StoryEditor

Európa sa bojí dumpingu

25.05.2007, 00:00
Pristúpenie nových, chudobnejších štátov, do Európskej únie, zvýšilo mzdové rozdiely vo všetkých členských krajinách. Generálny advokát Európskeho súdneho dvora Paolo Mengozzi sa obáva vzniku sociálneho dumpingu.
V článku je graf

V súčasnosti totiž na súde posudzuje prípad lotyšskej stavebnej firmy, ktorá vo Švédsku odmietla podpísať dohodu s odbormi o zabezpečení úrovne domácich miezd. Zatiaľ ide len o obvinenie, konečný verdikt ho nemusí potvrdiť.
Podľa informácie zástupcu Slovenska v konaní pred súdmi Európskeho spoločenstva, Juraja Čorbu, nejde o prvý prípad tohto typu. Rozsudky súdov smerujúce proti sociálnemu dumpingu, ochrane miezd a iných pracovných podmienok, sa objavili už aj v minulosti.
Odbory sa pripravujú
Nedostatok pracovných síl a nepriaznivý demografický vývoj Slovenska sú už známymi faktami. Prezident Zväzu strojárskeho priemyslu Milan Cagala predpokladá, že len v tomto rezorte budú do roku 2010 pätinu zamestnancov tvoriť cudzinci. V prípade ohrozenia pracovného trhu sa logicky očakáva zásah odborárov.
"Ak by sa nám podarilo presadiť novelu Zákonníka práce v súčasnej podobe, bolo by treba z našej strany dbať už len na zamedzenie práce načierno. Zákonník hovorí o tom, že títo zamestnanci majú zarábať rovnako ako kmeňoví," povedal podpredseda Rady OZ KOVO Anton Mifka. Dumpingové nebezpečenstvo si však uvedomuje. "Vo firmách, kde pôsobíme my, tento problém nehrozí. Rôzne malé firmy, stavebné, poľnohospodárske či poskytujúce služby, však čiernu prácu využívajú."
Potrebu riešenia potvrdzuje aj predseda OZ Chémia Juraj Blahák. "Musíme postupovať podobne ako naši západní kolegovia, ktorí sa snažia pracovníkov zo zahraničia odborovo organizovať a pripraviť sa na to, aby sme boli schopní proti sociálnemu dumpingu bojovať."
Migráciu nezastavíme
"Efekt prípadného sociálneho dumpingu, najmä v regiónoch s malým počtom pracovných príležitostí, nemôžeme v budúcnosti úplne vylúčiť," hovorí exministerka práce Iveta Radičová. "Naším hlavným problémom je zatiaľ však stále to, že mnohé miesta, napriek zvýhodneným ponukám, nie je ochotná obsadzovať naša pracovná sila," upozorňuje.
Pre občanov z krajín Európskej únie náš pracovný trh zatiaľ atraktívny nie je. Aj preto vznikajú úvahy, ako koncepčne pritiahnuť pracovnú silu z krajín tretieho sveta. "Vedieme v tomto smere predbežné rokovania s ministerstvom práce," hovorí Zuzana Vatráľová z Medzinárodnej organizácie pre migráciu, a dodáva. "Nemáme zatiaľ zadefinovanú žiadnu presnú spoluprácu. Ministerstvo ešte nie je rozhodnuté, či pôjde touto cestou. Naša organizácia má skúsenosti zo spolupráce na podobných programoch s českou vládou. Zatiaľ je to v tej rovine, že to slovenskej vláde ponúkame."
PETER ZEMAN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 05:29