TASR/AP
StoryEditor

Čo si o univerzite myslia Maďari?

14.06.2021, 15:10
Začiatkom júna v Budapešti protestovali proti zriadeniu univerzity tisíce ľudí.

Podľa informácií Deutche Welle sú proti projektu dve tretiny Maďarov, čo znamená, že aj veľká časť samotných voličov Viktora Orbána. Ich obavy spočívajú najmä v zbytočne veľkom a nebezpečnom finančnom bremene.

Aký vplyv budú mať na projekt nakoniec tieto protesty? Dôležitým faktorom, ktorý môže rozhodnúť o osude školy, budú jednoznačne nadchádzajúce parlamentné voľby. Tie sa majú konať v apríli budúceho roka. Horúca téma čínskej univerzity sa preto vo svetle verejnej mienky môže začať vnímať oveľa citlivejšie. Je možné, že Orbán nebude chcieť riskovať, a preto projekt odloží, aby sa nestal predmetom kampane opozície.

Jedným z najväčších politických oponentov Viktora Orbána je budapeštiansky primátor Gergely Karácsony. Ten nedávno zaujal pre Čínu veľmi nepríjemným symbolickým protestom voči jej stupňujúcemu sa vplyvu v Maďarsku. Štyri ulice v priamom dotyku s miestom, na ktorom má byť vybudovaný univerzitný kampus, radnica nedávno premenovala. Komunistická univerzita tak bude susediť s ulicami, z ktorých jedna bude niesť meno Dalajlámu – tibetského duchovného lídra v exile, ktorého Čína označila za nebezpečného separatistu. Druhou je Ulica Slobodného Hongkongu, ktorá pripomína demokratické hnutie bojujúce proti silnejúcemu autoritárskemu vplyvu Pekingu v tomto meste. Tretia ulica bude venovaná martýrom z moslimského menšinového etnika Ujgurov, ktorí sú v Číne vystavení porušovaniu ľudských práv hraničiacemu s genocídou tohto národa. A nakoniec štvrtá ulica nesie meno celoživotne perzekvovaného biskupa Šie Šiguanga, predstaviteľa ilegálnej katolíckej cirkvi.

Starosta hlavného mesta pripomenul, že prestížna Stredoeurópska univerzita bola súkromnou americkou školou, ktorá štát nestála nič a zároveň poskytovala špičkové vzdelávanie mnohým maďarským občanom. Nová čínska univerzita je síce kvalitná svetová inštitúcia, no bude predstavovať veľmi veľkú záťaž pre štátny rozpočet a zároveň reprezentovať svetonázor Čínskej komunistickej strany.

Občianski aktivisti a analytici tvrdia, že profitovať z celého projektu bude hlavne Čína a z maďarskej strany len elity okolo premiéra Orbána.

01 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 02 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 03 - Modified: 2024-04-10 19:11:27 - Feat.: - Title: Migračný pakt je "ďalším klincom do rakvy" Únie, tvrdí Orbán 04 - Modified: 2024-04-10 17:06:12 - Feat.: - Title: Orbán sa zúčastní v Maroku na schôdzke lídrov kresťanskodemokratických strán 05 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 10:12