Jurij Muška stojí na čele Veľvyslanectva Ukrajiny v Bratislave už viac ako štyri roky.HN Pavol Funtál
StoryEditor

Ukrajinský veľvyslanec pre HN: Očakávame najvyšší obrat tovarov so Slovenskom od získania nezávislosti

08.09.2021, 10:11
Ekonomická spolupráca medzi našimi krajinami sa prehlbuje, tvrdí pre HN ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška.

Ste spokojný s úrovňou ekonomickej spolupráce medzi našimi krajinami?

V prvom rade by som rád poznamenal, že táto spolupráca sa každý rok prehlbuje, o čom svedčia kvalitné ukazovatele obchodu. Podľa výsledkov za prvý polrok 2021 sme dokázali prekročiť obrat tovarov oproti predpandemickému obdobiu o 34 percent. Údaje našej Štátnej štatistickej služby hovoria o tom, že celková výmena tovarov dosiahla v tom čase 749,7 milióna eur, čím výrazne presiahla rovnaké obdobie rokov 2018 a 2019. Ak sa tieto tendencie udržia do konca roka, očakávame, že dosiahneme najvyšší – rekordný obrat tovarov medzi našimi krajinami za všetky roky nezávislosti.

V ktorých segmentoch sa spolupráca rozvíja?

Dôležitou zostáva oblasť plynu. Zvlášť by som chcel zdôrazniť úlohu Slovenska pri podpore Ukrajiny v otázke dodávok zemného plynu z Európy k nám. Od novembra 2015 sme zastavili priame dodávky ruského plynu v dôsledku vojenskej agresie Ruska na východe Ukrajiny a anexie Autonómnej republiky Krym. K dnešnému dňu väčšiu časť plynu nahrádzame reverznými dodávkami práve zo Slovenska. V roku 2020 sa plynovodom Vojany – Užhorod dodalo 10,2 miliardy kubických metrov plynu. Okrem toho dnes z ekonomického hľadiska zohráva dôležitú úlohu aj tranzit ruského plynu cez územie oboch našich krajín do Európy. Významné politické a bezpečnostné riziká však pre Európu prináša ruský projekt Nord Stream 2. Na obe naše krajiny bude mať negatívny vplyv. Spoločné kroky v pôsobení proti nemu sú tak v našom záujme.

Kde ešte vidíte priestor na spoločné projekty?

Ďalšou oblasťou je možnosť synchronizácie integrovaného energetického systému Ukrajiny s Európskou sieťou prevádzkovateľov prenosových sústav ENTSO-E. Podpora a pomoc slovenskej strany v tomto procese je veľmi dôležitá. Spoločná hranica medzi nami takisto predurčuje aktívny rozvoj cezhraničnej a medziregionálnej spolupráce. Takže bez ohľadu na pandémiu koronavírusu sa nám začiatkom tohto roka podarilo podpísať dohodu o spolupráci medzi Černihivskou regionálnou štátnou správou Ukrajiny a Trenčianskym samosprávnym krajom. No a významným krokom bude obnovenie plnej prevádzky medzinárodného letiska Užhorod.

Aký prínos od neho očakávate?

Fungovanie letiska je markerom akéhokoľvek regiónu v oblasti cestovného ruchu i z hľadiska ekonomickej atraktívnosti. To platí i pre Zakarpatskú oblasť, ktorá má spoločnú hranicu so štyrmi európskymi štátmi. Tiež je potrebné pripomenúť, že Užhorod je najvzdialenejším regionálnym centrom od väčšiny našich veľkých miest. Letecká komunikácia s mestom je preto veľmi naliehavou potrebou a atribútom moderného života. Obnovenie letov a začatie pravidelného spojenia medzi Zakarpatím a regiónmi Slovenska podporí rozvoj cestovného ruchu a obchodu medzi nami. Dúfam, že v blízkej budúcnosti si budem môcť kúpiť lístok na let Bratislava – Užhorod.

Veríte, že sa pohne dopredu váš prístupový proces do NATO?

To je logika historického procesu. Ukrajina sa stane členom NATO. Jeho generálny tajomník Jens Stoltenberg nám na tlačovej konferencii po samite 14. júna adresoval dôležitý odkaz o politickej a zvýšenej praktickej podpore v rámci NATO i na bilaterálnej úrovni, ako to robia ostatné členské krajiny. Aliancia vo vyhlásení uviedla, že jej dvere sú pre nás otvorené. Rozhodnutie schválené na samite v Bukurešti v roku 2008 zostáva v platnosti. NATO zintenzívňuje svoje úsilie o pomoc Ukrajine a podporu reformám smerujúcim k integrácii. Pokiaľ ide o nás, dôsledne sme plnili úlohy týkajúce sa štrukturálnej reformy, modernizácie bezpečnostného a obranného sektora aj posilňovania právneho štátu.

Ukrajinci tvoria veľkú časť zahraničných pracovníkov u nás. Firmy sa však sťažujú na komplikácie pri ich zamestnávaní...

Zamestnávanie cudzincov vrátane Ukrajincov prebieha u vás v súlade s vnútroštátnymi právnymi predpismi Slovenskej republiky, ktoré určujú príslušné pravidlá tohto procesu. Úlohou nášho zastupiteľského úradu je zabezpečiť dodržiavanie práv a pracovných podmienok pre Ukrajincov, ktorí tu žijú a pracujú. V súčasnosti u vás tvoria najväčšiu skupinu pracovníkov z tretích krajín, ako aj ľudí s povolením na prechodný a trvalý pobyt. V tejto súvislosti sa na oboch stranách podnikajú kroky s cieľom vzájomne chrániť práva a záujmy pracovníkov, predchádzať nelegálnej pracovnej migrácii a bojovať proti nej. Príslušné ministerstvá oboch krajín pracujú na revízii a aktualizácii Dohody o sociálnom zabezpečení podpísanej 5. decembra 2000. Rokujú tiež o samostatnej dohode o zamestnanosti a pracovnej migrácii. Verím, že podpísanie uvedených zmlúv uľahčí zamestnávanie občanov a zabezpečí ich práva a záujmy.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 05:49