StoryEditor

Egyptský veľvyslanec pre HN: Pre zahraničných turistov sme nachystali hneď niekoľko stimulov

10.07.2021, 00:00
V roku 2019 privítala naša krajina okolo 50-tisíc Slovákov, tvrdí v rozhovore pre HN Basim Chálil, egyptský veľvyslanec v Bratislave.

Akú úlohu zohrávali Slováci pre egyptský sektor cestovného ruchu pred vypuknutím pandémie?
Egypt je považovaný za jednu z najobľúbenejších destinácií slovenských dovolenkárov. V roku 2019, teda ešte pred vypuknutím ochorenia COVID-19, naša krajina privítala okolo 50-tisíc Slovákov. Z bratislavského letiska týždenne odlietalo asi 20 charterových liniek do destinácií ako je Hurghada, Šarm aš-Šajch a Marsa Alam. K tomu treba pridať pravidelné týždňové spojenia medzi Viedňou a Káhirou spoločnosti Egypt Air.

Môžete vyčísliť podiel segmentu na egyptskej ekonomike mimo pandémie?
Turistický sektor vytvára viac ako 20 percent celkového HDP Egypta. V tomto odvetví u nás pracujú vyše štyri milióny ľudí. Aj preto sa tešíme na bezpečný návrat zahraničných dovolenkárov po tom, ako celosvetové rozšírenie COVID-19 úplne zastavilo medzinárodný turizmus aj cestovanie.

Ktoré opatrenia ste prijali na zaistenie bezpečnosti?
Egyptská vláda schválila hygienické regulácie v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie. Zároveň zaviedla povinný hygienický bezpečnostný certifikát. Bola to podmienka pre to, aby všetky ubytovacie a gastronomické zariadenia, poskytovatelia turistických aktivít, archeologické miesta a múzeá mohli obnoviť svoju činnosť a opäť začať prijímať návštevníkov. Na základe opatrení bol stanovený harmonogram postupného otvárania turizmu. Predchádzala mu kompletná dezinfekcia všetkých hotelov a reštaurácií, pamiatok i múzeí. Zamestnanci a pracovníci v sektore tiež absolvovali nevyhnutné tréningy a školiace programy.

Ako prebiehal návrat do normálu?
Po prvej vlne pandémie začal Egypt v polovici mája 2020 postupne znovuotvárať hotely a rezorty, ktoré získali hygienický certifikát. Spočiatku mohli prijímať domácich turistov maximálne do 25 percent kapacity. Tá sa od prvého júna zvýšila na 50 percent. Koncom júna sa otvorili turistické reštaurácie so spomínaným certifikátom s maximálne 25-percentným obsadením kapacity. Koncom júla sa limit zvýšil na 50 percent a reštaurácie súčasne dostali povolenie fungovať do polnoci. Všetko sa to dialo v úzkej spolupráci s komorami cestovného ruchu a medzinárodnými konzultačnými firmami špecializovanými na odvetvie hygieny. Ministerstvo pre turizmus a pamiatky zároveň vykonáva pravidelné inšpekcie certifikovaných zariadení, aby zaistilo účinné zavádzanie nastavených regulácií.

Kedy k vám opäť zavítali cudzí návštevníci?
Od prvého júla začal Egypt prijímať zahraničných turistov v certifikovaných hoteloch a rezortoch, ktoré sa nachádzajú v pobrežných guvernorátoch Červené more, Južný Sinaj a Matrúh s maximálnou obsadenosťou 50 percent kapacity. Tieto tri guvernoráty mali vynikajúce epidemiologické výsledky. Navyše sú v nich dobre vybavené štátne aj súkromné nemocnice. Na letiskách v Hurghade a v Šarm aš-Šajchu tak pristáli turisti z Ukrajiny, Bieloruska, Maďarska, Srbska, Švajčiarska, Poľska, Rumunska aj Británie, konkrétne z Londýna.

Ako to bolo s múzeami, ktoré sú popri kúpaní v Červenom mori najčastejším cieľom dovolenkárov?
K prvému júlu sa otvorili múzeá a archeologické lokality, ktoré boli zavreté od 23. marca. Kultúrny turizmus sa do Egypta vrátil začiatkom septembra. Zavedené pravidlá sú pritom predmetom pravidelného prehodnocovania, ku ktorému sa pristupuje na základe nového vývoja pandemickej situácie. Návštevníci si môžu aktuálne opatrenia nájsť buď na stránke egyptského cestovného ruchu alebo nášho veľvyslanectva v Bratislave.

Ste bezpeční aj z medzinárodného pohľadu?
V polovici júna 2020 udelila Egyptu Svetová rada cestovania a cestovného ruchu špeciálnu pečiatku bezpečného cestovania. Tá umožňuje turistom aj spoločnostiam podnikajúcim v tomto odvetví spoľahlivo rozoznať destinácie po celom svete, ktoré zaviedli všetky zdravotné a hygienické opatrenia na základe bezpečnostného protokolu Rady.

Na aké opatrenia sa musia pripraviť turisti?
Od prvého septembra sa všetci cestujúci prichádzajúci do Egypta musia preukázať negatívnym výsledkom PCR testu nie starším ako 72 hodín a uskutočneným v krajine, odkiaľ prišli. Výnimka platí pre ľudí, ktorí pristanú na medzinárodnom letisku v Šarm aš-Šajchu, Tabe, Hurghade alebo Marsa Alame. Ak nemajú nedávny negatívny PCR test na COVID-19, môžu ho získať priamo na letisku. Tieto testy vykonávajú zástupcovia egyptského ministerstva zdravotníctva a obyvateľstva. Jeden stojí 30 dolárov, respektíve ekvivalent v iných menách. Turistom s pozitívnym testom poskytli hotely separátne izby na absolvovanie karantény až do ich odletu. Uhradili im náklady na ubytovanie, stravu aj nealkoholické nápoje.

Čím ďalším sa snažíte prilákať turistov?
Úrady schválili hneď niekoľko stimulov pre touroperátorov. Turisti prichádzajúci priamo do guvernorátov Červené more, Južný Sinaj, Matrúh, Luxor a Asuán boli až do konca októbra 2020 oslobodení z povinnosti uhradiť vízový poplatok. Ľudia prichádzajúci na palube lietadiel spoločností Egypt Air a Air Cairo dostali zároveň možnosť 20-percentnej zľavy z cien vstupeniek do všetkých múzeí a archeologických miest.

01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 06:56