StoryEditor

Andrej Kiska. Dravec bez zubov

06.03.2014, 23:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš
Do hry o prezidentský palác vstúpila sivá zóna slovenskej politiky: nerozhodní a nevoliči.

Keď sa Robert Fico pred rokom rozhodoval, či to skúsi v prezidentských voľbách, dal si jednu podmienku – do ringu nastúpi iba vtedy, keď si bude istý víťazstvom. A keď oproti sebe neuvidí silného súpera...

Pravicová opozícia jeho podmienku splnila.

Ficovu pohodu však nakoniec úspešne podkopáva niekto iný. Čierny pasažier Andrej Kiska. Záhadný podnikateľ, ktorému sa vydaril útok zboku – bez strany, bez funkcie, bez politickej podpory... Kiska sa dokázal vlámať do slovenskej politiky zadnými dverami. V najnovších prieskumoch prevalcoval všetky figúry pravice a dnes stojí proti Ficovi ako súper, ktorý má celkom slušné šance zraziť ho späť na zem. A zabetónovať ho presne tam, kde už nechcel byť – vo vláde a v Smere.

Kto je vlastne Andrej Kiska?

Presne túto otázku si na začiatku, v roku 2012, položil aj Kiska. Dal si spraviť súkromný prieskum s otázkou, čo o ňom ľudia vedia. Odpoveď: Kiska je nikto. Ľudia o ňom nič nevedeli. Pretože netušili, že existuje. Krátko nato Kiska oblepil celé Slovensko bilbordmi.

A dobre urobil. Dnes už ľudia vedia, že existuje. Investícia asi 500-tisíc eur do marketingu, reklamy, platených prieskumov a volebného tímu mu stačila na to, aby bol dnes favoritom na postup do druhého kola prezidentských volieb. S prognózou, že má reálne šance poraziť Fica.

Kiska mal len jeden problém. Ľudia stále nevedeli, kto vlastne je, aký je, čo hlása, kam patrí. Svetonázorom, vierou, politickým presvedčením. Kiska má stále len tvár. Nie meno, názory a vlastnosti. Lenže... Táto jeho slabina sa nakoniec ukázala ako jeho silná zbraň.

Z Kisku nespravili favorita volieb roky politickej driny, ale pravý opak: viera ľudí, že je čistý, že „nie je ako oni“ a „nepatrí k nim“. Že nie je súčasťou prehnitého systému strán a politickej korupcie. Kisku katapultovala hore šedá zóna slovenskej politiky. Podľa prieskumov ho podporujú najmä nerozhodní a sklamaní voliči, skeptici, rebeli, radikáli, nevoliči, ľudia protestu... Slovom, všetci tí, ktorí nenávidia strany, politikov a ich systém. A volajú po zmene. Nech ju už prinesie ktokoľvek. Najlepšie niekto, kto nežil ako parazit z politiky a štátnych funkcií, ale z vlastného biznisu.

Druhý Babiš? Nie

Na tomto mieste si zrejme čitateľ položí otázku, či Kiska nemôže byť niečo ako „Babiš na Slovensku“. Odpovedať môžeme rýchlo a jasne. Nie, nemôže.

Babiš vtrhol do českej politiky ako známy a vplyvný miliardár, majiteľ obchodného impéria, najnovšie aj ako mediálny magnát. A hlavne ako kontroverzný, ale výrazný líder vlastnej strany. Neznámy a nevýrazný obchodník Kiska (viac o jeho podnikaní čítajte TU) začínal v politike ako Nikto. Mr. Nobody.

A dodnes ním ostal. Nie je ani liberál, ani konzervatívec, ani sociálny demokrat... Je len filantrop. Lebo tých majú radi všetci.

Bod zlomu. Rozmach sivej zóny politiky

Za normálnych okolností by bol nudný Kiska v kampani obyčajný komparzista. V prezidentských voľbách 2014 má však slušné šance strhnúť väčšinu na svoju stranu. Pretože v slovenskej politike sa to, podobne ako inde v Európe, preklápa. Výrazne a nezadržateľne. A k slovu sa namiesto tradičnej politiky dostáva – hnev. Protest. A nenávisť k systému. Ako s prekvapením zistil Hrušovský na stretnutiach v teréne – čoraz väčšia skupina neúspešných, sklamaných a frustrovaných ľudí už definitívne prestala veriť politikom a stranám. Na tvárach im vidieť jedinú vec:„Dosť!“ Stačilo.

Dariť sa začína ambicióznym polobláznom, ktorí sú iní... Neonacista Kotleba, nepriateľ politiky Matovič, nacionalisti, extrémisti, radikáli, komunisti, anarchisti, revolucionári, politickí alchymisti, zelení, ružovučkí. To sú tí, ktorí začínajú zboku podkopávať systém, udávať tón. A zvyšovať hlas.

Fico čelí presile

Dokonca by sa dalo povedať, že Fico, akokoľvek silný a populárny, bude v druhom kole volieb čeliť presile.

Fico má na svojej strane len voličov Smeru. Čo je maximálne 40 percent ľudí, ktorí zvyknú voliť. Kiska má na svojej strane spomínanú sivú zónu politiky: nahnevaných ľudí protestu. A k tomu je prijateľný pre voličov všetkých ostatných strán, ktoré Fica nemusia. Resp. pre ktoré je Fico neprijateľný. Keď sa tieto dve množiny zrátajú, je to viac, ako má Fico. Všetko závisí len od toho, do akej miery budú títo voliči mobiliziovaní. Nie priesvitným Kiskom. Ficom. Budú to hlasy proti Ficovi. Plus hlasy proti politike ako takej.

Otázka „Kto je vlastne Kiska“ je zle položená. Správnejšia by bola otázka „Čo je vlastne Kiska“. Odpoveď: obal bez obsahu. Rečník bez názoru. Dravec bez zubov.

A hlavne – dôkaz toho, že tradičná politika je na tom dnes zle. Až tak zle, že ju dokáže ohroziť hocikto. Pardon – hocičo.

01 - Modified: 2006-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Napísali o... Daliborovi Karvayovi 02 - Modified: 2006-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bábätká chápu čísla
01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:08