archív Hildy O´Riain
StoryEditor

Írska veľvyslankyňa pre HN: Sme optimistickí v tom, že k nám ľudia budú cestovať na dovolenku

11.06.2021, 15:31
Naša spoločnosť sa opatrne otvára, tvrdí pre HN írska veľvyslankyňa na Slovensku Hilda O´Riain.

Írska vláda uvažuje o uvoľnení pravidiel pri medzinárodnom cestovaní v druhej polovici júla. Aké dnes platia obmedzenia pre Slovákov či ďalších cudzincov, ktorí chcú navštíviť vašu krajinu?
Aktuálne nie je povolené cestovať do Írska bez relevantného opodstatnenia. Ak Slováci alebo akékoľvek iné osoby prichádzajúce z nevyznačených krajín k nám musia cestovať z opodstatnených dôvodov, sú povinní zostať 14 dní v samoizolácii.

Je nevyhnutné, aby tam zotrvali celé dva týždne?
Nie. Táto doba sa môže skrátiť, ak budú mať po piatich dňoch pobytu v izolácii negatívny výsledok PCR testu. Na druhej strane ľudia, ktorí prichádzajú z vyznačených krajín, musia povinne nastúpiť do 14-dňovej hotelovej karantény.

Podľa čoho budú vedieť, či cestujú z vyznačenej krajiny alebo nie?
Zoznam vyznačených krajín nájdete na stránke írskej vlády gov.ie pod heslom Travelling to Ireland during the COVID-19 pandemic, teda Cestovanie do Írska počas pandémie COVID-19.

V Írsku žije a pracuje mnoho Slovákov. Aké podmienky platia pre nich?
V súčasnosti sa opatrne rušia reštrikcie pre ľudí žijúcich v Írsku. Pre všetkých obyvateľov našej krajiny pritom už od začiatku pandémie na jar minulého roka platia rovnaké podmienky, o ktorých sa rozhodlo na základe konzultácií s poradnou skupinou pre naše verejné zdravie. Žiaľ, cestovné obmedzenia sa v posledných mesiacoch objavili na celom svete. Nevyhli sa tak ani medzinárodnému cestovaniu medzi Írskom a Slovenskom.

A čo slovenskí občania, ktorí nemôžu cestovať domov, aby sa nechali zaočkovať? Dostanú vakcínu priamo v Írsku?
Áno. Náš vakcinačný program je zatiaľ veľmi úspešný. Na vakcináciu sa môžu zaregistrovať aj slovenskí občania žijúci v Írsku. Samozrejme, až potom, keď príde rad na ich vekovú skupinu.

Na Slovensku sa živo diskutovalo a stále diskutuje aj o pravidelnom testovaní. Ako je to s ním u vás?
Testovanie je súčasťou vládneho boja proti tomuto vírusu. Ktokoľvek, u koho sa objavia symptómy, by mal kontaktovať svojho doktora a absolvovať PCR test. V určitých prostrediach používame aj antigénové testy, ale nie v tak širokom rozsahu, ako to bolo na Slovensku.

Platí vo vašej krajine nejaká forma ekonomického lockdownu?
Írska spoločnosť sa teraz opatrne opätovne otvára po tom, ako sa uzavrela, aby chránila životy. V procese znovuotvárania máme niekoľko rôznych fáz, ktoré sú podmienené počtom zaznamenaných prípadov infekcie COVID-19. Aktuálne je maloobchodný sektor otvorený s určitými obmedzeniami, ako je napríklad povinnosť nosiť rúška. Postupne sa otvára aj gastronómia. Prioritou je v tejto chvíli predovšetkým stolovanie vo vonkajších priestoroch.

Očakávate takmer normálne leto v Dubline či v ďalších írskych mestách s ulicami ako Temple Bar plnými európskych turistov? Chystá sa na letnú sezónu váš segment cestovného ruchu?
Nanešťastie si nemyslím, že tento rok môžeme očakávať takmer normálne leto. Keďže sa však Írsko v polovici júla otvára turistom z Európskej únie a z ďalších vybraných krajín, sme optimistickí v tom, že ľudia budú cestovať do našej krajiny na dovolenku.

Akú formu dovolenky predpokladáte?
V priebehu uplynulého roka sa pre každého stal veľmi dôležitým prístup k prírode. A Írsko je krásna krajina, ktorá má v tomto smere veľa čo ponúknuť. V každom prípade je nepravdepodobné, že u nás privítame toľko turistov ako by to bolo za normálnych okolností. Na druhej strane sa doma rozhodlo dovolenkovať aj mnoho Írov.

Dublin stratil právo hostiť zápasy európskeho futbalového šampionátu, keďže nedokázal zaručiť možnosť diváckej návštevy. Budú v lete obmedzené aj ďalšie akcie?
Áno, v dohľadnej budúcnosti zostanú v platnosti obmedzenia týkajúce sa účasti divákov na športových a kultúrnych podujatiach. V nasledujúcich týždňoch sa však uskutoční množstvo testovacích podujatí, aby sme zistili, či sa budú môcť diváci bezpečne vrátiť na takéto akcie.

Spomínali ste, že váš vakcinačný program je zatiaľ veľmi úspešný. Ktoré vakcíny používate pri očkovaní?
V Írsku používame všetky vakcíny, ktoré schválila Európska lieková agentúra. Vo všetkých vekových skupinách zatiaľ zaznamenávame ich takmer úplné využitie.

V akej fáze sa aktuálne nachádza očkovací proces v Írsku?
Momentálne sú očkovaní ľudia nad 40 rokov. Zhruba 50 percent obyvateľov Írska už dostalo minimálne jednu dávku vakcíny.

Vy ste už absolvovali vakcináciu?
Áno, vďaka slovenským úradom som bola očkovaná tu, na Slovensku. A som za to veľmi vďačná.

01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 19:45