Slnečné pobrežie je najväčší bulharský rekreačný komplex. Leží v malebnom zálive neďaleko historického mesta Nessebar a má charakteristický tvar polmesiaca. Pobrežie dosahuje dĺžku osem kilometrov a je lemované hotelovými komplexmi všetkých úrovní. Letovisko sa okrem množstva ubytovacích zariadení, reštaurácii, barov, diskoték a zábavných parkov pýši aj prestížnym medzinárodným ocenením Modrá vlajka udeľovaným za čistotu prírodného prostredia. Nádherné pozvoľne klesajúce pláže Slnečného pobrežia s hladkým pieskom a malými dunami totiž vyzerajú aj pod návalom dovolenkárov ako civilizáciou nepobozkané a turistami nepoškvrnené. Napriek tomu, Bulharsko sa málokedy ocitá na vrchole hitparády slovenského dovolenkára. No aj tak tam rád zájde. Pred Nežnou revolúciou bolo pobrežie Čierneho mora jedným z mála prímorských letovísk, kde sa dalo relatívne ľahko dostať a chytať bronz priamo pri mori. Po tom, ako v eufórii z nových dovolenkových možností po roku 1989 na niekoľko rokov upadlo do zabudnutia, sa dnes teší oživenému záujmu. Predsa len, let netrvá dlho, ceny sú jedny z najprijateľnejších a keď je núdza, s Bulharmi sa dá dorozumieť aj v rodnej reči. To je mena, ktorá nepustí a ktorá na Slnečné pobrežie opäť doručuje tisícky slovenských turistov.Flickr
StoryEditor

Kde si zahráte golf nad útesmi?

24.07.2021, 00:00
Hoci Bulharsko sa bežnému športovému fanúšikovi spája skôr s tradičnými disciplínami silných mužov, ako je zápasenie, vzpieranie či box, čoraz väčšiu popularitu si tu získavajú aj moderné odvetvia.

Medzi ne nepochybne patrí aj golf – šport, ktorý mnohí Slováci vo svojich stereotypoch stále považujú skôr za snobskú záležitosť pre horných desaťtisíc. A aj keď v našej krajine máme hneď niekoľko golfových rezortov, priamo nad strmými morskými útesmi si na Slovensku nezahráte.

Presne tento zážitok si vyskúšate v rezorte Thracian Cliffs na okraji dedinky Božurec ležiacej na severe Bulharska, len pár kilometrov od Varny, tretieho najväčšieho mesta krajiny. Osemnásťjamkové ihrisko sa nachádza nad takzvanými Tráckymi útesmi pomenovanými podľa prastarých predkov dnešných Bulharov – Trákov. „Príležitosť zahrať si tu k nám láka mnoho cudzincov. Golf k nám chodia hrať ľudia zo severských krajín ako Švédsko či Nórsko, ale aj z celej západnej Európy. V našom rezorte sa konajú i svadby – teraz napríklad máme plno Belgičanov, ktorí sú tu ubytovaní ako hostia jednej svadby,“ vysvetľuje pre HN Iliana Simeonovová, manažérka Thracian Cliffs Golf & Beach Resort.

Ak budete mať šťastie, v plnom nasadení tu uvidíte niektorého z hráčov profesionálneho okruhu. Medzi nimi je rezort obľúbený najmä vďaka svojej atraktívnej polohe. Často ho prirovnávajú k niektorým vychyteným ihriskám na pobreží Spojených štátov. „Občas sa tu konajú profesionálne turnaje s vysokým ratingom. V roku 2013 sa tu napríklad konala súťaž Volvo World Match Play Championship. Prize money, teda celková výška finančných odmien pre účastníkov, dosiahla tri milióny eur. Víťaz si odniesol 800-tisíc eur,“ uvádza pre HN golfový inštruktor Jordan Borisov.

Absolútnym vrcholom golfového umenia alebo skôr možno obrovského šťastia, je takzvaný hole-in-one, teda zvládnutie jamky pomocou jediného úderu. Veľmi výnimočne sa tak stane aj v Thracian Cliffs. „Napríklad na jamke číslo šesť sa to počas desaťročnej existencie tohto ihriska podarilo len trom ľuďom. Ja som bol párkrát veľmi blízko, na päť či šesť centimetrov, ale na jeden úder sa mi to zatiaľ nikdy nepodarilo,“ dopĺňa Jordan Borisov.

Golf pritom pre tohto fyzioterapeuta a inštruktora nie je jediným športom, ktorému sa venuje. Kým v lete učí ľudí správne triafať palicou do loptičky, v zime ich zase trénuje v jazde na lyžiach. A práve lyžovanie je ďalšou fyzickou aktivitou, s ktorou by bežný Slovák spájal Bulharsko len zriedka. V skutočnosti je však táto krajina plná vysokých pohorí a vrcholov s množstvom lyžiarskych stredísk. Jedno z nich sa nachádza v pohorí Vitoša priamo nad bulharským hlavným mestom. Atrakciou je tu nočné lyžovanie, ktoré si užijete s výhľadom na rozžiarenú dvojmiliónovú Sofiu.

Ak teda chcete vymeniť preplnené a drahé Tatry či rakúske Alpy za niečo netradičnejšie, bulharské zimné rezorty môžu byť tou správnou voľbou. Výhodou je okrem nižších cien aj menšia návštevnosť. Keďže Bulharsko nie je prevarenou lyžiarskou destináciou, môže sa vám stať, že budete jazdiť po čerstvom prašane takmer sami.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 03 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 04 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 05 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 06:25