Známka v hodnotení efektivity verejnej správy - 2,7Flickr/Pedro Szekely
StoryEditor

Turecká diplomatka pre HN: Snažíme sa udržať chod ekonomiky

14.04.2021, 00:00
Nedávno sme po čiastočnom zrušení obmedzení opäť zaznamenali prudký nárast prípadov infekcie, tvrdí v rozhovore pre HN Nezihe Ipek Aynuksa, zástupkyňa ambasádora Turecka na Slovensku.

Zaviedlo Turecko v dôsledku ochorenia COVID-19 nejaký druh ekonomického lockdownu?
Od úplného začiatku pandémie sa držíme jasného a konzistentného princípu. V boji proti vírusu sa zameriavame na udržanie rovnováhy medzi ochranou verejného zdravia a zaistením pokračovania sociálneho života. Všetko sa to deje v rámci koncepcie nového normálu alebo ak chcete – kontrolovaného spoločenského života, ako aj zachovania ekonomických aktivít vrátane medzinárodného cestovania, obchodu a fungovania dodávateľských reťazcov.

Aká je dnes situácia vo vašej krajine?
Nedávno sme po čiastočnom zrušení obmedzení zaznamenali opätovný prudký nárast prípadov infekcie. Výsledkom bolo rozhodnutie znovu zaviesť vo väčšine našich miest reštrikcie a čiastočný zákaz vychádzania počas víkendov. Zároveň v celom Turecku naďalej platí čiastočný zákaz vychádzania v noci. Mimo hodín zákazu vychádzania môžu reštaurácie a kaviarne obsluhovať hostí, avšak maximálne do polovice svojej kapacity. Ďalšie opatrenia budú zavedené v priebehu mesiaca ramadán. Na druhej strane zostávajú otvorené rôzne obchody, predajne aj všetky hotely. Nevyhnutnosťou pri ich návšteve je nosenie rúška, sociálny odstup a dodržiavanie všetkých hygienických pravidiel.

V Turecku sú milióny utečencov zo Sýrie a ďalších krajín. Pomáhajú im úrady zvládať pandemickú situáciu?
Turecko poskytuje Sýrčanom žijúcim v našej krajine v rámci štatútu dočasnej ochrany bezplatnú pohotovosť, úvodnú diagnostiku a liečbu, ako aj ochranné a terapeutické zdravotné služby. Počas obdobia pandémie prijali príslušné úrady všetky opatrenia, aby zabezpečili nevyhnutné zdravotné služby pre migrantov a Sýrčanov s takýmto štatútom. Rovnaký prístup platí aj pre náš vakcinačný program. Na základe toho sú Sýrčania so štatútom dočasnej ochrany a príslušníci rizikových skupín migrantov očkovaní prostredníctvom systému správy vakcín, ktorý zaviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Prichádza turistická letná sezóna. Práve Turecko býva obľúbenou destináciou slovenských dovolenkárov. Ako je to u vás s cestovnými obmedzeniami?
V reakcii na nové varianty vírusu identifikované vo Veľkej Británii, v Dánsku, v Južnej Afrike a v Brazílii sú v súčasnosti zavedené dodatočné opatrenia. K 30. decembru minulého roka boli pozastavené všetky lety z Británie, z Dánska, z Južnej Afriky a z Brazílie do Turecka. Výnimku tvorí nákladná letecká doprava a humanitárna pomoc. Všetci pasažieri, ktorí do Turecka pricestujú cez tretie krajiny a v priebehu posledných 10 dní navštívili Brazíliu, Dánsko, Južnú Afriku alebo Britániu, navyše podliehajú karanténe. Okrem toho od 30. decembra vyžadujeme od cestujúcich prichádzajúcich do Turecka z ktorejkoľvek krajiny sveta negatívny výsledok PCR testu vykonaný maximálne 72 hodín pred nástupom do lietadla.

Dokedy bude táto povinnosť platiť?
Požiadavku na predloženie negatívneho PCR testu sme sa rozhodli predĺžiť do 14. apríla. Plánujeme ju však od konca tohto mesiaca zrušiť pre cestujúcich prichádzajúcich z krajín s nízkym rizikom stanoveným na základe denných počtov nových prípadov. Pre Slovákov aktuálne neexistujú žiadne obmedzenia s výnimkou negatívneho PCR testu.

Aké ďalšie kroky zamerané na bezpečnosť dovolenkárov ste prijali?
Turecko vlani vyvinulo a úspešne zaviedlo do praxe program bezpečného cestovného ruchu. Aj vďaka tomu sme prilákali značné množstvo turistov. Prijali sme všetky bezpečnostné opatrenia a dokončili proces certifikácie pre všetky odvetvia – od ubytovania až po prepravu. Certifikáciu robili nezávislé inštitúcie. Medzi agentúrami, ktoré vydávali certifikáty, boli britský Llyod’s Register, nemecké TÜV Süd a Royal Cert, francúzsky Bureau Veritas a Turkish Standards Institute. Každú fázu medzinárodného cestovného ruchu Turecko navrhlo a naplánovalo v súlade so všetkými zdravotnými a hygienickými opatreniami. Hostia mohli využívať výhody bezpečného cestovného ruchu počas celého pobytu – od príchodu do Turecka až po odlet späť do svojich domovských krajín. Pre nadchádzajúcu sezónu sa tak vďaka minuloročným skúsenostiam stal tento náš program ešte efektívnejším a funkčnejším.

Máte údaje týkajúce sa počtov turistov vrátane Slovákov?
Podľa štatistík navštívilo vlani Turecko viac ako 12,7 milióna cudzincov. S prihliadnutím na pandémiu a na jej dosahy na medzinárodné cestovanie je to naozaj veľké množstvo. V roku 2020 sme však hostili iba necelých deväťtisíc Slovákov. Dúfam, že toto číslo sa v roku 2021 zvýši. Ak by som to mala zhrnúť, radi tento rok privítame v Turecku slovenských turistov.

01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 19:31