StoryEditor

Obama má problém. Pri boji o Kubu narazil

06.05.2015, 00:00
Konzervatívcami ovládaný Kongres potápa snahy demokratického prezidenta o zmierenie s Castrovým režimom.

Malo to byť gesto zmierenia a reštartu po viac ako pol storočí zamrznutých vzťahov. Americký prezident Barack Obama prijal sériu opatrení, ktorými otvára Kube dvere dokorán – zrušil väčšinu cestovných obmedzení i obchodného embarga, vyslovil sa za vyškrtnutie Havany z teroristického zoznamu a potriasol si rukou s kubánskym lídrom Raúlom Castrom, čo by ešte pred pár rokmi bolo absolútne nemysliteľné.

Jeho kroky však vyvolali obrovskú vlnu kritiky najmä medzi republikánmi. Tí presne pol druha roka pred prezidentskými voľbami v USA poukazujú na to, že uvoľnenie vzťahov s Havanou je vážnym úderom pre dlhoročné snahy zvrhnúť Castrov diktátorský režim. „Obamova administratíva porušuje americké zákony, ktoré zakazujú turistické cestovanie na Kubu. Rozšírenie pravidelných letov je jasným pokusom obísť tento zákaz,“ zaútočil na demokratického lídra republikánsky poslanec Mario Diaz-Balart.

Republikáni preto v Kongrese, ktorý majú pod kontrolou, avizovali rozsiahle škrty, aby Obamove snahy zablokovali.

Boj o hlasy menšín

Súčasťou Obamových rozhodnutí bolo rozšírenie možností leteckých i lodných spojení medzi USA a Kubou. Určené sú najmä pre amerických turistov, ktorí si po desaťročiach, keď cesta na Kubu bola tabu, na ostrove môžu užívať dovolenku. Zároveň by mali umožniť početným kubánskym emigrantom v Spojených štátoch navštíviť vo svojej domovine príbuzných.

Experti vidia v jeho krokoch aj predvolebnú motiváciu. „Demokrati majú voči menšinám podstatne ústretovejšiu rétoriku než republikáni. Aj v tomto prípade vidno Obamove snahy o zlepšovanie vzťahov s Kubou, keďže v USA žije práve mnoho kubánskych prisťahovalcov,“ pripomenul pre HN Petr Kratochvíl, riaditeľ Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe.

Tento krok by tak mohol prihnať ďalšie hlasy príslušníkov menšín demokratovi, ktorý sa v novembri 2016 pobije o kreslo šéfa Bieleho domu po odchode Baracka Obamu. Zatiaľ najhorúcejším demokratickým kandidátom je bývalá prvá dáma Hillary Clintonová, ktorá Obamovi v jeho prvých štyroch rokoch vládnutia pomáhala zorientovať sa v zahraničnej politike ako šéfka diplomacie.

Väčšou hrozbou Rusko

Republikáni sa v takomto získavaní voličov snažia Obamovi zabrániť za každú cenu. O stovky miliónov dolárov znížili v Kongrese rozpočet pre dopravné úrady, aby znemožnili zavedenie liniek. „Intenzívnejšie cestovanie na Kubu priamo financuje osoby a inštitúcie, ktoré utlačujú kubánsky národ,“ vysvetlil Diaz-Balart. Ten sám pochádza z rodiny kubánskych emigrantov na Floride.

Podľa expertov však má Obamov krok aj politické pozadie. „Začína sa ukazovať, že USA sú v mnohých oblastiach izolované. Ústretovosťou voči Kube sa tak Obama snaží uvoľniť si ruky v konflikte, ktorý nie je aktuálny. Havana už totiž pre Američanov nepredstavuje reálne nebezpečenstvo,“ uviedol Kratochvíl.

Ak by sa USA zbavili konfliktu s Kubou či Iránom, s ktorým tiež výrazne uvoľnili vzťahy, mali by viac priestoru na riešenie naliehavejších hrozieb. Tie pre nich znamená najmä rusko-ukrajinská kríza či zhoršujúce sa napätie v Juhočínskom mori.

01 - Modified: 2007-05-25 07:48:42 - Feat.: 0 - Title: Európa sa bojí dumpingu
01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 04 - Modified: 2024-03-31 21:10:35 - Feat.: - Title: Kuba po roku dostala z Ruska väčšiu dodávku ropy, uviedlo ministerstvo 05 - Modified: 2024-03-18 08:19:32 - Feat.: - Title: Stovky Kubáncov včera protestovali v Santiagu de Cuba. Trápia ich výpadky elektriny aj nedostatok potravín
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 14:21