Reuters
StoryEditor

Ktorá výprava prišla do Japonska ako prvá?

04.06.2021, 15:49
Tradičnou súčasťou príprav je beh s olympijskou pochodňou.

Koncom marca odštartovala symbolicky v japonskej Fukušime, ktorá pred desaťročím zažila tragédiu v podobe prívalovej vlny cunami a následnej katastrofy v tamojšej jadrovej elektrárni, 121-dňová cesta olympijského ohňa po Japonsku. Beh s olympijskou pochodňou prechádzal podľa plánu všetkými japonskými prefektúrami. Prirodzene, vzhľadom na vývoj situácie s infekciou koronavírusu došlo v každej prefektúre k určitým zmenám v priebehu tejto olympijskej tradície.
Do krajiny medzitým začali prichádzať zahraničné výpravy. V úvodný júnový deň privítali Japonci prvú skupinu športovcov z Austrálie. Zahŕňala softbalový tím, trénerov aj ostatných členov výpravy. Až do oficiálneho otvorenia olympijských hier majú austrálski softbalisti tréningový kemp v meste Ota v prefektúre Gunma. Vedenie tohto mesta podpísalo už pred dlhším časom kontrakt s týmto tímom o hostení jeho predolympijského tábora. „V nasledujúcich dňoch prišlo do Japonska viac medzinárodných výprav. Verím, že to zvýši momentum olympijských a paralympijských hier, ktoré sa uskutočnia už v priebehu najbližších dní,“ tvrdí ambasádor Japonska v Bratislave.
Podľa neho nesie za prípravu čo možno najbezpečnejšieho a najzdravšieho prostredia zodpovednosť japonská vláda spoločne s organizačným výborom hier, ako aj s vedením tokijskej metropolitnej oblasti. A tí urobili všetko pre to, aby olympiáda, ktorá sa začína už zajtra, ako aj paralympiáda štartujúca 24. augusta prebehli presne takýmto spôsobom. Cieľom Japoncov je dosiahnuť, aby samotní olympionici nemuseli riešiť obavy týkajúce sa pandémie, ale mohli na športoviskách naplno predviesť svoje top výkony.

Ako teda bude olympiáda, ktorá sa tentoraz musí zaobísť bez domácich aj zahraničných fanúšikov, v skutočnosti vyzerať? „Bezpečnostné opatrenia pre športovcov, členov ich tímov a prípadných divákov sú v podstate založené na myšlienke ochrany v takzvaných bublinách. Napríklad všetci členovia austrálskeho softbalového tímu, ktorí prišli do našej krajiny, boli pred odletom zaočkovaní. Medzinárodný olympijský výbor zároveň oznámil, že poskytne nevyhnutnú vakcináciu športovcom a ich výpravám, ktorí sa zúčastnia na hrách,“ pripomenul Makoto Nakagawa.
Olympionici boli navyše po príchode do Japonska opätovne testovaní priamo na letisku. Po tom, ako sa preukázali negatívnym výsledkom testu, nastúpili na palubu určeného autobusu a zamierili do destinácie, v ktorej mali rozložený svoj tábor. Organizátori všetky výpravy požiadali, aby využívali výlučne im pridelený spôsob dopravy. Cestovanie metrom, taxíkmi či inými prostriedkami na vlastnú päsť neprichádza do úvahy.
Počas pobytu v kempoch sú športovci ubytovaní na vopred pridelených poschodiach v hoteloch. Cieľom je zabrániť miešaniu s ostatnými klientami ubytovacích zariadení. Majú takisto oddelené vchody a výťahy. Organizátori dôrazne požiadali členov medzinárodných výprav, aby zotrvávali iba vo svojich tréningových zariadeniach alebo v hoteloch.
Aj v takejto náročnej situácii sa pritom prejavuje typická japonská pohostinnosť, ústretovosť a perfekcionizmus. Všetky denné potreby olympionikov sa zabezpečujú na základe požiadaviek, ktoré adresujú pracovníkom hostiteľského mesta. Zároveň každý člen zahraničnej výpravy musí denne absolvovať PCR text na covid.
Ak športovci dodržali všetky tieto opatrenia, úrady im povolili trénovať už v nasledujúci deň od príchodu do Japonska. „Pre niektorých ľudí to môže znieť príliš prísne či nekomfortne. V skutočnosti však ide o opatrenia, ktoré vo svojom manuáli vyžaduje Medzinárodný olympijský výbor a organizačný výbor hier Tokio 2020. Takáto úroveň opatrení a ochrany je nevyhnutná v záujme zaistenia bezpečnosti všetkých účastníkov olympiády a paralympiády,“ doplnil japonský veľvyslanec v Bratislave.

01 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 02 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 03 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 04 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 05 - Modified: 2024-04-17 15:54:23 - Feat.: - Title: Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo západ Japonska
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 02:36