StoryEditor

Ekológia a laser. Detroit predstavil nové tredy

16.01.2014, 03:24
Samojazdiace autá, superšporty, ale aj veľké SUV. Automobilky ukázali, čo chystajú pre zákazníkov v tomto roku.

1. Infinity Q50 Eau Rouge

Enormne výkonné a vytvorené aj za pomoci technológií zo seriálu F1. Infinity predviedlo špeciálnu edíciu modelu Q50, ktorú navyše testoval aj štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel. Síce je zatiaľ len v štádiu konceptu, od finálneho produktu nemusí mať ďaleko. Športovo upravené Infinity nemá známe oficiálne parametre, no podľa slov tvorcov možno odhadovať, že by dosahovalo výkon 400 až 500 koní. Na karosérii sú použité aj uhlíkové vlákna a prestavaný je tiež interiér s novým volantom. Q50 Eau Rouge sa bude porovnávať najmä s úplne novým BMW M3, Audi RS4 či Mercedesom-Benz C63 AMG. 

2. Subaru WRX STI

Legendárne a výkonné Subaru WRX STI je späť. Ponúka úplne nový dizajn, no nezabúda na minulosť. A tak aj pri uvedení mal zlaté kolesá, modrú farbu a veľké krídlo. Tento model od japonského Subaru sa na trh dostane už v tomto roku a ponúkne zákazníkom 2,5 litrový motor, štvorvalec s výkonom 301 koní. Nie je to síce veľký výkon, no pri hmotnosti vozidla len 1,5 tony je to veľmi slušný údaj. STI je skutočné auto len pre vodičov, ktorých baví šoférovať. Na sto kilometrov za hodinu „vystrelí“ už za 5,2 sekundy, no jeho šesťstupňová prevodovka je len manuálna. Rozloženie ťahu je štandardne rozložené 41:59, no vodič môže využiť až šesť rôznych nastavení centrálneho diferenciálu. 

3. Lexus RC-F Coupe

Toyota so svojim Lexusom sa stáva výbornou konkurenciou pre BMW, Audi, ale aj Mercedes. Nové RC-F Coupe poháňa totiž osemvalec, ktorý je schopný sa rozbehnúť na sto kilometrov za hodinu už cez štyri sekundy. Výkon 450 koní stelesňuje vynikajúco navrhnutý exteriér, z ktorého uvidia len zadnú časť pravdepodobne aj majitelia napríklad novej BMW M4. Maximálna rýchlosť je totiž limitovaná na 270 kilometrov za hodinu. Výkon je posielaný len na zadnú nápravu, ktorá elektronickým diferenciálom rozdeľuje aktuálny výkon. Japonská strela sa dostane na trh pravdepodobne až začiatkom budúceho roka. 

4. Chevrolet Corvette Z06

Výnimočný model ukázali na domácej pôjde aj Američania. „Nová Z06 prináša výkon, špičkovú technológiu a dizajn, ktorý môže súperiť s najlepšími autami na svete,“ povedal Mark Reuss, prezident General Motors v Severnej Amerike. GM motor navyše oznámil, že nová prevodovka bude lepšia než model, ktorý sa používa v Porsche. Minimálny výkon novinky je až 625 koní, ktorý produkuje veľký 6,2 litrový osemvalec s kompresorom. Nezabúda sa však ani na životné prostredie a znižovanie spotreby. Aj superšportová Z06, rovnako ako nové Lamborghini, vie ísť len na polovicu valcov, teda v tomto prípade len štyri. Samozrejmosťou je použitie uhlíkových vlákien či výkonných karbónkeramických bŕzd.  

5. Porsche 911 Targa

V Deitroite sa okrem Subaru WRX STI narodila ďalšia legenda. Nemecká automobilka Porsche ukázala novú generáciu modelu 911 Targa. Označenie za známym číslom symbolizuje špeciálny druh kabrioletov. Strecha sa v minulosti skladala priamo za sedadlá, teda zadné okno spolu s oblúkom ostávalo na mieste. V prvej generácii z roku 1966 to bolo potrebné vykonávať ručne, no v roku 2014 už majiteľov obslúži elektronika. Aj počas jazdy máte za 19 sekúnd strechu zloženú na svojom mieste. Nová Tagra bude dostupná s dvomi rôznymi benzínovými motormi. Najvýkonnejší ponesie označenie Targa 4S, ktorý má 294 kW a posúva výkon na všetky štyri kolesá. Maximálna rýchlosť atakuje 300 kilometrov za hodinu a predaj sa začína už v máji. Za cenu od približne 110 tisíc eur. 

6. Toyota FT-1

Toyota svojim novým modelom FT-1 v Deitroite mnohých doslova šokovala. Najmä prepracovaným dizajnom, ktorý je výhradne prispôsobený aerodynamike. Rovnako je prepracovaný aj interiér, ktorý je na mieru ušitý pre rýchlu jazdu. „FT-1 má unikátnu architektúru vnútorného priestoru. Základom je, že všetky potrebné údaje máte priamo pred sebou,“ uvádza William Chergosky, ktorý je šéfdizajnérom interiéru. Vodič má tak malú obrazovku na volante, používa aj head-up displej. Toyota vydáva svoje vozidlo len ako štúdiu, no môže naznačovať tvar nasledujúcej Toyoty Supra. Nie sú známe žiadne technické špecifikácie, len potvrdenie, že benzínový motor je umiestnený pod prednou kapotou a výkon posiela na zadné kolesá.

7. Ford F-150

Najznámejší pick-up od Fordu sa dočkal úplne novej generácie, ktorá však mnohým Američanom prinesie šok. Dostal hliníkovú karosériu a motor EcoBoost. „Urobili sme výrazné zmeny v použitých materiáloch,“ uvádza Doug Scott, marketingový manažér spoločnosti Ford. Novinka s klasickým označením F-150 schudla oproti minulému modelu až o 300 kilogramov. Podpísalo sa pod to použitie hliníkovej zliatiny a novej ocele. Pick-up bude modernejší, a to aj po stránke ponúkaných motorov. Nová F-150 tak dostane do základnej ponuky zmenšený šesťvalcový 2,7 l EcoBoost. Na vrchol ponuky sa už ale klasicky postaví osemvalec s objemom päť litrov. Medzi novinky sa radí aj 360 stupňový pohľad cez kamery, osem palcová dotyková obrazovka, LED svetlomety či sledovanie pruhov a mŕtveho uhla. 

8. Mercedes-Benz S600

Vrchol luxusu, aj tak sa dá charakterizovať Mercedes-Benz S600. Majitelia, ktorí po ňom siahnu, dostanú špičkovú vlajkovú loď s 6 litrovým dvanásťvalcom pod kapotou. Samozrejmosťou sú všetky technológie, ktoré zvyšujú pohodlie, ako Magic Body Control (auto sa prispôsobuje prostredníctvom kamier a podvozku výtlkom a kvalite cesty), novinkou vo výbave bude tiež možný Head-up displej. Teda premietanie údajov na čelné sklo pred vodiča sa po rokoch dostane po prvýkrát aj do vozidiel, ktoré nosia hviezdu. Auto nemá problém ani s výkonom. Dosahuje 530 koní či enormný krútiaci moment 830 Nm. Cena zatiaľ nie je známa, no odhaduje sa niekde pod úrovňou 200 tisíc eur. 

9. Kia GT4 Stinger

Kia ešte nemá vo svojich radoch pravý športový model. Síce je to zatiaľ len koncept, no GT4 Stinger môže aspoň z časti ukázať tvar a smer, akým chce juhokórejská automobilka ísť. Športová Kia je postavená ako klasické kupé, ktoré má samozrejme pohon zadných kolies. O výkon sa stará benzínový štvorvalec, ktorý je prepĺňaný turbom a produkuje 315 konských síl. Vozidlo používa šesťstupňovú manuálnu prevodovku, má dvadsať palcové disky, či dokonca celohliníkovú konštrukciu s malými prvkami karbónu. Predné svetlomety už používajú technológiu LED a novinkou sú aj priehľadné A-stĺpiky (medzi čelným sklom a prednými dverami), ktoré majú poskytovať lepší výhľad z vozidla.

10. Cadillac ATS Coupe

Malé modely neboli nikdy doménou Cadillacu, no teraz sa odvážila automobilka aj pre šikovné kupé, ktoré vychádza z klasického sedanu ATS. „Kupé je omnoho agilnejšie a rýchlejšie ako klasický sedan,“ uviedol Andrew Smith, výkonný riaditeľ Cadilacu, zodpovedný za dizajn pre mlive.com. Výsledok vyzerá prakticky rovnako ako sa očakávalo. Má bezrámové dvere, rovnaký rázvor ako sedan a zdieľa s ním aj rovnaké motory. Základnou jednotkou je 2.0 litrový turbomotor a výkonnejšou alternatívou je šesťvalcový agregát s výkonom 321 koní. Novinka by mala oslovovať primárne mladých ľudí, ktorí chcú moderné dynamické auto

Snímky: Reuters

01 - Modified: 2005-12-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Artmedia po boji nakoniec do Pohára UEFA
01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme americkú ikonu: Bronco je nezastaviteľná štýlovka, chyby jej odpustíte 02 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov 03 - Modified: 2024-04-30 09:10:00 - Feat.: - Title: Preplatíte aj vyše 20 percent. Stočené kilometre umelo ovplyvňujú cenu áut, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-29 12:00:00 - Feat.: - Title: MINI predstavilo úplnú novinku. Aceman má spájať kompaktné rozmery a priestrannosť 05 - Modified: 2024-04-29 09:10:00 - Feat.: - Title: Sedan od Mazdy so zadným pohonom je realitou. Vpred ho poženú elektrické motory
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
02. máj 2024 09:01