StoryEditor

„Nízkonákladoví“ turisti

04.08.2019, 00:00
Cieľom „nízkonákladových“ turistov sa spomínané mestá stali aj kvôli tomu, že sem v uplynulých rokoch začali lietať lowcostové aerolinky ako Ryanair alebo Wizz Air.

Vďaka nim sa do Burgasu či Sofie dostanete aj priamo z Bratislavy. Rýchly rozvoj turizmu má pritom veľké dosahy i na iné odvetvia bulharskej ekonomiky.

„Ceny nehnuteľností v Sofii od vstupu Bulharska do Európskej únie začiatkom roka 2007 a prepadu trhu, ktorý nastal po finančnej kríze, niekoľkonásobne stúpli. Zvyšujú ich aj turisti. Ľudia totiž investujú do bytov, ktoré potom prenajímajú cudzincom prostredníctvom platformy Airbnb,“ dodáva Cvetanovová. Len v Sofii sú takýchto bytov v ponuke tisícky. Jedna noc vás vyjde od 10 eur vyššie.

Hlavné mesto sa tiež stará o to, aby turisti mali k dispozícii rozvinutú infraštruktúru. „Jednou z troch hlavných priorít radnice za uplynulých desať rokov bol rozvoj dopravy. Myslím si, že sa nám to podarilo, najmä vo výstavbe metra sme dosiahli veľký pokrok,“ potvrdzuje pre HN starostka Sofie Jordanka Fandakovová.

Paradoxne, samotní Bulhari domáce dovolenkové rezorty príliš nevyužívajú. Na plážach počujete skôr ruštinu, angličtinu či nemčinu než bulharčinu. „Ceny v týchto letoviskách tento rok oproti vlaňajšku výrazne stúpli. Bulhari preto radšej chodia do Grécka, kde za rovnaké peniaze dostanú vyššiu kvalitu,“ uviedla pre HN Christina Slavovová, manažérka turistickej služby Zefir v mestečku Pomorie južne od Slnečného pobrežia.

Problémom je podľa nej aj to, že pláže si v Bulharsku prenajímajú podnikatelia, ktorí sa následne snažia vytĺcť peniaze zo všetkého možného. Osobitne tak platíte nielen za ležadlo či slnečník, ale často i za použitie toalety v podniku či ďalšie služby, ktoré sú inde zdarma.

V Grécku či Turecku pritom majú pláže zväčša prenajaté hotelové rezorty, takže použitie slnečníka alebo ležadla máte v cene pobytu.

Navyše, dá sa očakávať, že cena dovoleniek v Bulharsku bude ešte stúpať. Vláda v Sofii sa snaží neustále skvalitňovať infraštruktúru a lákať do krajiny bohatších turistov predovšetkým zo západných krajín. Pomôcť zrealizovať tento plán by mali výrazne lepšie služby.

„Prvýkrát sem napríklad vstúpia veľké hotelové siete Hyatt Regency alebo Marriott,“ uviedla v rozhovore pre HN bulharská ministerka turizmu Nikolina Angelkovová. Stosedem metrov vysoký päťhviezdičkový Marriott, ktorý by mal klientom otvoriť dvere na budúci rok, sa stane najvyšším hotelom v Sofii.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 05 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 03:21