Reuters
StoryEditor

Čo na to hovorí Ukrajina?

19.04.2021, 09:31
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský pred pár dňami navštívil frontovú líniu a požiadal o dodržiavanie prímeria.

Niektorí analytici sa domnievajú, že môže ísť aj o odpoveď na kroky Zelenského, ktorý nedávno tvrdo zakročil proti ruským záujmovým skupinám. Uvalil sankcie voči Putinovmu kmotrovi, oligarchovi Viktorovi Medvedčukovi, a zrušil vysielanie ukrajinských televízií šíriacich ruskú propagandu.

Diplomat a poslanec slovenského parlamentu Tomáš Valášek pre HN televíziu povedal, že vidíme veľmi silnú propagandistickú kampaň Moskvy, ktorá zdanlivo pripravuje ruskú verejnosť na vojenské operácie. „Už týždne operujú s tým, že ukrajinská strana sa snaží mocou a silou vyriešiť tento problém raz a navždy a schyľuje sa k veľkej katastrofe, na čo Rusko musí byť pripravené. Pričom ukrajinská strana nič také nerobí. Sedí v zákopoch od roku 2015, keď sa reálne skončili posledné vážne boje. Čiže aj tá propaganda z ruskej strany nás, zdá sa, pripravuje na niečo viac ako len na diplomatický nátlak,“ pripomína Valášek.

Ten sa vyjadril aj k ceste ministra financií Igora Matoviča do Moskvy. „Ruská strana ju bude interpretovať ako známku slabiny európskej a aliančnej jednoty. V tejto situácii je obrovskou chybou priletieť do Moskvy ako najmocnejšia osoba v krajine a nepovedať ani slovo o Ukrajine.“

Podľa Kyjeva sa obnova ruskej ríše nikdy nedokončí bez Ukrajiny. „Je to Putinov sen,“ zdôraznil Mykola Točijskij, zástupca Ukrajiny pri Európskej únii. Kremeľ má zákon, ktorý od vlády vyžaduje, aby chránila etnických Rusov. Definícia tohto pojmu je v podstate problematická, pretože sa môže uplatňovať podľa ruského výberu v akejkoľvek potenciálnej kríze, ktorá by v bývalom sovietskom priestore vypukla.

Rusko deklaruje, že konflikt je vnútornou záležitosťou Ukrajiny – občianskou vojnou, kde však samo seba vníma ako sprostredkovateľa urovnania sporov. „Susedíme s krajinou, v ktorej nemôžeme vylúčiť, že vláda sa opäť rozhodne vnútorný problém vyriešiť násilne. Je to pre nás nebezpečné? Samozrejme, že je. Mali by sme podniknúť kroky na zaistenie našej bezpečnosti? Mali, a to aj robíme,“ povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 10:10