Reuters
StoryEditor

Ako Turecko pomáha chudobnejším?

14.04.2021, 00:00
Turecko ako jeden z lídrov regiónu sa pritom aktívne zapája aj do medzinárodnej spolupráce a projektov v rámci boja proti COVID-19.

Krajina podporila hneď niekoľko iniciatív v rámci Svetovej zdravotníckej organizácie, OSN, skupiny G20, Organizácie islamskej spolupráce či ďalších medzinárodných a regionálnych platforiem. „Všetky tieto snahy signalizujú význam multilateralizmu v boji proti pandémii. Spolupodieľali sme sa na vzniku rezolúcie Valného zhromaždenia OSN, ktorá vyzýva na férový, transparentný a spravodlivý prístup k základnému lekárskemu vybaveniu a k akejkoľvek budúcej vakcíne. Efektívna a zmysluplná medzinárodná spolupráca a solidarita by mali byť v popredí nášho úsilia namiereného proti vírusu,“ dopĺňa Nezihe Ipek Aynuksa.
Ankara si pritom veľmi dobre uvedomuje, že koronavírus je možné definitívne poraziť len vďaka nadobudnutiu kolektívnej imunity. A tá sa dá získať iba očkovaním. Dostupnosť vakcíny pre ľudstvo ako celok a jej produkcia v primeranom množstve pre všetkých je preto podľa tureckej diplomatky rovnako kritická ako jej samotný vývoj. „Vítame, že koncom februára sa spustilo poskytovanie vakcíny krajinám s nižšími príjmami prostredníctvom mechanizmu COVAX. Tento pokrok by mal pokračovať rýchlejším tempom.“
Turecko sa taktiež snaží podporiť bilaterálne mechanizmy s cieľom uľahčiť transfer vakcín medzi jednotlivými štátmi. Ankara dosiaľ dostala žiadosť o vakcíny od dvoch desiatok krajín. Očkovacie látky už začala poskytovať viacerým štátom vrátane tým z Balkánskeho polostrova.
A v tejto pomoci plánuje pokračovať aj naďalej. Počet vakcín, ktoré poskytne iným štátom, bude stúpať zároveň s tým, ako sa Turkom bude dariť napĺňať ciele svojho vlastného očkovacieho programu a vyrábať domácu vakcínu proti COVID-19.

Spoločný boj proti pandémii pritom pomáha lámať ľady aj s Európou. Hoci prístupové rokovania Turecka s Európskou úniou sa momentálne nachádzajú na mŕtvom bode, obe strany medzi sebou udržiavajú časté kontakty a dialóg na všetkých úrovniach prakticky od vypuknutia pandémie. Pre obe strany sú totiž mimoriadne dôležité vzájomné obchodné a dopravné prepojenia, ako aj cestovný ruch.
Tieto kontakty by sa mali ešte zintenzívniť v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch s blížiacou sa turistickou sezónou. Práve Turecko patrilo v časoch pred pandémiou medzi najobľúbenejšie destinácie slovenských dovolenkárov. A vakcinácia by mala výrazne prispieť k tomu, aby krajina mohla aj našich turistov privítať toto leto v čo najväčšej možnej miere.
Dnes je už totiž všetkým jasné, že tempo opätovného otvárania sa svetu bude závisieť práve od vakcinácie. A tu budú hrať kľúčovú úlohu nielen očkovacie kapacity a ochota ľudí dať sa zaočkovať, ale predovšetkým dostupnosť samotných vakcín. „Máme široké kapacity a organizačné možnosti, aby sme distribuovali a aplikovali vakcíny našim ľuďom. Turecký národ rozhodne nedáva najavo, že by váhal s očkovaním. Pre Turkov je jednoduché dohodnúť si termín vakcinácie. Očakávame, že do júna budeme mať dosť vakcín na to, aby sme dokončili očkovanie väčšiny našej dospelej populácie. Bol by to významný krok k zaisteniu kolektívnej imunity,“ pripomenula Nezihe Ipek Aynuksa.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 14:15