TASR/AP
StoryEditor

Kto má problém s dodatočnou vakcináciou?

12.09.2021, 09:47
Dianie v Izraeli tak pre ostatné štáty zohráva úlohu akejsi krištáľovej gule toho, čo sa bude v nasledujúcom období diať aj inde.

Vzniknutú situáciu si veľmi dobre uvedomujú i Spojené štáty. Tie rovnako ako židovský štát patrili na jar a v lete medzi tie krajiny, ktorým sa darilo očkovať obyvateľstvo najrýchlejším tempom. Dnes v očkovaní zaostávajú za Izraelom, Britániou aj Európskou úniou. Aktuálne je podľa údajov servera ourworldindata.org oboma dávkami vakcínovaných niečo vyše 52 percent zo všetkých Američanov. Pre porovnanie – absolútny rekord vo svete drží Portugalsko s plnou zaočkovanosťou na úrovni takmer 79 percent.
A keďže čísla nových prípadov prudko stúpajú aj v USA, tamojšie úrady sa chystajú pristúpiť k rovnakému kroku ako Izrael. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v auguste oznámila, že vakcinačná kampaň treťou dávkou odštartuje v Spojených štátoch 20. septembra. Čas medzi druhou a treťou dávkou by sa navyše mal skrátiť z pôvodne avizovaných osem na šesť mesiacov.

Izrael by mal ešte predtým poskytnúť presné dáta z priebehu očkovania treťou dávkou odborníkom z americkej Správy potravín a liečiv.
Práve táto vládna agentúra pritom pred pár dňami vyslovila pochybnosti nad Bidenovými plánmi. Podľa jej šéfky Janet Woodcockovej treba viac času na zozbieranie a vyhodnotenie všetkých nevyhnutných dát. Biely dom však argumentuje rizikami, ktoré so sebou prinášajú predovšetkým nové varianty koronavírusu. „Chystáme masívny plán na zastavenie šírenia delta variantu a na urýchlenie očkovania proti covidu,“ uviedla vo vyhlásení prezidentská kancelária vo Washingtone. Súčasťou má byť napríklad nariadenie, aby sa dalo zaočkovať všetkých 2,1 milióna federálnych zamestnancov.
Biden sa tiež chystá zvolať globálny samit o boji proti covidu, ktorý by sa mal uskutočniť počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. To sa bude konať v druhej polovici septembra.
Tlak na Bidena je pomerne logický – sedemdňový priemer denného počtu mŕtvych naprieč Spojenými štátmi dosiahol pred pár dňami viac ako 1 520. V auguste to bolo niečo vyše 500. V nasledujúcom období sa pritom očakáva ďalšie prudké zvyšovanie počtu nových prípadov aj obetí.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 00:30