Reuters
StoryEditor

Koľko peňazí vynaloží India na očkovanie?

06.07.2021, 00:00
Najväčšia demokracia – ako svoju krajinu s hrdosťou nazývajú samotní Indovia – je skutočnou mekkou biotechnológií a farmaceutického priemyslu.

Hoci na Slovensku či v Európe sú jej vakcíny takmer neznáme, z hľadiska celosvetovej produkcie sa stará o dve tretiny očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19. Najväčším globálnym producentom vakcín je Serum Institute of India, ktorý v licencii vyrába napríklad látky britsko-švédskeho farmaceutického konzorcia AstraZeneca.
India je zároveň veľkým trhom – celkové náklady na zaočkovanie zhruba 900 miliónov ľudí odhaduje tamojšia vláda približne na jeden bilión dolárov. „Je to skutočne obrovský balík a do tohto obchodu sa chce dostať každý, Pfizer aj ostatné zahraničné firmy. India sa ocitla uprostred akejsi medzinárodnej vojny o vakcíny,“ uviedol pre HN Akshay Kumar Dixit, indický podnikateľ žijúci na Slovensku.
Hoci veľká časť Indov na prelome tohtoročnej zimy a jari očkovanie odmietala, dramatický priebeh druhej vlny koronavírusu ich prinútil názor zmeniť. Dnes vakcinácia prebieha bez väčších problémov. Podľa údajov servera Ourworldindata.org už krajina aplikovala takmer 300 miliónov dávok vakcíny. Minimálne prvou dávkou bolo zaočkovaných takmer 18 percent ľudí, čo je takmer 250 miliónov Indov.

Desiatky miliónov ich medzitým dostali aj druhú dávku. „Každý deň sa momentálne očkuje od päť do sedem miliónov Indov, takže to ide naozaj veľmi rýchlo. Vláda to chce zvýšiť na desať miliónov, tempo však nedávno pribrzdili oneskorené dodávky vakcín,“ hovorí Akshay Kumar Dixit, zakladateľ a šéf bratislavskej spoločnosti Indiagate.
Tento schodok podľa neho spôsobila skutočnosť, že India vo veľkom pomáhala chudobným krajinám v Afrike, ale napríklad aj niektorým európskym štátom, ktoré na jar trpeli nedostatkom látok. „Vakcíny sme preto vyviezli do zahraničia a darovali. Teraz sme z toho vývozu trošku ubrali a vakcinácia sa viac sústreďuje práve na Indov.“
V súčasnosti už krajina tvrdí, že situáciu s vakcináciou zvláda. Očkuje dvoma vlastnými látkami a spúšťa sa takisto vakcinácia ruským Sputnikom V. Ten sa tiež bude vyrábať v Indii.
So zahraničnými farmaceutickými spoločnosťami už uzavrelo dohody o produkcii očkovacích látok viacero domácich firiem. „Výrobu vakcín majú úrady čoskoro schváliť trom indickým spoločnostiam. Aktuálne sa nachádzajú v tretej fáze testovania, prípadne sú ešte ďalej a už onedlho dostanú povolenie na produkciu očkovacích látok. Navyše by sme mali mať každú chvíľu aj vakcínu, ktorá sa aplikuje cez nos. Dohromady by sme teda mali mať k dispozícii zhruba sedem vakcín,“ dopĺňa Akshay Kumar Dixit.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 15:30