StoryEditor

Popredný rusista pre HN: Putina treba nazývať autokratom

12.05.2021, 12:53
Každý autokrat začne po čase zlyhávať, tvrdí pre HN Ľubor Matejko, docent Katedry rusistiky a východoeurópskych štúdií na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

V Európe teraz rezonuje otázka vzťahov s Ruskom. Aký je pohľad Kremľa na Česko a Slovensko?

V tejto otázke cítiť istý egocentrizmus – predstava, že Slovensko a Česko sú vo svetovej politike čímsi zaujímavé. Trošku mi to pripomína pohľad Rusov na svet, že všetko sa deje len preto, aby sa škodilo alebo prospievalo Rusku. Myslím si, že naše dva štáty sú na mape sveta, ktorá visí v Kremli, len dve maličké, a nie až také výnimočné bodočky. Pri aktuálnych udalostiach sa tieto malé bodky môžu trošku zväčšiť a zaujať, no základom pohľadu Kremľa na Česko a Slovensko je to, že nás považujú za zónu svojho vplyvu.

Vidia v nás akúsi nárazníkovú zónu na svojom pohraničí?

Nárazníková zóna je z nášho hľadiska ešte povedzme lepšia situácia. Obávam sa, že ich predstava o sfére vplyvu je horšia, aj keď reálne ten vplyv momentálne stratili. Hovoríme o stereotypizovanej predstave, ktorá pramení ešte z čias, keď sa v roku 1968 rozhodovalo, či Varšavská zmluva podnikne voči Československu akciu alebo nie. Kremeľ síce s našimi predstaviteľmi rokoval, ale tieto rozhovory mali veľmi jednostranný charakter.

Nebrali Rusi do úvahy náš názor?

Dubček mohol namietať, no nikto ho v Moskve nebral vážne – to je historický príklad. V súčasnom ruskom verejnom diskurze je naša oblasť značne zahmlená. V jednej diskusii na tému aféry okolo vakcíny Sputnik V som začul komentár respondenta kriticky naladeného voči režimu prezidenta Vladimira Putina, v ktorom si mýlil Slovensko so Slovinskom. Nakoniec to uzavrel frázou – keď sa bude Sputnik vyrábať pod českými Tatrami. Pre nich sme takí malí hráči, že im to splýva.

Má Kremeľ problém s konceptom, že malé národy môžu mať slobodnú vôľu vybrať si svoje vlastné miesto, kam chcú patriť?

Keď hovoríme o stereotypoch, nehovoríme o racionálnom poznaní alebo prieniku reality do poznania. Hovoríme o schémach, v ktorých sme si zvykli uvažovať. Putin vyrastal v 70. rokoch – v brežnevovských časoch. Okupáciu Československa vnímal ako 16-ročný zo skresleného pohľadu sovietskeho občana a tieto udalosti vytvárali jeho predstavy o svete. Preto v Kremli tak citlivo reagujú na rozširovanie NATO. Ako keby nepriznávali miliónom ľudí, ktorí v tomto priestore žijú, mať právo rozhodnúť sa, kam chcú patriť. Hľadia na nás len cez geopolitiku a zabúdajú na to, že ide o územie, kde žijú ľudia, ktorí môžu mať svoje vlastné predstavy o svete....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 00:55