StoryEditor

Fínsko otvorí trh práce v máji

12.02.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Fínsko rozhodlo, že v máji otvorí svoj trh práce pre občanov ôsmich nových členských krajín Európskej únie. Fínska vláda oznámila, že v máji končí obmedzenie pracovného trhu.

Osobitný výbor, ktorého vymenovalo fínske ministerstvo práce, "jednohlasne odporučil, aby Fínsko zrušilo prechodné obdobie", uvádza sa vo vyhlásení vlády. Fínsko sa tak po Írsku, Veľkej Británii a Švédsku stane štvrtou krajinou, ktorá občanom nových členských krajín únie zo strednej a z východnej Európy umožní pracovať bez obmedzenia na jej území.

Občania Českej republiky, Estónska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Slovenska a Slovinska, ktorí mali záujem o prácu vo Fínsku, museli doteraz požiadať o pracovné povolenie. To mohli dostali len v prípade, že o miesto, o ktoré sa uchádzali, nemali záujem obyvatelia Fínska. Opatrenie neplatilo pre občanov Cypru, Malty a "starých" členských krajín EÚ. Európska komisia vyzvala minulú stredu členské štáty pôvodnej pätnástky, aby od 1. mája otvorili svoje pracovné trhy pre ôsmich nových členov únie.

Komisár pre sociálnu politiku EÚ Vladimír Špidla nedávno predstavil dlho očakávanú správu, z ktorej vyplýva, že väčšiu mieru voľného pohybu pracovníkov nesprevádzajú žiadne negatívne dosahy na ekonomiky ani na mieru nezamestnanosti. Volanie EK však okrem Fínska vypočujú ešte pravdepodobne iba Portugalsko a Španielsko, ktoré už dali pomerne dali pomerne zreteľne najavo, že svoje pracovné trhu od začiatku mája pravdepodobne otvoria. Naopak, Nemecko a Rakúsko podľa očakávania potvrdili, že ich pracovné trhy zostanú pre pracovníkov z nových členských krajín neprístupné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 00:17