Reuters
StoryEditor

Ktorými vakcínami krajina očkuje?

06.04.2021, 14:42
Rovnako ako v iných krajinách, aj v Albánsku sa vedú veľké diskusie o tom, aké vakcíny používať.

V januári sa celá očkovacia kampaň začala s vakcínami spoločnosti Pfizer. Vláda podpísala v polovici decembra 2020 zmluvu o kúpe zhruba 500-tisíc dávok, ktoré do krajiny dodajú v priebehu tohto roka.
Prvý kontingent s vakcínami dorazil v januári. Práve Pfizerom boli očkované najohrozenejšie skupiny. Do polovice marca prišlo dovedna 32 560 dávok vakcíny Pfizer. Medzitým získala krajina 38 400 dávok prostredníctvom iniciatívy Európskej únie COVAX. No a v priebehu nadchádzajúcich týždňov sa očakáva viac ako 100-tisíc dávok očkovacej látky vyrobenej spoločnosťou AstraZeneca.
Albánsko sa pritom nespolieha výlučne na Západ. Po vakcínach sa obzerá aj inde. Minulý týždeň dorazilo 10-tisíc dávok ruskej vakcíny Sputnik, ktoré krajine venovali Spojené arabské emiráty. A najnovšie získala aj milión dávok čínskej značky Sinovac. „Tieto vakcíny prišli z rôznych krajín. Niekedy to boli dary od európskych a medzinárodných partnerov, inokedy išlo o výsledok dohôd našej vlády s farmaceutickými spoločnosťami,“ pripomína ambasádorka Merkuri.
Podľa nej je však jedným z najvýznamnejších partnerov Albánska EÚ, čo sa potvrdilo aj po vypuknutí pandémie. Samotná Únia čelila takejto bezprecedentnej situácii vôbec prvýkrát. Bolo preto prirodzené, že veľká miera neistoty sa prejavila aj v krajinách Balkánu.
Po prekonaní prvej vlny pandémie a vypracovaní mechanizmu pomoci pre členské štáty Únia koncom minulého roka oznámila, že schválila balík vo výške 70 miliónov eur, ktorý by mal štátom tohto regiónu zaručiť rýchly prístup k očkovacej látke. „Balkánsky polostrov je privilegovaným partnerom EÚ. V súlade s tým bude pokračovať proces distribúcie vakcín,“ ubezpečil európsky komisár pre susedskú politiku a rozširovanie Olivér Várhelyi z Maďarska.
Po pár týždňoch ohlásila Únia nový projekt pomoci adresovanej západnému Balkánu v hodnote siedmich miliónov eur. Ten sa bude realizovať v partnerstve so Svetovou zdravotníckou organizáciou. „Hoci samotná EÚ čelila meškaniam pri dodávkach vakcín, preukázala, že je pripravená pomôcť nášmu regiónu v procese imunizácie obyvateľov,“ vyzdvihla albánska veľvyslankyňa.
Pripomenula pritom nedávnu iniciatívu EÚ zameranú na zaslanie 651-tisíc dávok vakcíny Pfizer do balkánskych krajín. Túto informáciu potvrdil predseda vlády Edi Rama po rozhovore so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.
Celý západný Balkán podľa Enkeledy Merkuri víta uvedené iniciatívy. „Pripomínajú nám, že v tejto zložitej pandemickej situácii nie sme sami a EÚ naďalej stojí za naším regiónom, štátmi a občanmi.“

Vláda v Tirane pritom od úplného začiatku očkovacej kampane neskrývala ochotu podporiť dodávkami vakcín aj Albáncov žijúcich na území okolitých krajín. Hlavnou prioritou sa stalo Kosovo. Krátko po tom, ako v januári dostalo Albánsko 10-tisíc dávok vakcíny od Pfizeru, premiér Edi Rama sľúbil, že niektoré z nich poputujú do Kosova. Prednostne sú určené pre zdravotnícky personál.
Z tohto dôvodu si kosovské a albánske zdravotnícke inštitúcie začali bezprostredne po Ramovom oznámení vymieňať informácie o počte lekárov priamo zapojených do liečby pacientov s ochorením COVID-19 v Kosove. Práve to bolo jedinou krajinou v regióne, ktorá nedostala žiadne vakcíny. „Občania Kosova však nebudú v tejto zložitej chvíli opustení, pretože skutoční bratia sa navzájom vždy podporujú,“ vyhlásil premiér Rama.
Jeho vláda tak nechala prepraviť kosovských lekárov a sestry do albánskeho mesta Kukes, ktoré leží najbližšie k spoločnej hranici. Očkovanie sa začalo zdravotníkmi z prvej línie, vzápätí nasledovali aj ostatní. U nikoho z nich sa po vakcinácii neobjavili žiadne problémy či kontraindikácie.
Komunikácia a spolupráca medzi rezortmi zdravotníctva v Tirane a Prištine pritom pokračuje aj naďalej. Cieľom je naplánovať ďalší postup očkovania 11-tisíc vakcínami, ktoré Kosovčanom prisľúbil Edi Rama. A nielen to. Predvčerom dorazilo prostredníctvom programu COVAX na letisko v Prištine 24-tisíc dávok vakcíny spoločnosti AstraZeneca. Kosovo sa tak stalo poslednou krajinou v regióne, ktorá začala imunizačnú kampaň populácie pred koronavírusom.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 22:04