TASR/AP
StoryEditor

Hrozí variant delta plus?

06.07.2021, 00:00
Veľké znepokojenie však vyvoláva takzvaný variant delta plus.

Ide o „zdokonalenú“ verziu variantu delta, ktorý ničil Indiu počas druhej vlny. Odborníci varujú, že ak sa ho nepodarí zastaviť, krajine hrozí o tri až štyri mesiace tretia vlna pandémie. Navyše sa obávajú, že vakcíny existujúce v súčasnosti na trhu nebudú proti tejto novej mutácii dostatočne účinné. Federálnu vládu aj úrady v jednotlivých indických štátoch preto dôrazne vyzývajú, aby prehodnotili zvažované uvoľňovanie protipandemických opatrení.
Podľa indického ministerstva zdravotníctva doterajšie štúdie ukazujú, že variant delta plus, známy aj ako AY.1, sa šíri rýchlejšie než všetky predchádzajúce varianty. Ľahšie sa viaže na bunky v pľúcach a je potenciálne odolnejší voči monoklonálnej protilátkovej terapii – účinnej vnútrožilovej infúzii protilátok, ktorých cieľom je neutralizovať koronavírus.
Variant delta plus zaznamenali v Indii prvýkrát v apríli tohto roka. Odvtedy ho potvrdili v zhruba 40 vzorkách zozbieraných zo šiestich okresov v troch indických štátoch – Maháráštra, Kérala a Madhjapradéš. Prinajmenšom 16 z týchto vzoriek našli v Maháráštre – jednom zo štátov Indie, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla najviac.
Variant delta plus medzitým potvrdili aj v ďalších deviatich krajinách sveta – v Spojených štátoch, Británii, Portugalsku, Švajčiarsku, Japonsku, Poľsku, Nepále, Rusku a Číne. Vysoko infekčný pôvodný delta variant dosiaľ hlásia z ôsmich desiatok štátov po celej našej planéte.

India je špecifická vysokou heterogénnosťou svojho obyvateľstva. Medzi veľkomestami ako Naí Dillí či Bombaj a vidiekom vládnu obrovské rozdiely. A to sa týka aj zdravotníctva a boja proti pandémii.
Podľa samotných obyvateľov je pritom India veľmi vyspelá, aj čo sa týka prírodnej medicíny. „Ide o takzvanú ajurvédu, ktorá sa u nás rozvíjala ešte v časoch, keď neexistovala klasická moderná medicína. India je vďaka nej veľmi známa,“ hovorí Akshay Kumar Dixit.
A práve ajurvédu sa Indovia snažia využiť aj v boji proti koronavírusu. Jej majstri sa tejto téme začali venovať, už keď covid prepukol v januári minulého roka. „Vynašli špeciálne zloženie byliniek, ktoré podávajú ľuďom. Preventívne to berie dosť veľa Indov. Veľmi im to potom pomáha na pľúca aj na ostatné choroby. Myslím si, že vďaka tomu sa mnoho ľudí nenakazilo ochorením COVID-19,“ prízvukuje bratislavský podnikateľ. Samotný Akshay Kumar Dixit si tiež prečítal receptúru, ktorú mu poslali jeho kamaráti z ajurvédskej školy.

Muž, ktorý pred vypuknutím pandémie prevádzkoval indickú reštauráciu Ashoka v centre Bratislavy, v nej pre slovenských či zahraničných hostí pripravoval čaje na základe spomínaných ajurvédskych receptov. Po zatvorení Ashoky si ich zvykne namiešavať doma. Tieto zmesi ponúka svojim slovenským priateľom, s ktorými ich popíja, prípadne im ich podaruje. „Tieto zmesi – my to nevoláme čaj ale vývar – pije každý deň celá naša rodina v Indii. Ráno vstanú a prvé čo urobia, tak si dajú si tento vývar. A večer si ho dajú tiež.“
Korenistú čajovú zmes si každý môže pripraviť podľa svojej chuti. „Je to horké, väčšina ľudí si tam preto pridá med. Samozrejme, nemusia si ho tam dať, ale piť by sa to malo ešte teplé. V mojej najbližšej rodine aj vďaka tomu ešte neochorel skoro nikto. Áno, aj u nás niektorí dostali nejaké infekcie, ale rýchlo sa z toho dostali. Ani jeden neumrel.“
V Dixitovej širšej rodine síce umreli dvaja ľudia na covid, ale tí mali už okolo 90 rokov. „Keď u nás v Indii odchádza starší človek, tak my to oslavujeme ako súčasť života. Na rozdiel povedzme od Slovenska to nepovažujeme za stratu. Práve naopak. So spevom a tancom ho odvezieme. Takže keď odchádza niekto vo veku nad 80 rokov, tak to je pre nás veselý príbeh. Zaslúži si to,“ uzavrel Akshay Kumar Dixit.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-13 14:07:48 - Feat.: - Title: Kristína Svarinská si užila exotiku. Takto ste známu herečku ešte nevideli... 03 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 18:21