francúzsko z najhoršieho zatiaľ nie je vonku.

Na druhej strane Atlantického oceána zasa môžeme vidieť zníženie odhadov rastu ekonomiky. V štvrtom kvartáli roku 2013 rástla ekonomika USA na úrovni 2,4 percenta, čo je pokles oproti pôvodným odhadom na úrovni 3,2 %. Za týmto poklesom môžeme vidieť pokles spotrebiteľských výdavkov alebo slabý nárast exportu. Zároveň sa očakáva, že aj prvý kvartál roku 2014 môže byť ekonomicky slabším, s odhadom dvoj-percentného rastu ekonomiky.

Viacerí odborníci dávajú ako príčinu silnú zimu, ktorá zastihla väčšiu časť Spojených štátov. Avšak ekonómovia tiež upozorňujú na iné faktory, vrátane zvyšovania hypotekárnych úrokov. Ďalšou zaujímavou a podstatnou správou z USA bolo vyhlásenie novej šéfky FEDu Janet Yellen, že FED nemá autoritu na dohľad alebo reguláciu Bitcoinu. Janet Yellen vo svojej výpovedi pred bankovým výborom amerického senátu povedala, že Bitcoin je spôsob platieb, ktorý sa odohráva mimo bankového sektora. Podľa jej informácií nedochádza k žiadnemu prepojeniu medzi Bitcoinom a bankami, na ktoré FED má možnosť dohliadať.

Tieto odpovede boli reakciou Janet Yellen na jednu z najväčích udalostí v rámci Bitcoinu za posledné roky. Jedna z najväčších Bitcoinových búrz na svete, japonská MtGox, zastavila obchodovanie a pár dní na to požiadala o ochranu pred veriteľmi. K tejto situácií došlo potom, čo podľa vyhlásenia jej zástupcov došlo ku hackerskému útoku voči počítačovému systému, vďaka ktorému mohla prísť o Bitcoiny v hodnote až pol miliardy dolárov.

Podľa vyjadrení zástupcov burzy, Mt. Gox prišla o 750-tisíc Bitcoinov svojich používateľov a tiež stotisíc vlastných Bitcoinov, čo predstavuje približne sedem percent celkocého počtu Bitcoinov vo svete. Ostatné burzy sa od aktivít Mt. Goxu ostro dištancovali a používatelia Bitcoinu sa zhodujú v tom, že tieto problémy sa vzťahovali iba na Mt. Gox a že boli spôsobené laxným prístupom manažmentu tejto burzy.

Bitcoin stratil vďaka tomuto škandálu nie len značnú časť svojej finančnej hodnoty, ale aj dosť veľkú časť dôvery a reputácie zo strany verejnosti, čo môže byť významnou prekážkou pri cieli stať sa stabilnou alternatívou súčasnému systému tradičných mien.

01 - Modified: 2006-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fínsko otvorí trh práce v máji
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:21